Hlavní obsah

Jarní péče o pokojovky: Přesadit, ostříhat a přihnojit

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Přípravy na léto se nevyhnou ani pokojovým rostlinám. Jak jim po zimním odpočinku nastartovat potřebnou regeneraci a dodat jim všechny důležité živiny, aby dobře prospívaly?

Článek

Zima může být pro pokojové rostlinky náročná. Sice si užívají vegetační klid a odpočinek, zároveň jsou ale vystavené suchému a často přetopenému vzduchu. Ničemu nepomáhají ani vysoké teploty z topení, které se střídají s chladným vzduchem během větrání. Následkem toho jsou rostliny vyčerpané a na jaře potřebují dobít baterky. Jak o ně pečovat a dát jim vše, co potřebují?

Zpátky do stínu

Pokud jste rostliny na zimu přesunuli na parapety, aby měly alespoň nějaké světlo, dejte si pozor, které tam necháte. Zatímco v zimě jsou sluneční paprsky slabé a nevadí ani pokojovkám upřednostňujícím polostín či stín, na jaře nabírají na síle. Proto všechny rostliny, které nejsou světlomilné, vraťte zpátky mimo dosah slunečních paprsků. Jinak může hrozit popálení listů a v horším případě zničení celé rostlinky.

Jak a kdy zalévat

Ve chvíli, kdy se začíná oteplovat a venku bývá déle světlo, začínají pokojovky znovu růst a z jejich listů se odpařuje více vody. Potřebují tedy častější zálivku než během zimního odpočinku. V zimě je vhodné zalévat jednou za dva týdny, během jara frekvenci zdvojnásobte na jednou týdně. Víte, jak správně zalévat pokojové rostliny?

Než rostlinkám vláhu dopřejete, zkontrolujte, zda už je jejich půda suchá, a řiďte se tím, jaké potřeby daná rostlina má. Například kapradiny vyžadují stále vlhký substrát, zato sukulenty potřebují před další zálivkou půdu proschlou. Rostlinám s většími listy dopřejte častější zálivku než těm s malými a kožovitými lístky. U zalévání platí, že více rozhodně není lépe. Velké množství vláhy totiž může vést k uhnívání kořenů!

Foto: Taras Garkusha, Shutterstock.com

Po klidné zimě potřebují rostlinky o něco častější zálivkuFoto: Taras Garkusha, Shutterstock.com

Pozor na vysychání substrátu

Na vysychání půdy má vliv také materiál květináče a druh substrátu. Květináč z pálené hlíny do sebe z půdy nasakuje vlhkost a následně ji odpařuje. Rostliny v něm vysazené tak potřebují více vody než pokojovky v plastových květináčích. Substráty s pískem vysychají poměrně rychle, zároveň ale dobře přijímají vodu. Naopak rašelina schne pomaleji a po přeschnutí má se vstřebáváním vody problém.

Jak přesazovat pokojové rostliny

Všechny pokojovky koncem jara přesaďte. Jakmile rostlinu z půdy vyndáte, zkontrolujte objem jejích kořenů. Vyplňují úplně celý květináč? Nahraďte ho větším! Menším rostlinkám dopřejte přibližně o tři, těm větším alespoň o pět centimetrů více prostoru. Pokud se kořeny do květináče bez problémů vejdou a mají kolem sebe i nějaký ten prostor navíc, stačí jim vyměnit substrát a nechat je v původní nádobě.

Při přesazování si dejte pozor, abyste nezničili kořeny a vybrali správný substrát. Každá rostlina má vlastní požadavky a různé substráty obsahují odlišné množství hnojiva. Vše je uvedené na obalu a dokud obsažené hnojivo působí, rostliny už dále nepřihnojujte.

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Všechny pokojovky během jara přesaďteFoto: brizmaker, Shutterstock.com

Správné hnojení je základ

Přihnojování dodává rostlinám všechny potřebné živiny pro růst a energii pro vegetační klid na další zimu. Bez dostatku živin dochází k podvyživení, větší náchylnosti na choroby, pomalejšímu růstu a tvorbě menších listů. Pozor si dejte i na přehnojení, při kterém dochází ke spálení kořenů. Před hnojením si proto pořádně prostudujte návod a dodržujte pokyny týkající se množství hnojiva a jeho frekvence. Perfektní hnojivo zdarma je dřevěný popel.

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Péči potřebují i listy – jednou za čas je důkladně zbavte prachuFoto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Stříhání a mytí listů

V neposlední řadě dopřejte rostlinkám pořádný sestřih a zbavte je starých hnědých či žlutých listů. Pokojovce se tím uleví a veškerou energii bude moct soustředit do zdravých listů. Na stříhání zásadně používejte ostrý nůž nebo nůžky. Po prostříhání otřete ze zdravých listů prach a omyjte je vodou. Vhodnými pomocníky jsou rozprašovač a houbička či jemný hadřík. Občas můžete rostlinám dopřát také vlažnou sprchu, tu ale naplánujte nejdříve na konec dubna nebo začátek května.

Reklama

Načítám