Hlavní obsah

Tluče vám srdce o sto šest a není vám dobře? Nepodceňujte to!

Foto: thinkstock

Nemávejte nad únavou rukou. Vždy vám tak tělo dává najevo: Uber!Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrazili jste si na kolo či zaběhat, a v teplém počasí vám srdce bušilo tak silně, až jste měli strach? Jasně, že to může být slabou kondicí, ale pokud vás podobný stav potkává i v klidu, může jít o jeden z typů srdeční arytmie, takzvanou fibrilaci síní. Onemocnění způsobené špatným životním stylem se může bez ohledu věku týkat i vás!

Článek

Ano, máte určitě pravdu, že potíže se srdcem jsou záležitostí především starších lidí. Výskyt konkrétně srdeční arytmie stoupá s přibývajícím věkem. Ale… „Ve své ordinaci se já i moji kolegové setkáváme i s lidmi, kterým je kolem čtyřiceti a potíže si přivodili velmi nezdravým životním stylem,“ říká MUDr. Petr Janský z Kardiocentra pro dospělé Fakultní nemocnice Motol v Praze. Proto i když se nejčastěji projevuje fibrilace síní u lidí nad 80 let, výjimkou nejsou o desítky let mladší pacienti!

Jak se přesně projevuje?

Devětačtyřicetiletý Jaroslav svému nepravidelnému tepu nevěnoval zpočátku žádnou pozornost. „Pak se mi ale několikrát stalo, že se mi srdce rozběhlo tak rychle, že jsem měl pocit, že vibruje," popisuje Jaroslav stav, který u něj probíhal, když byl v klidu.

Podle lékařů je fibrilace síní velmi často spojena s nepříjemnými subjektivními obtížemi – nejčastěji se zrychleným tlukotem srdce, sníženou tělesnou výkonností, únavou a zadýcháváním se při námaze. Následkem toho pak hrozí nebezpečí tvorby krevních sraženin v srdečních předsíních. „Pokud se sraženina uvolní do krevního oběhu, může dojít k ucpání některé z tepen, které prokrvují důležité orgány,“ doplňuje MUDr. Petr Janský.

Nejčastěji postihuje tato komplikace cévy v mozku. Jejich zneprůchodnění pak může vyvolat až cévní mozkovou příhodu. „Ano, přesně to mi lékaři řekli – moje srdce tak vysokou tepovou frekvenci prý nemuselo vůbec vydržet a mohl jsem dostat mrtvici,“ potvrzuje Jaroslav.

Foto: thinkstock

Pravidelnost tepu můžete zjistit právě na zápěstíFoto: thinkstock

Postihuje hlavně muže

Lékaři opravdu odhalí poruchu srdečního rytmu častěji u mužů než u žen. Zvláště u mužů mezi 50 až 60 lety. „Ženy žijí průměrně o několik let déle než muži. Proto počet ohrožených arytmií je pak až ve vyšším věku – 70 až 80 let,“ říká MUDr. Jan Hlusička. Navíc, jak je obecně známo, ženy se o své zdraví starají o něco více než muži. Každopádně i tak v České republice tímto dědičným onemocněním trpí asi 150 tisíc lidí. Kolem 20 procent z nich o svých potížích ale neví, protože je (zatím) nijak neobtěžují.

Kdy se mít na pozoru?

Že vám ale bušení srdce nepřipadá nijak výjimečné? Jistě, pravdou je, že většinou ho způsobí například nadměrná zátěž nebo stres. „Častěji se může fibrilace síní projevit u osob s nesprávnou životosprávou, vysokým krevním tlakem, nadváhou a u kuřáků,“ upřesňuje MUDr. Petr Janský. Přesto i lidé, kteří pravidelně sportují, mohou být ohroženi srdečními onemocněními. Stejně tak to měl i Jaroslav: „Mým celoživotním koníčkem je sport. V mládí jsem hrál fotbal, hokej, košíkovou a dodnes se věnuji cyklistice."Z jakých důvodů se tak děje, si přečtěte v našem článku 10 chyb, kterými škodíte svému srdci.

„Pokud se však nepravidelná srdeční činnost projeví, i když je člověk v klidu, měl by zpozornět,“ varuje MUDr. Jan Hlusička. Jestliže takové obtíže vnímáte, obraťte se na svého lékaře. Je lepší mýlit se než přijít pozdě. Lékař vám na základě EKG nebo ve spolupráci s kardiology může stanovit přesnou diagnózu a odhalit příčiny.

Co s tím?

Pokud se poruchu srdečního rytmu nepodaří odhalit včas, může vás postihnout velké množství závažných komplikací. „Lékař může pacientovi preventivně předepsat léky na snížení srážlivosti krve, které brání tvorbě krevních sraženin a snižují riziko vzniku mozkové mrtvice,“ dodává MUDr. Jan Hlusička. Což je i případ Jaroslava. „Od chvíle, kdy mi lékaři zjistili příčiny potíží a začal jsem brát pravidelně léky, potíže odezněly. Kvůli nepravidelnému tepu jsem nemohl spát, byl jsem unavený a nemohl se naplno věnovat svým koníčkům,“ doplňuje Jaroslav.

U jiných pacientů se léčba volí velmi individuálně podle formy fibrilace síní a stavu nemocného. Vedle zmíněných léků na srážlivost krve (velmi často přímo podáváných do žíly) jde o léčbu elektrickými výboji, katetrizační ablaci a při komplexnějším řešení srdečních problémů i chirurgickou ablaci chlopní. Cílem léčebných procesů je odstranění příznaků fibrilace síní a zlepšení kvality života nemocných.

Jak jste na tom se svým srdcem vy?

Načítám