Hlavní obsah

Trápí vás drobné vrásky? Víme, jak se jich zbavit!

Foto: Thinkstock

S drobnými vráskami můžete zatočit!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás drobné vrásky? Rozčilují vás modelky v reklamách, které se pyšní alabastrovou pletí bez jediné chybičky? Realita je však někde úplně jinde, vrásky jsou totiž naprosto přirozené. Přesto však existují způsoby, jak je zredukovat, a věřte, že při pravidelné a dlouhodobé péči uvidíte obrovský rozdíl! Jak na to?

Článek

„S věkem se postupně zpomaluje tvorba kyseliny hyaluronové, elastinu a kolagenu v kůži, kolagenová vlákna ztrácí na elasticitě. Pleť se stává ochablou, méně pružnou. Tento proces významně urychluje kouření, špatná životospráva, nedostatek tekutin a další vlivy," říká MUDr. Eva Nývltová. Existuje několik typů vrásek podle příčiny jejich vzniku. Pojďme se nyní společně podívat, jaké to jsou a jak se proti nim dá co nejúčinněji bojovat.

Mimické vrásky

Objevují se poměrně brzy, u někoho třeba už i ve školním věku. Jak již napovídá název, jejich příčinou je mimika – různé úšklebky, smích, ustaraný výraz – zkrátka obličeje, bez kterých se běžná lidská komunikace neobejde. Nejčastější jsou nad kořenem nosu a ve vodorovné linii na čele. Zpravidla po dvacátém věku života začínají přibývat v oblasti okolo očí a úst.

„Pravidelně pečujte o pleť. Značka kosmetiky není tolik důležitá, někomu stačí levné krémy, a vypadá skvěle, jiný musí do přípravků investovat více. To vše záleží na typu pleti. Rovněž užívejte potravinové doplňky s pupalkovým olejem, křemíkem, kyselinou hyaluronovou či koenzymem Q10, prevencí jsou také vitaminy A, C či E,“ radí MUDr. Nina Koutná. Chirurgický zákrok zpravidla není v případě mimických vrásek nutný.

Tipy:Na oční okolí se mají používat jiné produkty než na zbytek obličeje. Zaměřte se proto na oční krémy proti vráskám (například Garnier Essentials, Eucerin Q10, Vichy Liftactiv, L'Oréal Paris Revitalift). Oční krémy neroztírejte, ale spíš jemně vtlačujte prsty – začněte směrem od vnitřního koutku k vnějšímu.

Pro odstranění odumřelých buněk používejte jednou týdně peeling (majitelky suché pleti pouze jednou za dva týdny). Aplikujte jej od kořene nosu směrem do stran, jemnými, krouživými pohyby. Smývejte vlažnou vodou.

Vrásky se tvoří i vlivem nesprávného odličování nebo utírání obličeje. Pro odstranění make-upu vždy používejte dostatečné množství kosmetických tamponů, odličujte od středu obličeje směrem ven. Pro osušení tváře ručníkem nestírejte a nedřete kůži, ale vysušujte opakovaným přiložením ručníku. Další zajímavé informace se dozvíte v článku Vychytávky pro dokonalé odlíčení.

Foto: Thinkstock

Dobré je pořídit si velký a prodyšný polštářFoto: Thinkstock

Pozor na to, v jaké poloze spíte

Takzvané „sleep wrinkles“ jsou vrásky, na které si „zaděláváte“ různými polohami během spánku. Především v poloze na boku či břiše, kdy se obličej dotýká polštáře, postupně během života vznikají vrásky nad obočím, přes ně, zevně na tváři nebo na vnitřní partii tváře vedle nosu. Vznikají během celého života.

Tip: Nejjednodušší a nejlevnější rada je spát častěji na zádech. Existují však lidé, kteří v této poloze prostě spát nemohou. Pokud mezi ně patříte i vy, pořiďte si velký, měkký a prodyšný polštář, který vaši tvář zkopíruje, a na pleť tím pádem nebude vyvíjen takový tlak. Důležitý je také výběr materiálu povlečení. Nejlepší je satén či hedvábí, které mají hladký povrch – kůže tak po něm sklouzne, namísto toho, aby se na umělou látku „přilepila“ a natáhla.

V hlavní roli vnější vlivy

Vrásky způsobené vnějšími vlivy bývají velmi patrné, často nejhůře odstranitelné.Postihují celý obličej, nejvíce čelo a okolí očí a úst.Viníky jsou sluneční záření, smog nebo například mráz.

Tip: S okolním prostředím bohužel neuděláte vůbec nic. Chraňte proto pleť alespoň dle dostupných možností – v létě krémy s vysokým ochranným faktorem, vyvarujte se přílišného opalování; v zimě pleť alespoň jednou denně pleť ošetřujte hydratačními krémy. Ty se vždy nanášejí na středové části (brada, nos, čelo), od nichž se pak roztírají krouživými pohyby směrem ven.

Genetické vrásky

Vrozené dispozice se bohužel nedají ovlivnit. Někdo má pleť ještě ve čtyřiceti skoro jako miminko, jiný už s vráskami bojuje ve dvaceti letech.

Tip: „Omezte kouření, pití alkoholu, zvolte racionální výživu s dostatečnou hydratací organismu. Důležitý je také přísun vitaminů – zelenina, ovoce, doplňky stravy, dostatek spánku, pohybu, popřípadě normalizace hormonální nerovnováhy," říká MUDr. Zdena Stratilová. Zejména pak v průběhu přechodu může dojít k výraznému zhoršení stavu pleti. Často za to mohou hormony, jejichž nedostatek se dá vyrovnat pomocí léků na předpis.

Od 40. roku jsou velmi oblíbené různé invazivní metody, které dokážou s vráskami pěkně zatočit. Mezi nejčastější zákroky patří aplikace botulotoxinu, radiofrekvence, dermabraze (výbrus kůže) nebo vyplňování kyselinou hyaluronovou. Kvalitní krémy proti vráskám určené pro zralou pleť jsou již nutností (zkuste například Garnier Ultralift, Clarins liftingový denní krém, Eucerin Hyaluron Filler, Dermacol Saphir Elixir).

Už víte, jak na jemné obličejové vrásky. Ale co krk? Přečtěte si o něm v článku Omlazovací tipy pro svůdný krk.

Nezapomeňte, že na stav vrásek má důležitý vliv také způsob života. Nikdy není pozdě. Trocha pravidelné aktivity, správné výživy a v neposlední řadě duševní rovnováhy dokážou divy!

A jaký je váš recept na vrásky? Vyměňte si své názory v diskusi s ostatními čtenářkami!

Reklama

Související témata:

Načítám