Hlavní obsah

Tohle v opilosti nedělejte: žádné SMS, sliby, sex ani nákupy

Foto: Damir Khabirov, Shutterstock.com

Foto: Damir Khabirov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řídit pod vlivem alkoholu? To by vás nejspíš ani nenapadlo! Ale je toho víc, co byste neměli dělat, když jste ovíněni. Možná nejde vyloženě o život, ale zkomplikovat byste si ho mohli dost. Takže na co zapomenout, když pijete?

Článek

Pili jste? A nebyla to jen jedna sklenička, naopak lze říct, že jste spíš přebrali? Rozhodně nesedejte za volant! Ale pozor, raději se vykašlete i na následující věci. Dělat je pod vlivem alkoholu se málokdy vyplácí, naopak vám to přinese spíš spoustu starostí, morální kocovinu, stud a problémy.

1. Nepoužívejte telefon

Napijete se, ztratíte zábrany, dostanete odvahu. K tomu se vám začne stýskat po vašem ex a cítíte nutkavou potřebu ho slyšet a všechno, co mezi vámi bylo, si hezky vyříkat. A tak zvednete telefon a prostě mu (či jí) zavoláte.

Takové hovory či esemeskové přestřelky mají jen několik možných konců – a ani jeden není moc dobrý. Buď vám ex telefon vůbec nezvedne a to vás ještě víc rozhodí, nebo vám ho po pár vteřinách položí, což vás rozběsní. Anebo se pohádáte a vaše vztahy se ještě víc zhorší. Případně – když je shodou okolností v podobném naladění –, se třeba i sejdete, možná se spolu vyspíte, ale druhý den vás čeká pořádný trapas. Tohle jen málokdy končí opravdu šťastně.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Opilecký telefonát expartnerovi končívá všelijak, ale jen málokdy dobře. Většinou je z toho pořádný trapasFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Neřešte vztahové trable

Dát si s partnerem skleničku vína, navodit uvolněnou atmosféru a upřímně si promluvit o věcech, které vás ve vztahu trápí, to je v pořádku. Ale přijít domů řádně pod vlivem a snažit se vyřešit partnerskou krizi, s níž se už nějaký ten pátek potýkáte? Chyba, velká chyba!

Zaprvé nejste dostatečně při smyslech, abyste svoje pocity a myšlenky dokázali správně formulovat, zadruhé jste bez zábran a velmi snadno to sklouzne k ošklivé hádce, výčitkám, urážkám a podobně. Sice se říká, že ve víně je pravda, ale někdy je té pravdy až příliš.

3. Nenakupujte a neřešte finance

Jestli sedíte doma, popíjíte a zrovna v televizi běží teleshopping, rozhodně přepněte na jiný program. Jinak budete druhý den o pěkných pár korun lehčí a o řadu zbytečností bohatší. Pod vlivem alkoholu lidé ztrácejí nejen zábrany, ale i zdravý úsudek a mají sklony k neuváženým rozhodnutím. A věřte, že co vám v tu chvíli připadá jako úžasný produkt, bez něhož nemůžete žít, nazítří uvidíte jako bezcennou cetku, za kterou jste utratili majlant.

Podobné pravidlo platí i pro jakékoli finanční transakce – když pijete, zapomeňte, že máte v telefonu internetové bankovnictví. Stačí jeden malý překlep a místo tisícovky posíláte deset tisíc a navíc úplně jinam, než jste měli v plánu.

4. Nic neslibujte

Je půlnoc, vy se báječně bavíte a ani vás nenapadne, že zítra budete trpět. A tak v euforii slíbíte na další den cokoli – návštěvu u tchyně, ranní běhání s kamarádkou, hlídání ročních trojčat... Zítra buď vůbec nevstanete a ostatním tak zkomplikujete život, nebo budete svoje sliby rušit – a výsledek bude podobný. Zkuste si s každou skleničkou, kterou si dopřejete, připomínat, že tady opravdu platí „sliby chyby“.

Foto: Oleg Elkov, Shutterstock.com

Pod vlivem alkoholu nic neslibujte, nic neobjednávejte ani za nic neplaťte přes internet. A také radši nepište maily. Druhý den byste se mohli hodně divit...Foto: Oleg Elkov, Shutterstock.com

5. Zapomeňte na sex

V opilosti lidé mívají chuť na sex, ale většinou nebývá nic moc. Navíc se se ztrátou zábran zvyšují všechna možná rizika – od nechtěného těhotenství přes sex s někým, s kým byste ho za normálních okolností ani náhodou neměli, až po nebezpečí přenosu pohlavní choroby. Takže když už jste neabstinovali alkoholově, abstinujte sexuálně!

Související témata:

Načítám