Hlavní obsah

Travní koberec místo trávníku? Jaké jsou plusy a minusy

Foto: SURKED, Shutterstock.com

Foto: SURKED, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí jim jen minimální péče, nepotřebují vodu a přitom jsou stále zelené… Řeč je o umělých travních kobercích. Na trhu je jich celá řada, jak při výběru nešlápnout vedle? A jaké jsou hlavní výhody, ale i nevýhody těchto „greenů“?

Článek

Pečlivě udržovaný trávník je chloubou většiny majitelů zahrad, domků a chat. V posledních letech se však jeho svěží zelená barva stává nedostižnou metou. Na vině je extrémní sucho, za které může nedostatek srážek spolu s vyššími teplotami (5 vychytávek, jak se na zahradě bránit suchu). A tak se během léta setkáváme často s nažloutlým porostem, který má do pověstného anglického trávníku hodně daleko. Právě proto se čím dál častěji uplatňují umělé travní koberce.

„Výhodou je, že nemění vzhled, jsou zelené v létě i v zimě, odpadá nutnost zalévání i pravidelné sekání, odolávají vlivům slunce, deště a sněhu,“ říká odborník na umělé trávníky Marek Černý. „Takové koberce zútulní balkony, terasy, lodžie, okolí bazénů nebo třeba předzahrádky. Pořizují si je také majitelé chat nebo chalup, kteří nemohou trávník pravidelně kropit.“

Jaký trávník vybrat

Výběr nepodceňujte, existuje několik druhů umělých trávníků – od těch, co připomínají spíš opravdový koberec až po ty, co působí skutečně realisticky. „I když si sundáte boty a projdete se po nich, rozdíl téměř nepoznáte. Jsou velmi příjemné na dotek. Proto jsou tolik oblíbené například u bazénů,“ uvádí Tomáš Linhart z e-shopu Můj koberec.

Obecně jsou ale všechny typy velice vděčné – hodně toho vydrží, dokonce i občasné zaparkování auta, a lze je použít venku. Z hlediska materiálového složení jde o kombinaci polyethylenu a polypropylenu.

Foto: Ratchanee Sawasdijira, Shutterstock.com

Umělý travnatý koberec zútulní každý balkonFoto: Ratchanee Sawasdijira, Shutterstock.com

Jak položit umělý trávník

„V první řadě promyslete, na jakém povrchu bude travní koberec ležet. Pokud půjde o tvrdý podklad, jako je dlažba nebo beton, doporučuju koberec s nopy, které jsou zespodu povrchu. Voda tak kobercem pohodlně proteče a odteče,“ vysvětluje Tomáš Linhart. „Pokud je povrch naopak měkčí, jako je zemina, může být koberec i bez nopů. Jinak všechny umělé trávníky jsou samozřejmě propustné, takže voda jimi proteče a vsákne se do země.“

Co s travnatým kobercem v zimě

V létě jsou pro umělé koberce výzvou sluneční paprsky. Kvalitní výrobky jsou opatřené UV ochranou, takže je slunce nevyšisuje ani neroztaví. Odolnost jde však ruku v ruce s cenou. Levnější jsou k dostání už za přibližně 120 korun za metr čtvereční, ty nejkvalitnější pak třeba i za 1200 korun za metr čtvereční.

Umělé trávníky se prodávají v rolích o šířce od jednoho do pěti metrů. Všechny je pak možné nařezat na požadovaný tvar. Výhodou je jednoduchá pokládka, kterou zvládne každý.

Na zimu odborníci doporučují koberec stočit do role a schovat, ale ani pokles venkovních teplot, sníh či mráz by mu neměly ublížit. Jediné, na co byste si měli dát pozor, je tvorba louží, které by následně v koberci zamrzly, protože led se rozpíná a mohl by změnit tvar nebo vzhled koberce.

Foto: red mango, Shutterstock.com

Položit umělý trávník zvládne každýFoto: red mango, Shutterstock.com

Navždy se ale zelenat nebude

Ačkoli jsou prakticky bezúdržbové – přece jen budete potřebovat smeták nebo běžný vysavač a vyčistit je můžete i proudem vody z hadice. Umělé travní koberce ale nejsou nesmrtelné a po několika letech je budete muset vyměnit. Levnější vydrží v dobré formě asi pět let, dražší a kvalitnější varianty mnohem déle, a to díky vyšší gramáži, hustotě a délce vlasu.

Nechcete mít zahradu jako podle pravítka? Podívejte se, jak založit divokou zahradu.

Související témata:

Načítám