Hlavní obsah

Tohle cukroví ještě stihnete! Nepečené hříbečky, karamelky a rumové koule

Foto:  Eva Malúšová

Nepečené cukroví si s tím klasickým v ničem nezadá a stíháte ho i pár dnů před VánociFoto:  Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kasali jste se celý listopad a prosinec, že letos už opravdu nebudete péct, ale nakonec byste si přece jen domácí cukroví dali? To nepečené ještě stíháte!

Článek

Nestihli jste letos napéct a v posledním týdnu před Vánoci si už těžko najdete celý den nebo dva na přípravu cukroví? Vsaďte na to nepečené! Netrvá tak dlouho jako klasické a nemusí se rozležet (což ale znamená, že pravděpodobně začne okamžitě mizet). Zkuste roztomilé mandlové hříbky, arašídové karamelky i klasické rumové koule.

Retro: mandlové hříbečky

Na 40–50 hříbečků potřebujete: 200 g loupaných celých mandlí, 200 g cukru moučka, 1 bílek nebo med či agávový sirup, lžíci holandského kakaa

Foto: Eva Malúšová

Roztomilé mandlové hříbečky potěší nejen dětiFoto: Eva Malúšová

Postup: Hříbky vždy připravujte z čerstvě namletých mandlí, z kupovaných mletých by vám nedržely tvar. Mandle co nejjemněji namelte, smíchejte s cukrem a přidejte tolik bílku nebo sladidla, aby vznikla hladká nelepivá hmota.

Těsto musíte rukama pořádně propracovat, aby se hezky propojilo. Kdyby se moc lepilo, přidejte ještě cukr. Třetinu obarvěte kakaem a tvořte z ní placičky, ze kterých budou kloboučky. K těm přitiskněte válečky ze světlé hmoty (kdyby se vám zdála moc suchá, znova mezi prsty propracujte nebo přidejte trochu bílku). Nechte na vzduchu několik hodin proschnout.

Změna: arašídové karamely

Na pekáček 20 × 30 cm potřebujete: plechovku slazeného kondenzovaného mléka, 2 bílé čokolády, 2 hořké čokolády, 50 g másla, 120 g arašídů nebo arašídového másla, vločky soli (lze vynechat)

Foto: Eva Malúšová

Arašídové karamelky se přímo rozplývají na jazyku a v redakční ochutnávce vyhrály na plné čářeFoto: Eva Malúšová

Postup: Mléko rozdělte do 2 kastrůlků, do jednoho přidejte hořkou čokoládu a máslo, do druhého bílou a arašídové máslo nebo dohladka rozmixované arašídy (snáze se mixují, když k nim přidáte lžíci rostlinného oleje). Za stálého míchání zahřívejte do rozpuštění a poté asi 10 minut povařte, až obě směsi hezky zhoustnou a lehce zkaramelizují. Nalejte je do pekáčku vyloženého pečicím papírem, lžící vytvořte mramorování, posypejte solí a dejte zatuhnout do ledničky nebo mrazáku. Ostrým nožem pak krájejte malé karamelky.

Tip: Podobně jako arašídové karamely připravíte i kávový fondán nebo smetanové karamelky se špetkou soli.

Klasika: rumové koule

Na 40–50 kuliček potřebujete: 240 g dětských piškotů, 6 lžic rumu, 40 g holandského kakaa, 50 g mletých ořechů (lískových, mandlí, vlašských), 4 lžíce rybízové zavařeniny, 60 g másla, 100 g cukru moučka, kokos na obalení

Foto: Eva Malúšová

Rumové koule jsou super snadné, ale ze stolu mizí naprosto spolehlivě mezi prvnímiFoto: Eva Malúšová

Postup: Piškoty rozemelte, pokapejte rumem (čím víc ho dáte, tím déle koule vydrží:-)) a spolu s kakaem, ořechy, džemem, rozpuštěným máslem a cukrem vytvořte hladkou hmotu. Podle chuti doslaďte a přidejte rum, zavařeninu či kakao. Rukama pak tvořte malé kuličky, které obalujte v kokosu.

Tip: Milujete kokos? Zkuste i nepečené kuličky z kokosu a bílé čokolády!

Máte svůj oblíbený recept na nepečené cukroví? Podělte se s námi!

Reklama

Načítám