Hlavní obsah
3,4
(57)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Věděli jste, že dříve se na Štědrý den vařila hrachovka? Pokud tedy zrovna nepatříte mezi milovníky rybí polévky, náš recept si zamilujete. Je jednoduchý, rychlý a bez jíšky. A bude se vám hodit po celý rok.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 3 hrsti žlutého hrachu
  • 1 ks cibule
  • 2 nožičky klobásy
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrst majoránky
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Suchý hrách nejméně na 4 hodiny namočte, nejlepší je nechat ho ve vodě přes noc.

Tip: Chcete se vyhnout namáčení a urychlit celou přípravu? Použijte žlutý půlený hrách, před vařením ho stačí jen přebrat a propláchnout.

02.

Nabotnalý hrách dejte vařit asi na půl hodiny do vývaru, poté ho společně s vývarem rozmixujte. Jak udělat dokonalý vývar?

03.

V jiném hrnci orestujte klobásy nakrájené na kostičky a cibuli nakrájenou nadrobno. Poté zalijte rozmixovaným hrachem a vařte na mírném plamenu dalších cca 30 minut.

Tip: Veganům či vegetariánům nedávejte uzeninu, ale třeba uzené tofu, cibulku osmažte na oleji a vývar použijte zeleninový.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Je to docela jednoduchá hrachovka a hodí se jak na sváteční stůl, tak třeba na chalupu nebo jako lehká teplá večeřeFoto: Viktorie Hrazdílková

04.

Hotovou polévku (již bez vaření) dochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a v prstech rozmělněnou majoránkou – víc se rozvoní. Polévku podávejte s čerstvými bylinkami pro barvu, chuť i pro zdraví.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Dobrou chuť!Foto: Viktorie Hrazdílková

Chcete se v zimě zahřát i zasytit? Nejlepší hrstková luštěninová polévka s bramborami to dokáže!

Reklama

Načítám