Hlavní obsah

Tři večeře z podzimní zeleniny

Foto: Ondřej Hošt

Ve dvou se to lépe táhne, a oběma Janám tak šla práce od rukyFoto: Ondřej Hošt

Podzim už je tady a s ním i další sezonní ovoce a zelenina. V dnešních receptech využijeme dýni, brambory, pórek, fazolky a chilli papričky. Přidáte se k nám?

Článek

I ze základních druhů jdou vykouzlit opravdové lahůdky. Pro dnešek pro vás máme tip na bramborový nákyp s kozím sýrem, chilli polévku s masovými kuličkami a masovou směs se zeleninou a pečenou dýní. Teď už ale honem do kuchyně, ať tu večeři stihnete udělat!

Já jsem si na dnešek do redakční kuchyně pozvala kamarádku Janu, která přijela z Vyškova. Ve dvou se to prostě lépe táhne, a společnými silami jsme tak měly za chvíli hotovo!

Bramborový nákyp s kozím sýrem a vlašskými ořechy od Jany Šafránkové

Na 6 porcí potřebujete:500 g brambor, 1/2 květáku, 1/2 pórku, 3 středně velké cibule, velkou hrst sekaných vlašských ořechů, olivový olej, 1 lžíci másla, sůl a pepř. Na bešamel potřebujete: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 250–300 ml mléka, 100 g kozího sýra, 2 žloutky, sůl, pepř a muškátový oříšek

Foto: Ondřej Hošt

Kombinace kozího sýru, vlašských ořechů a podzimní zeleniny je skvěláFoto: Ondřej Hošt

Postup:Brambory oloupejte a dejte vcelku uvařit do osolené vody do poloměkka (asi 10 minut varu). Nechte je vychladnout a nakrájejte je na plátky. Květák rozdělte na růžičky, pórek nakrájejte na asi 2 centimetry dlouhé kousky, oboje povařte asi 2 minuty v mírně osolené vodě, slejte, ihned propláchněte studenou vodou a dejte vychladnout. Nahrubo nakrájené cibule dejte orestovat do rozpáleného oleje a lžíce másla. Asi po 3 minutách přidejte vlašské ořechy a restujte další asi 2–3 minuty.

Máslo na bešamel rozehřejte, zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Tu zalijte mlékem a důkladně rozmíchejte, aby v bešamelu nezůstaly hrudky. Dochuťte solí, muškátovým oříškem a ještě asi 5 minut nechte provařit. Pak bešamel nechte vychladnout. Zapékací misku vymažte trochou olivového oleje a na dno a po obvodu narovnejte plátky brambor. Na ně rozprostřete cibulku s ořechy a na tu rozložte kousky květáku a pórku (můžete použít i brokolici nebo předpečenou dýni). Nakonec vše přelijte vychladlý bešamel, do kterého jste vmíchali nastrouhaný nebo nadrobený kozí sýr a žloutky (pozor, v případě příliš teplého bešamelu se vám srazí!) a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia na asi 45 minut.

Chilli polévka s masovými kuličkami

Na 4 večeřové porce potřebujete: 250 g mletého vepřového masa (hodí se třeba plecko nebo kýta), hrst nasekané listové petržele (nebo podle chuti koriandru či saturejky), 800 ml hovězího vývaru z kostí, 2 velké cibule, 2 stroužky česneku, 140 g (1 malou plechovku) sterilované kukuřice, 150–200 g čerstvých nebo mražených fazolových lusků, 240 g (1 plechovku) sterilovaných rajčat, podle chuti a podle pálivosti 1–2 chilli papričky, sůl, pepř a olivový nebo řepkový olej.

Foto: Ondřej Hošt

Tahle polévka zasytí i pořádného chlapaFoto: Ondřej Hošt

Postup:Maso smíchejte s trochou soli, pepře a nasekanou petrželí a ze směsi vytvořte kuličky o průměru asi 3 cm. Ty pak urovnejte do mírně vymazaného pekáčku a dejte na 10 minut péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia. Mezitím nakrájejte cibule na půlkolečka a česnek nasekejte na plátky. V hluboké pánvi nebo hrnci rozpalte olej, přidejte cibuli a česnek a opékejte tak dlouho, až cibule ztratí objem a začne růžovět. Přidejte upečené kuličky a restujte ještě asi 2 minuty.

Vmíchejte nakrájená rajčata i s nálevem, kukuřici, mražené (nebo v slané očištěné, na menší kousky nakrájené čerstvé) fazolky, nasekané chilli papričky, podlijte vývarem a polévku asi 10 minut provařte. Podávejte s pečivem nebo prostě jen tak!

Masová směs se zeleninou a pečenou dýní

Na 4 porce potřebujete:350 g vepřového masa (hodí se plecko, kýta nebo libová krkovice), 300 g zeleniny všeho druhu (cibule, papriky, cuketa, pórek, brokolice… Prostě vše, co najdete v lednici), 150 ml rajčatového pyré, 1/2 menší dýně Hokkaidó, sůl, pepř a olivový olej.

Foto: Ondřej Hošt

Do masové směsi můžete dát v podstatě jakoukoli zeleninuFoto: Ondřej Hošt

Postup:Pokud máte v lednici pomalu uvadající zeleninu, která už se nehodí do salátu, není nic jednoduššího než z ní udělat dobrou masovou směs. Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia, dýni nakrájejte na kousky, osolte ji, opepřete, promíchejte se lžicí olivového oleje a dejte asi na 20 minut péct, dokud nezměkne.

Maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a zprudka ho orestujte v hluboké pánvi. Pak přidejte na osminky nakrájenou cibuli, nudličky paprik, kostičky cukety, pórku nebo lilku, růžičky brokolice. Vše restujte asi 3 minuty. Pak přidejte rajčatové pyré, přiklopte poklicí a duste asi 15 minut, dokud nebude všechna zelenina měkká, podle potřeby můžete směs trochu podlít vodou. Servírujte s bramborami a pečenou dýní. Kdo chce, může dýni vyměnit za sterilované artyčoky, které k masu na úplný závěr přimíchá.

Pokud jste však přece jen ještě zatoužili alespoň na chvíli přivolat chutě léta, zkuste si připravit dokonalou grilovanou krkovici podle Koko z pořadu Menu domů televize Stream.cz!

Jaká podzimní zelenina je ta vaše nejoblíbenější? Podělte se o svoje recepty v diskusi pod článkem nebo v sekci Vaše recepty!

Načítám