Hlavní obsah

Tohle je 5 věcí, které jsou po padesátce lepší než zamlada

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Divokost, vášeň, ale také souznění, něha, intimita. To všechno je láska. Mnoho lidí se domnívá, že je to především doména mládí. Jak velký je to omyl! Co třeba milostné vztahy po padesátce? Mnohdy jsou lepší než kdy dřív! Víte proč?

Článek

V mládí je možná snazší se seznámit. Ale užít si lásku, opravdu si ji vychutnat se vším, co k ní patří, to se mnohdy lidé naučí až ve zralejším věku. Ne nadarmo se říká, že zhruba kolem padesátky si mnohé páry, které za sebou mají letitou historii, prožijí druhé líbánky. A tohle jsou důvody, proč vztahy po padesátce rozhodně stojí za to!

1. Čas

Děti jsou buď dospělé, nebo minimálně natolik velké, že už nepotřebují vaši stálou péči. Najednou máte čas! „S obdobím samostatnosti dětí vzniká rodičům značný prostor a větší svoboda, jak s časem nakládat. Pokud je mezi nimi stále láska a přitažlivost, pak si mohou začít ve volných chvílích konečně naplňovat svoje touhy, více rozkvétat. K podpoře blízkosti totiž na sebe potřebujete především čas,“ potvrzuje vztahová koučka Kateřina Chytra.

Najednou už nehledáte hotely s dostatkem tobogánů, dětských koutků, pískovišť a brouzdališť, ale zaměřujete se na to, co chcete vy a váš protějšek. Už neplníte jen potřeby druhých, ale i své.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Investovat čas, který ve zralém věku lidé mají, do sebe a svého partnera se vyplatí Foto: goodluz, Shutterstock.com

2. Finanční zázemí

Hypotéka je splacená, případně se tento okamžik blíží. Byt či dům je zařízený, děti už se živí samy, nebo minimálně si přivydělávají na brigádách. Už nepotřebujete velké rodinné auto, a možná i máte více času a energie trochu revitalizovat svoji kariéru (týká se to často hlavně žen, které mohou trávit víc času v práci, protože už je děti tolik nepotřebují), což sebou nese i větší výdělek.

Nejen, že vám tedy najednou zbývá více peněz pro osobní potřeby, ale především se vám uleví psychicky. „Finanční zátěž a neustálé vědomí toho, že musíte uživit rodinu, je samozřejmě velký stresor jak pro muže, tak pro ženy. Když tahle křeč opadne, přichází i do vztahu partnerů uvolnění,“ vysvětluje Kateřina Chytra.

3. Sex

I sexuální život se v tomto období u mnoha párů výrazně vylepšuje. Mají již zmíněný čas, energii (odpadá únava z péče o děti a každodenní tunu povinností), ale i více soukromí (děti už se odstěhovaly nebo tráví dost času mimo domov). Odpadá třeba i podvědomý strach z neplánovaného těhotenství.

Navíc pokud vztah funguje, prohlubuje se i jejich blízkost, intimita, uvolněnost. Znají se do naprostých detailů, umí spolu mluvit o všem včetně sexu. Nestydí se svěřit se svými milostnými touhami, mohou třeba začít experimentovat a to, co mnohdy po letech připomíná nudnou rutinu, se rázem může proměnit ve velmi vzrušující dobrodružství.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Sex může být pořádná jízda nejen ve dvaceti, ale třeba i v šedesátiFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

4. Hrdost

Překonali spolu mnoho útrap, možná za sebou mají i nějakou tu vztahovou krizi, všechno ale nakonec zvládli. Jako pár odvedli obrovský kus práce. Mohou být pyšní na sebe, na své děti, na vše, co za ty roky dokázali. A to je nejen spojuje, ale dodává jim to sebevědomí. Čím víc toho spolu dva lidé zvládnou a překonají, tím víc si vzájemně věří, tím víc společného sebevědomí mají, a tím víc si jeden druhého váží. Tím víc se milují!

5. Společná moudrost

Už vám není dvacet, už máte mnohem jasněji v tom, co je opravdu důležité. A protože jste spolu tak dlouho, nejspíš máte podobné vidění světa a hodnotový žebříček. Chcete od života totéž, což vám dovoluje jít si pro to ruku v ruce. Tady pozor jen na jednu věc. „Nebojte se mluvit o snech, které přišly až teď. Je v pořádku, že v určité fázi života začnete mít chuť na něco jiného, nového, čím jste třeba dřív pohrdali, nebo to nepokládali za zajímavé,“ radí vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Po padesátce single?

Ale co když jsem single? Co když jsem z nejrůznějších příčin zůstal(a) ve zralém věku bez partnera? I tak všechny výše vyjmenované „výhody“ platí i pro vás. Můžete (a měli byste) vše, co máte (především čas a prostor), investovat do sebe, dovolit si trochu té sobeckosti. I v šedesáti je možné se zamilovat stejně divoce jako ve dvaceti.

Nejhorší je sedět doma a trápit se vlastní samotou. Vyrazte do světa a přijměte, co vám nabízí. Objevujte nové koníčky, poznávejte nové přátele, dělejte vše, na co jste doposud neměli čas či energii. A je dost pravděpodobné, že narazíte i na někoho, kdo se vám bude líbit. Láska je tu pro všechny, jen jí musíte otevřít dveře do svého života.

Jak to máte vy? Umíte si lásku užít i ve zralém věku?

Reklama

Související témata:

Načítám