Hlavní obsah

Pokojovky uzdraví váš byt. Které pomohou od plísní?

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostliny v bytě pomáhají nejen k dotvoření útulného domova, ale mohou mít také vliv na celkové zdraví vašeho příbytku. Vhodně zvolená zeleň vám pomůže například ke správné vlhkosti v místnostech.

Článek

Máte v bytě nepříjemně vysušený vzduch? Nebo se vám naopak na prochladlých zdech sráží vlhkost, a leckde dokonce bojujete s plísní? Zvolte si pokojové rostliny na míru a pomůžou vám s nepříjemným domácím ovzduším.

1. Na suchý vzduch platí monstera a fíkus

Plastová okna, topení naplno... Není divu, že máte doma suchý vzduch, především v zimních měsících. „Odborníky doporučovaná vlhkost vzduchu by měla být mezi 40 a 60 procenty,“ říká Vojtěch Ptáček, odborník zahradního centra Bauhaus. V přetopené místnosti ale můžete naměřit i hodnoty kolem pouhých 20 %.

Řešením jsou rostliny, které odpařují vysoké množství vody a účinně tak pomáhají zvlhčovat vzduch v místnosti. „Mezi ně patří především širokolisté rostliny, například monstery, filodendrony, fíkusy nebo dracény,“ doporučuje odborník zahradního centra. Pro takové rostliny je obzvlášť důležitá správná zálivka. Aby měly zajištěný neustálý dostatek vláhy, pořiďte jim samozavlažovací květináče.

Foto: mokjc, Shutterstock.com

Monstera je poslední dobou královnou pokojovek a sluší většině interiérůFoto: mokjc, Shutterstock.com

2. S vlhkostí v bytě si poradí kapradí

Některé rostliny vodu odpařují, jiné naopak vzdušnou vlhkost absorbují natolik intenzivně, že mohou účinně měnit domácí mikroklima. Jestli doma dýcháte vzduch zavlhlý a prosycený výpary z hojně využívané kuchyně či špatně větrané koupelny, sáhněte po některé kapradině nebo po břečťanu. „Přestože se má za to, že jsou kapradiny a břečťany venkovními rostlinami, ve vlhkém domácím prostředí, při dostatku světla a správné péči se jim bude dařit,“ radí Vojtěch Ptáček.

Foto: Sayuri Inoue, Shutterstock.com

Břečťan nemá rád suchý vzduch, nedávejte ho tedy do blízkosti radiátorůFoto: Sayuri Inoue, Shutterstock.com

3. Plíseň z vlhka? Pořiďte si lopatkovec

I novostavby mohou skrývat nečekané nešvary. Když se řádně nedodrží technologické postupy a nutné časové rozestupy, může být i v nových bytech v důsledku zbytkové vlhkosti zdících tvárnic potíž se zvýšenou vlhkostí, a dokonce výskytem plísní. Na plísně ale pozor i ve starších domech, nebo pokud váš domov obývá mnohočlenná rodina.

„Ve starších výstavbách rodinných domů jsou plísně přítomné téměř vždy. Domy totiž bývají špatně nebo vůbec odizolovány od spodní vody. Navíc už jen tím, že se v místnosti pohybujete, vzniká vlhkost. Člověk vydýchá asi půl litru denně,“ upozorňuje Radim Mařík, hlavní inspektor nemovitostí společnosti Nemopas. Na přílišnou vlhkost a riziko vzniku plísně platí správné větrání, ale i vhodná pokojová zeleň. Dobře poslouží například lopatkovec, fitónie nebo areka.

Foto: Sveten, Shutterstock.com

Lopatkovec neboli toulcovka může ozdobit také vaši koupelnu, snese i polostínFoto: Sveten, Shutterstock.com

4. U prašné ulice zelenec

Luxovat a utírat prach můžete denně, a přesto u vás nikdy není dokonale čisto? Pokud žijete v místě se zvýšenou koncentrací prachu, například u rušné silnice, vyplatí se pořídit nejen čističku vzduchu nebo robota, který zvládne luxování a vytírání za vás. S úklidem vám pomohou i pokojovky, které na sebe vážou prach a zbavují vzduch škodlivin. Na znečištěný vzduch platí zelenec, břečťan, aloe vera, banánovník či tchynin jazyk.

Foto: dropStock, Shutterstock.com

Zelenec zdobí drobné bílé kvítky, které vůbec nevoní. Pokud vás vůně dráždí nebo vám vyvolávají migrénu, je pro vás ideální volbouFoto: dropStock, Shutterstock.com

5. Proti chemikáliím nasaďte dracénu

Dracéna, aglaonema, datlovník nebo horská palma zdobí nejednu kancelář. Dokážou totiž v uzavřených prostorách čistit nepříjemné chemické látky, které se uvolňují z vybavení a elektroniky. Jestli kancelář v poslední době připomíná i váš byt, vezměte je na pomoc a vyčistěte si vzduch.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Dracén existuje velké množství druhů. Některé mají pestrou kresbu listů, bývají ale náročnější na pěstováníFoto: New Africa, Shutterstock.com

6. Do ložnice aloe vera

Říkává se, že do místnosti, kde se spí, pokojové rostliny nepatří, protože zatímco přes den ve velkém kyslík produkují, v noci ho samy spotřebovávají. Neplatí to ale pro všechny druhy: okysličovat vzduch vám i během noci bude například aloe vera. Stejnou službu čekejte od fíkovníku drobnolistého nebo šplhavnice.

Jak vyrobit domácí gel z aloe vera? Platí na vrásky i na spáleniny.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Aloe nemusí být jen na ozdobu. Její gel hojí spáleniny, léčí akné, a dá se dokonce i jíst, třeba v smoothie nebo salátu Foto: New Africa, Shutterstock.com

Načítám