Hlavní obsah

Jak na vás útočí zima? Vysušuje a nutí vás tloustnout

Foto: solominviktor, Shutterstock.com

Foto: solominviktor, Shutterstock.com

Reklama

Možná to cítíte jinak, ale podle odborníků je chladné počasí zdraví nebezpečnější než horko. Nejenže škodí kůži, vysušuje vlasy, ale dokonce vás nutí tloustnout!

Článek

Letošní zima je opravdu bohatá na výkyvy počasí, které mohou vaše zdraví, pleť i vlasy pořádně potrápit. Navíc se nejspíš moc nehýbete (komu by se chtělo v tom počasí ven), a tak rychleji přibíráte. Víte, jak se zimě bránit? Právě s tím vám poradíme!

Rozsviťte si

Zimní období je dobou časté tmy - noci jsou hodně dlouhé, dny bývají ještě ke všemu zamračené. Prostě bez dostatečné dávky slunečního záření trpíte nejen na špatnou náladu a častější únavu, ale můžete mít i zdravotní problémy, které vyplývají z nedostatku vitaminu D, který se díky slunečnímu záření tvoří v těle. Právě „déčko“ je zásadní pro svaly a svalovou koordinaci, čímž snižuje riziko pádů a zlomenin. Brání proti osteoporóze, má vliv na obranyschopnost. „V zimě se hodí jeho příjem zvýšit častější konzumací mořských ryb nebo jeho doplňováním léčivými přípravky či doplňky stravy,“ říká lékárnice a tisková mluvčí ČLnK Mgr. Michaela Bažantová.

Pokud trpíte nedostatkem světla i psychicky, pak je dobré nepracovat v šeru a nahradit sluneční svit s pomocí žárovek či zářivek, které bílé denní světlo svou barvou nahrazují.

Nemyjte se před odchodem

Časté střídání teplot, kdy přecházíte z přetopeného suchého vzduchu vevnitř do ledového větru venku, poškozuje ochranný film vaší pokožky (víte, jaký máte typ?). Ta ztrácí přirozenou obranyschopnost a je citlivější a náchylnější k podráždění. „Je dobré si v mrazu například neumývat obličej těsně před tím, než vyrazíte ven. Pokud ráno zaspíte a spěcháte, raději použijte pleťové mléko, které neodebírá pokožce vláhu. Na zimu si pořiďte hutný výživný krém s vitaminy a lipidy, který na pleti vytvoří ochranný film a bude fungovat jako blokátor nepříznivých vlivů i jako termoregulátor,“ říká kosmetička Kateřina Kralertová z Kliniky krásy Phyris.

Nezapomínejte ani na pokožku rukou – jakmile klesne teplota k nule, noste rukavice a ruce ošetřujte výživným krémem nebo vazelínou. Tu můžete použít i na rty, které chladem často praskají.

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Pokud venku mrzne, sprchujte se nebo myjte nejméně hodinu před odchodem z domova, ne pozdějiFoto: lenetstan, Shutterstock.com

Vlasům nasaďte masku

V zimě vám také víc padávají vlasy. Může za to méně vitaminů a minerálů v potravě, mechanické poškození při nošení čepic a také mráz a vítr. Právě proto byste měli investovat do kvalitních hydratačních šamponů a aspoň jednou týdně vlasům dopřát regenerující masku či zábal (domácí varianta). V zimě je myjte méně často než v létě a na jaře a omezte i jejich následnou tepelnou úpravu.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Ochrana před mrazem a studeným větrem je pro vlasy hodně důležitáFoto: puhhha, Shutterstock.com

Na oči pozor ve městě i na horách

Děláte velkou chybu, pokud sluneční brýle nosíte jen v létě – i v zimě potřebují oči chránit proti UV záření a ostrému světlu – a to zcela jistě ve městě, a na horách dvojnásob. „Každý pohled do ostrého světla způsobuje krátkodobé oslepnutí a při delším působení nastávají v oku nevratné změny. Lyžaři by měli oči chránit ještě ochrannými brýlemi před případným úrazem,“ říká MUDr. Eva Jerhotová, lékařka oční kliniky DuoVize.

Nositelé brýlí by ale mohli mít problém. „Jejich nožičky pod helmou tlačí, brýle se zamlžují, a následně mohou i zamrzat. Omezují také periferní vidění, což může být při rychlé jízdě nebezpečné. Právě proto je lepší pro tuto příležitost používat kontaktní čočky,“ radí kontaktolog Daniel Szarvas z e-shopu VaseCocky.

V zimě byste měli oči pravidelně zvlhčovat očními kapkami, kterým se říká umělé slzy – i mrazivý i topením ohřátý vzduch je totiž vysušuje a dráždí. Oči pak pálí a bolí a dochází k syndromu suchého oka.

Vyvarujte se zahřívání tučným jídlem

Tloustnete nejen kolem Vánoc, ale i během celé zimy? Možná je to tím, že se potřebujete zahřát „uvnitř“ a volíte k tomu špatné metody – tedy tučnější jídlo nebo sladké a teplé alkoholické nápoje. „Tloustnutí pak není jediným problémem. Příliš tučná strava zatěžuje žaludek, žlučník a játra, ostatně stejně jako alkohol,“ varuje Ing. Lukáš Vrána, školitel programu „Cambridge Weight Plan“. Je tedy lepší se jim vyhnout, nebo zvolit zdravější „zahřívací“ potraviny. „Mezi ně patří jablko, rakytník, tradiční podzimní zelenina jako například dýně nebo zázvor. Chuť na sladké pak lze ošidit semínky nebo ovocem, skvělé jsou švestky nebo meruňky, klidně i ty sušené,“ radí výživová poradkyně Naturhouse Mgr. Alena Balíková Přídová.

Naučte se cupitat

V zimě to často pěkně klouže, takže se vyplatí naučit se speciální styl chůze, který sníží riziko, že si při pádu na ledu natlučete. Základem je pevný stoj s nohama rozkročenýma asi na šířku pánve a následné „cupitání“. „Díky malým krůčkům a rychlejšímu přenášení váhy z jedné nohy na druhou nedochází k tak velké destabilizaci těžiště těla, jako když děláte kroky dlouhé. Našlapujte na celá chodidla spíše přes špičku než přes patu,“ radí MUDr. Michaela Tomanová z Infinity Clinic. Samozřejmostí by měla být i neklouzavá obuv.

Co nejvíc štve na zimním období vás?

Reklama

Související témata:

Načítám