Hlavní obsah

Kdy nemít sex? 5 vážných důvodů, kdy je lepší zůstat v klidu

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex je příjemná aktivita s mnoha zdravotními benefity. V některých chvílích je ale moudré a žádoucí se ho vzdát. Které to jsou a kdy lze při porušení nepsaných pravidel očekávat problémy?

Článek

Vědecké výzkumy poukazují na některé výhody, které přicházejí se sexuálním stykem. Dovádění snižuje krevní tlak, posiluje imunitu a snižuje hladinu stresových hormonů. A navíc je ultra příjemný. Tedy aspoň když ho máte s někým, kdo vás přitahuje. Ovšem jsou situace, kdy je provozování sexu nežádoucí! Kdy si ho raději odpustit?

1. Máte infekci močového měchýře

S močovými cestami není radno si zahrávat. Zatímco v akutním stavu na nějaké milování jistě náladu nemáte, stačí tři čtyři dny užívání léků a všechno je jinak. Jakmile se začnete cítit lépe, možná vás napadne, že sex není tak špatný nápad. Ale je! Podle Diany Rodriguez z portálu Ask a Doctor (Zeptejte se lékaře) byste měli počkat, dokud nedoberete celé balení léků a navíc budete alespoň dva týdny bez příznaků. V opačném případě riskujete zhoršení stavu ještě dřív, než se vyléčíte.

2. Trápí vás kvasinková infekce

Kvasinková infekce se projevuje svěděním, pálením a tvarohovým výtokem z pochvy. Často je její příčinou přemnožení kvasinek v organismu, ale někdy se může přenést i pohlavním stykem. U mužů často probíhá bezpříznakově, ale není to pravidlo. Urolog Jan Vašinka z Nemocnice Znojmo doporučuje nechat pochvu i penis v klidu minimálně dva týdny – a pochopitelně zahájit odpovídající léčbu.

Foto: ANN PATCHANAN, Shutterstock.com

Infekce močopohlavního traktu je nepříjemná a sex v takovém stavu opravdu není žádoucíFoto: ANN PATCHANAN, Shutterstock.com

3. Jste těhotná nebo v šestinedělí

Gravidita není asexuální období, normálně probíhající těhotenství nevyžaduje žádná speciální omezení. Sexuolog a gynekolog Zlatko Pastor však podotýká, že k omezení sexu by mělo dojít v případě opakovaného krvácení či zvýšené děložní aktivity, která by mohla vyústit v předčasný porod. V těhotenství je žena vnímavější k infekcím, častěji se u ní projevují potíže s kvasinkami a záněty močových cest. Při sexu by proto měla být maximálně dodržována všechna hygienická doporučení. Samostatnou kapitolou je šestinedělí. Žena by se sexem určitě měla počkat, až přestane krvácet a děloha se vyčistí, jinak hrozí zavlečení infekce. Je moudré nejdříve absolvovat poporodní kontrolu, během které gynekolog zkontroluje zhojení poranění.

4. Vytrestala vás tupá žiletka

Oblast rozkroku sice máte hladkou jako dětskou prdelku, ale po holení intimních partií se objevila nepěkná a svědivá vyrážka. Vadí vám kontakt i se spodním prádlem, natož se ještě pouštět do sexu! Milostný zážitek v tomto stavu moc příjemný není, pokožka se vinou tření kůže o kůži ještě víc naštve. Vždy se ujistěte, že máte žiletku ostrou a dezinfikovanou. A pupínky nechte zklidnit aspoň 24 hodin.

5. Tak trochu nevíte, co děláte

Drogy a alkohol mohou narušit úsudek, a pokud máte „něco v krvi“, jste mnohem ochotnější zajít za hranice svých tělesných možností a ignorovat bolest. Lidé navíc souhlasí s věcmi, na které si druhý den ani nepamatují, a k tomu všemu téměř nikdy nepoužívají prezervativ. Sex pod vlivem tedy skutečně není dobrý nápad.

Související témata:

Načítám