Hlavní obsah

Toskánská fazolová polévka

Hodnocení:
(18)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

U nás známe luštěninové polévky většinou se základem z kořenové zeleniny a zahuštěné jíškou. Dnes vám představíme italský recept, kde hrají prim, vedle fazolí, uzená slanina-pancetta a kapusta. V zimě je nejlepší kadeřavá.

Ingredience pro:
4 porce
  • 100 g bílých fazolí
  • 70 g pancetty
  • pórek
  • 1 l masového vývaru
  • 5 listů kapusty
  • 1.5 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce parmazánu
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve si dejte namočit bílé fazole, ideálně přes noc do misky s vodou. Druhý den je slijte a propláchněte pod tekoucí vodou. 

Krok 2: Ve větším hrnci orestujte nasekaný pórek na olivovém oleji. Až začne měknout, přidejte na kostičky nakrájenou pancettu (italský druh slaniny) a společně restujte asi 3 minuty.

Krok 3: Obsah hrnce zalijte vývarem, přidejte fazole, sůl a pepř a vařte asi 50 minut, dokud fazole nezměknou. Během této doby se vývar ideálně dochutí pancettou a získá příjemně uzenou chuť. Je-li třeba, přilijte trochu vývaru či vody. 

Krok 4: Během vaření polévky si umyjte listy kadeřávku a vykrojte s nich tužší řapíky. Listy pak nakrájejte a přidejte do polévky. Společně vše vařte ještě asi 10 minut. Polévku můžete servírovat s hoblinkami parmazánu.

Foto: Svatava Vašková

Díky tomu, že v polévce není jíška, zamilují si ji všichni, kdo chtějí zhubnout

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama