Hlavní obsah

Tři netradiční přílohy z brambor

Foto: Petr Makovička

Brambory se tváří jako příloha, ale i samostatně jsou velkou pochoutkouFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brambory v mnoha rodinách jednoznačně vedou jako příloha. V dnešním článku vám proto přinášíme tři tipy na to, jak z okoukané přílohy udělat trochu netradiční jídlo. Jen pro příklad: pečete doma bramborovou kaši?

Článek

Vařené nebo šťouchané brambory, hranolky nebo bramborová kaše. Tak by se dal nejstručněji napsat seznam nejčastějších příloh k jídlu v mnoha rodinách. A není na tom nic špatného – já třeba brambory miluji nade vše. Proč ale neudělat brambory také trochu jinak?

Bramborové rozetky

Na 2 porce potřebujete: 300 g brambor, 0,5 dl mléka, 1 lžíci másla a sůl

Postup: Tahle dobrota není vlastně nic jiného než pečená kaše. Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a uvařte je v osolené vodě do měkka, klidně je můžete trošku rozvařit. Hotové brambory slijte, zlehka je rozšťouchejte, přidejte trochu mléka a másla a ručním šlehačem ušlehejte hladkou kaši. A pozor – dejte si záležet, ať v ní je opravdu co nejméně hrudek. Plech vystelte pečicím papírem, hotovou kaší naplňte cukrářskou zdobičku a na papír jí udělejte malé pusinky. Plech pak vložte asi na 12–15 minut do trouby předehřáté na 210 stupňů a pečte je, dokud nezrůžoví. Hotovo! Použít samozřejmě můžete i kaši zbylou od oběda!

Foto: Petr Makovička

Takovou dobrotu ocení hlavně dětiFoto: Petr Makovička

Skvělý recept na brambory zapečené s mandlemi najdete také v článku Souboj receptů: Netradiční přílohy.

Brambory zapečené se zakysanou smetanou

Na 2 porce potřebujete: 300 g brambor, 2 lžíce zakysané smetany (ideálně kolem 30 % tuku), 1 dl zeleninového vývaru, 2 stroužky česneku, sůl, 50 g másla a 1 lžíci olivového oleje

Postup: Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky. Zakysanou smetanu smíchejte s vývarem, špetkou soli a prolisovaným česnekem. Zapékací misku vymažte olejem a na dno poklaďte vrstvu bramborových plátků. Ty zalijte rozmíchanou zakysankou a položte druhou vrstvu brambor. Navrch položte máslo nakrájené na tenké plátky a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 35–40 minut, až budou brambory hotové.

Foto: Petr Makovička

Klasické zapečené brambory splňují požadavky jak na přílohu, tak na hlavní jídloFoto: Petr Makovička

Máte radši klasické francouzské brambory a klidně jako hlavní chod? Vyzkoušejte „babičkovskou“ verzi z článku Babiččiny recepty: Francouzské brambory s mletým masem.

Majoránkové brambory se slaninou

Na 2 porce potřebujete: 300 g brambor, 70 g plátkové slaniny, 3 snítky čerstvé majoránky (použít můžete i sušenou), 1 lžíci másla a sůl

Postup: Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě do měkka. Plátky slaniny nakrájejte na nudličky a čerstvou majoránku nasekejte. Pokud používáte majoránku sušenou, nejdřív ji spařte – nasypte ji na slité brambory, přikryjte pokličkou a nechte asi 3 minuty změknout. Na pánev dejte lžíci másla, brambory a nakrájenou slaninu a vše zlehka asi 5 minut opékejte. Pokud používáte čerstvou majoránku, přidejte ji asi v polovině opékání. Když přidáte na porci brambor, hodí se tahle příloha i jako jednoduchá večeře.

Foto: Petr Makovička

Další příklad jednoduchosti a variability bramborFoto: Petr Makovička

Vedou u vás doma brambory, nebo jiná příloha? O svoje tipy na vylepšení se můžete podělit v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám