Hlavní obsah

Pravá česká kulajda: S čerstvými houbami a zakysanou smetanou

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Už jste byli na houbách a přinesli jste domů aspoň pár voňavých hříbků? Nechte provonět kuchyni kulajdou jako od babičky! Potěšíte se její jedinečnou chutí a pořádně se zasytíte.

Článek

Polévka je geniální pokrm – skvělý k obědu i k večeři. V létě osvěží studená okurková nebo z červené řepy, za chladnějších dní zase zahřeje pořádná hustá krémová s masem a kořenovou zeleninou. Už naše babičky říkávaly: Polévka je grunt, kdo ji nejí, je špunt!

Kulajda

Na 4 porce budete potřebovat: 1 cibuli, 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžičku kmínu, 1 l zeleninového vývaru, 5 středně velkých brambor, 1 bobkový list, 1 lžíci nasekaného kopru, 1 šálek nakrájených čerstvých hub, 1 kelímek zakysané smetany, sůl, pepř, 4 vejce

Postup: V hrnci nechte rozpustit máslo a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte kmín, nechte ho provonět a pak vsypte mouku. Rychle promíchejte a postupně přilévejte vývar. Vložte houby, na kostičky nakrájené oloupané brambory, bobkový list a přiveďte k varu. Když jsou brambory téměř měkké, přidejte nasekaný kopr a ještě chvíli povařte. Do hotové polévky vmíchejte smetanu, stáhněte z ohně a podle potřeby osolte a opepřete. Na talíři pak na každou porci přidejte uvařené vejce.

Tip: Místo prostých vajec natvrdo můžete kulajdu doplnit vejci ztracenými.

Milujete klasické české polévky? Která u vás vede?

Reklama

Související témata:

Načítám