Hlavní obsah

Tloustnutí, návaly a vrásky? S těmito triky obelstíte přechod!

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby šlo jen o ztrátu plodnosti, s menopauzou byste si zřejmě hlavu nedělaly. Provází ji ale tolik nepříjemností, že je třeba mluvit nahlas i o tom, co tuto etapu života každé ženy pomůže zpříjemnit.

Článek

Menopauza může pro některé ženy představovat každodenní boj. Návaly horka, vaginální suchost, deprese… Většinu těchto problémů dokážete držet v sobě a fungujete jako dosud, řada faktorů vás ale promění i navenek. A mezi ty nejnepříjemnější patří skokové přibývání na váze i rychlý nástup stárnutí pleti.

Naštěstí s nimi můžete začít bojovat, ideálně již s předstihem, zhruba s nástupem čtyřicátého pátého roku života. Poradíme vám, které osvědčené zbraně pomohou.

Vraťte pleti hutnost

Vybíraly jste dosud pleťový krém bez rozmyslu? Je nejvyšší čas to změnit a věnovat volbě větší péči. Dermatolog a endokrinolog dr. Christos Zoubouli, odborník značky Vichy, vysvětluje: „Stejně jako všechny orgány v těle i pleť prochází během této životní fáze změnami. Nejsvrchnější vrstvy kůže se ztenčují a mění se i hloubková struktura kůže. Objevují se vrásky, pleť je citlivější a také sušší.“ Se suchostí a ztrátou hutnosti pleť ztrácí rovněž jas a vypadá mdle.

Co s tím? Zaměřte se na hydrataci a na účinné látky, které dokážou simulovat činnost chybějících hormonů. Z těch známějších to jsou retinoly (deriváty vitaminu A), vitamin C, kyselina hyaluronová nebo lněný, sójový a hroznový olej.

Volte kosmetiku určenou přímo pro zralou pleť – přípravky bývají hutnější a nadupané výživnými látkami, potřebnými pro boj s vráskami. Krém vždy roztírejte směrem vzhůru a do stran a nijak netlačte, ať si zbytečně nepřiděláváte další vrásky. Hodně udělá i pravidelná profesionální péče, zejména pokud vám kosmetička poskytne kvalitní obličejovou masáž.

Foto: archiv firem

S vyrýsováním kontur obličeje pomůže kvalitní krém. Na foto (zleva): Vyživující balzám obnovující hutnost zralé pleti Neovadiol Compensating Complex, Vichy, 625 Kč. Denní krém proti vráskám Vital Soja, Nivea, 219 KčFoto: archiv firem

Na slunce opatrně

Další „zradou“, kterou si na vás hormonální změny připravily, jsou pigmentové skvrny. Musíte si dávat pozor na melanocyty, buňky zodpovědné za tvorbu pigmentu. Jestli nechcete nehezká znaménka, skvrny v obličeji ani výsev stařeckých pih, používejte opalovací přípravek s dostatečně vysokou ochranou, a to nejen na dovolené v jižních krajích, ale i ve městě. V našich podmínkách si vystačíte s třicítkou, u moře nebo v případě citlivé pleti sáhněte i po vyšším faktoru. Vybavte se i kvalitními slunečními brýlemi a kloboukem nebo šálem.

Foto: archiv firem

V létě nezapomínejte důsledně chránit obličej před slunečním zářením. Na foto (zleva): Vysoce ochranný krém na opalování na obličej SPF 50+, Eucerin, 399 Kč. Opalovací krém na obličej Photoderm MAX SPF 50+, Bioderma, 490 KčFoto: archiv firem

Najděte si čas na relax

Na mladistvém vzhledu vám nepřidá ani každodenní stres. Dopřejte si proto pravidelný odpočinek i dostatek spánku. Naučte se relaxovat a hýčkat maličkostmi. Odplavit starosti vám pomůže i obyčejná koupel – do vody přidejte pro lepší zklidnění bylinky nebo vonné esence, například levanduli, mateřídoušku či meduňku.

Přímo pro krásu, pružnost a mladistvý vzhled pleti využijte účinky měsíčku lékařského, kustovnice nebo svízele. Zkuste jimi vylepšit koupel, otírat tvář odvarem nebo si vyrobit domácí mast. Obohaťte domácí relaxaci o peeling, hloubkovou masku a jemnou masáž tváře a dekoltu a z koupelny vyjdete viditelně mladší a spokojenější.

Foto: archiv firem

Vaše pleť si zaslouží víc než jen krém. Na foto (zleva): Něžný peeling obličeje, Natura Siberica, 149 Kč. Omlazující pleťová maska GlycoHYAL G8 AHA, SynCare, 418 KčFoto: archiv firem

Nepodléhejte změněným chutím

S hormonálními změnami přichází často i přibírání, některé pokrmy navíc tělo nemusí snášet tak dobře jako dříve – omezte zejména kofein, alkohol a kořeněná jídla, přispívají k nepříjemným návalům horka.

Nedivte se, jestli se vám vlivem hormonálních výkyvů změní i chutě, bohužel směrem ke sladkému, tučnému a smaženému. Chce to nerezignovat na vzhled (ale i zdraví) a jíst i nadále vyváženě a podle zásad zdravého životního stylu. S blížící se menopauzou přidejte do stravy více vlákniny, která srovná zhoršující se trávení, a omega-3 mastné kyseliny – mají význam pro tvorbu hormonů a jsou prospěšné pro nervy i pružnost pokožky.

Důležité pro vás budou i fytoestrogeny. „Jsou obsaženy v mnoha potravinách rostlinného původu, zejména v sóji, lněném semínku, cizrně, ovsu, jablkách a mrkvi. Tyto potraviny vyrovnávají hladinu estrogenu v případě, že je estrogen příliš nízký, nebo naopak blokují silnější estrogeny, pokud máte estrogenu nadbytek,“ doporučuje specialistka na výživu Sandra Greenbank.

Pohyb udržuje mládí

S přibývajícími roky nezapomínejte na pohyb – už nejde primárně o postavu, ale o zdraví a mladistvý šmrnc. S klesající hladinou ženských hormonů se bohužel zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, zhoršuje se stav cév i pevnost kostí, a proto je pohyb skutečnou nutností. Navíc rozproudí krev a pokožka bude zářivější a zachová si zdravý tón. Jestli už se necítíte na sportovní aktivity z mládí, zkuste třeba svižnou chůzi, cvičení ve vodě nebo jógu.

„Sezení, hluboké dýchání či prodýchávání pomalých sérií regeneračních jógových pozic mohou pomoci při odbourávání stresu. Jóga také zlepšuje pohyblivost kloubů a pružnost svalů. Pomalé cvičení vám ráno může ulevit od bolestí, zatímco díky několika pozdravům slunci následovaným krátkou meditací večer snadněji usnete a vyhnete se nespavosti,“ vyjmenovává Jane Mountain, instruktorka jógy, která se specializuje na cvičení pro seniory.

Kromě aerobního pohybu nezapomínejte ani na posilování a budování svalové hmoty, což pomáhá udržovat bazální metabolismus na vysokých hodnotách. V menopauze k němu ale vede i další důvod: stimulace růstového hormonu, jehož produkce s věkem skokově klesá. Je nezbytný pro zdravé kosti, svaly i imunitní systém.

Chraňte kosti

Aby se váš pohyb obešel bez obtíží, dbejte na dostatek vitaminu D v potravě. Je totiž skvělým bojovníkem proti riziku osteoporózy, jež se právě s nástupem menopauzy u žen podstatně zvyšuje. MUDr. Marie Ládová z osteologické ambulance v Českých Budějovicích radí: „Upozorněním na nemoc mohou být tupé, neurčité bolesti v zádech při delším sezení, stání i běžných denních činnostech, pokles tělesné výšky, zakulacení zad, předsunutá hlava před tělo, hrb, abnormální zakřivení páteře, zhoršení pohyblivosti, povolené břicho. Každý jednotlivý signál by měl vést k návštěvě praktického lékaře.“

Statistiky jsou alarmující: přibližně u jedné ze tří žen ve věku nad padesát let dojde ke zlomenině kosti právě z důvodu osteoporózy! Naštěstí lze její nástup zpomalit dostatkem pohybu a zdravou stravou. Kromě vitaminu D je dobré myslet i na příjem vápníku, kvalitní bílkoviny a vitamin K2. Dopřejte si nízkotučné sýry, jogurty a kysané mléčné výrobky, mořské ryby, vejce, květák, sóju a luštěniny.

Jak se stárnutím bojujete vy?

Reklama

Načítám