Hlavní obsah

To jsou tedy pěkná kvítka! Které rostliny vás můžou zabít?

Foto: Olesya Kuznetsova, Shutterstock.com

Foto: Olesya Kuznetsova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokážou zahnat hlad, uzdravit nemocného, potěšit ženu, ale některé z nich mohou i zabít. Planetu Zemi obývá přibližně 350 000 druhů rostlin a s těmi nejjedovatějšími si není radno zahrávat. Jakým kvítkům se raději vyhnout, aby vás nepotkala předčasná smrt?

Článek

Svět flóry skrývá mnoho hrůzostrašných tajemství, a pokud se vám je nepodaří včas rozluštit, můžete za svou neznalost zaplatit životem. Co přesně se stane, když sníte dva lístky oleandru nebo se dotknete oměje šalamounku?

Bolehlav plamatý 

Conium maculatum se do češtiny překládá jako bolehlav plamatý a jeho toxické účinky jsou známy již od starověku. Koneckonců právě tato bylina byla součástí smrtícího koktejlu dávného řeckého filozofa Sokrata. Na bolehlav můžete narazit takřka po celém území České republiky, a přestože ho snadno poznáte díky typickému pachu myšiny, přičichnout si k jeho květům není vůbec dobrý nápad. Obsahuje jed koniin a ten se vám může do těla dostat i intenzivním přivoněním. Požití rostliny je už opravdový hazard se životem s nejasnou vyhlídkou na záchranu. Při otravě dochází k ochabnutí svalstva a následnému udušení za plného vědomí.

Foto: Olha Solodenko, Shutterstock.com

Bolehlav plamatý má mnoho lidových názvů, a pokud jej neznáte pod odborným termínem, možná vám něco řekne satanova bylina, kozí petržel nebo mrkvounFoto: Olha Solodenko, Shutterstock.com

Oměj šalamounek

Patří mezi ohrožené druhy rostlin, takže se s ním v Česku můžete setkat opravdu jen výjimečně, přesto buďte ve střehu zejména v horách, kde se mu daří. Oměj šalamounek má krásné fialové květy a díky nim si umí získat pozornost každého, kdo kolem něj projde. Sběr této byliny je zakázaný, a pokud byste na ni přece jen sáhli, můžete se těšit na nepříjemné puchýře či zánět pokožky. A ne abyste i ochutnávali! Obsahuje jed zvaný akonitin, který je obzvláště nebezpečný. V poslední fázi, několik hodin po konzumaci rostliny, nastává zástava dechu a poškození srdce. Proto je nutné vyhledat včas lékařskou pomoc.

Foto: MC MEDIASTUDIO, Shutterstock.com

Zahlédnout v přírodě tuto ohroženou rostlinu se už nepoštěstí každému. Pokud se ale stanete jedním z vyvolených, nedotýkejte se jí a oměj šalamounek pozorujte raději jen z dálky Foto: MC MEDIASTUDIO, Shutterstock.com

Rulík zlomocný

Už samotný název napovídá, že se nebude jednat o žádného svatouška z říše flóry. Rulík zlomocný se považuje za jednu z nejjedovatějších bylin střední Evropy. Plodí malé černé bobule, které mohou zvláště děti lákat k tomu, aby je ochutnaly. Stačí polknout jen tři a následek bude fatální. Smrtelná dávka pro dospělého člověka je zhruba třikrát větší. Prvními příznaky otravy jsou rozšířené zorničky. Toho využívaly dívky ze starověku, které už tehdy věděly, že pro krásu se musí trpět. Do očí si vtíraly šťávu z rulíku, aby je měly velké. Dalšími příznaky intoxikace jsou závratě, halucinace a hluboký spánek, který může vyústit až v zástavu dechu.

Foto: Schlegelfotos, Shutterstock.com

Bobule rulíku zlomocného svádějí k ochutnání. Jeho plody jsou zprvu sladké, následně se ale dostaví nepříjemná hořká pachuť, která dává tušit, že máte co dočinění s opravdovým zlemFoto: Schlegelfotos, Shutterstock.com

Oleandr obecný

Tento nádherný keř se hojně pěstuje i u nás, ostatně je skutečnou ozdobou zahrad. Přitom malému dítěti stačí rozžvýkat jeden list (dospělému dva) a pohroma je na světě. Silná otrava může skončit smrtí, a protože počáteční projevy poznáte snadno: zvracení, křeče i vysoké horečky, máte čas na to, vyhledat odbornou pomoc. Nejlepší volbou je ale rostlinu, která má jedovaté nejen listy, ale i květy a stonky, z dosahu dětí raději odstranit.

Foto: Botond Horvath, Shutterstock.com

Je s podivem, že tento keř, který můžete vídat nejčastěji v růžové, žluté či bílé variantě je plný jedu, a přesto si jím mnozí osázejí zahradu Foto: Botond Horvath, Shutterstock.com

Reklama

Načítám