Hlavní obsah

Trpíte často na opary? Víme, jak snížit riziko jejich vzniku

Foto: Profimedia

Pokud máte v nějakém období opary hodně často, může za tím stát snížená imunitaFoto: Profimedia

Reklama

Jakmile se nakazíte virem způsobujícím opary, ze svého těla už ho nedostanete a nehezké puchýřky se vám budou stále vracet. Nicméně, dá se zařídit, aby se vracely co nejméně a jen v mírné podobě.

Článek

Začne vás svědit a trochu píchat určité místo na rtech, a než se nadějete, máte tam bolavý mokvavý puchýřek. A nemusí se jednat jenom o rty, vir herpes simplex 1 se může objevit i na jiném místě na kůži. „Projevuje se výsevem puchýřků nosu či brady,“ říká korektivní dermatoložka MUDr. Jitka Chaloupecká z Laserového centra Anděl.

Vir ve vašem těle zůstane napořád

„S virem oparu se formou takzvané primoinfekce setká do 45. roku věku 95 procent populace. Od té chvíle vir ve vašem těle zůstává v nervových zakončeních a kdykoli se může znovu aktivovat. V takovém případě vir podél nervu vycestuje na kůži, kde už ho znáte právě jako opar,“ vysvětluje MUDr. Katarína Třísková, korektivní dermatoložka Medicom Clinic, sítě klinik plastické chirurgie a estetické dermatologie.

O viru herpes simplex byste vůbec nevěděli, kdyby se vždycky nenašel nějaký spouštěč, který vir aktivuje. „Mezi takzvané spouštěče oparů patří stres, horečnaté onemocnění, pobyt na sluníčku, trauma. Reaktivace viru často souvisí se sníženou úrovní buněčné imunity,“ uvádí dermatoložka MUDr. Helena Jančová z Dermatologické ordinace na Poliklinice profesora Řeháka.

Pokud vám tedy opary začnou v nějakém krátkém období vyskakovat nápadně často, dost pravděpodobně to bude souviset se sníženou imunitou.

Foto: Profimedia

Antivirotické přípravky je nejlepší aplikovat už ve chvíli, kdy opar teprve vznikáFoto: Profimedia

Co dělat, když se vám objeví opar?

V první řadě zkuste opar zastavit ještě dřív, než se začne dělat puchýřek. To znamená použít nějaký protivirový medikament už ve chvíli, kdy vás rty začnou svědit a pálit. V případě, že se to nepovede, začněte postižené místo vysušovat.

„Obecně se v prvních dvou až třech dnech, kdy opar máte, doporučuje dané místo vysušovat. V lékárnách jsou dnes k dostání různé náplasti, gely, krémy s antivirovými látkami, dezinfekční či antibakteriální roztoky. Jakmile se pak udělá strup, musíte čekat, až se vám přibližně za sedm až deset dní postupně odhojí. Ve fázi odhojování strupu se může postižené místo promazávat,“ radí Katarína Třísková. Na promazávání můžete použít třeba konopné mastičky, tea tree oil nebo zinkovou mast.

Léčba oparu pomocí volně prodejných přípravků z lékárny se urychlit úplně nedá. Avšak protivirové mastičky a náplasti význam mají, a to ze dvou důvodů. V první řadě dokážou hodně zmírnit projevy, takže opar není tak bolestivý, zároveň pak místo chrání, aby se do něj nedostala infekce a potíže se nezhoršily.

Foto: Profimedia

K dostání jsou kromě mastiček také různé náplasti, které chrání místo před infekcí bakteriemiFoto: Profimedia

Jak zařídit, aby vás opar nepotkával tak často?

„Pokud vás opar trápí často nebo trpíte na jeho horší průběh či větší rozsah, doporučuji při prvních příznacích výsevu oparu začít užívat tablety. Jedná se o takzvaná antivirotika, která předepisuje lékař. Díky nim se opar na kůži nemusí úplně objevit, případně jen na kratší dobu nebo má podstatně mírnější průběh,“ uvádí Katarína Třísková.

„Kvůli časté tvorbě oparů se rovněž můžete nechat vyšetřit na imunologii. Tam zjistíte, jestli například nemáte oslabenou imunitu, a tím i sníženou schopnost bránit se virovým infekcím,“ dodává odbornice. Když vyřešíte problém související s vaší imunitou, budete se s opary pravděpodobně setkávat mnohem méně.

Jak často míváte opary?

Reklama

Související témata:

Načítám