Hlavní obsah

Je tuňák v konzervě zdravý? Obsahuje rtuť, proto není pro každého, ale má málo kalorií a hodně bílkovin

Foto: milosljubicic, Shutterstock.com

Foto: milosljubicic, Shutterstock.com

Reklama

Rychlý oběd nebo večeře, výživná svačina. Blesková příprava, lahodná chuť. To je zázrak jménem konzervovaný tuňák. Co na něj však říká vaše zdraví? Kolik obsahuje rtuti a je ve výsledku doopravdy prospěšný?

Článek

Konzervovaný tuňák je nepostradatelnou ingrediencí při přípravě mnoha pokrmů. Je bohatý na bílkoviny a chudý na tuky sacharidy, pročež je skvělý nejen v redukční dietě, ale také pro podporu růstu a prospívání svalstva. Kromě široké škály živin ale bohužel obsahuje také rtuť, která může zdraví uškodit. Otázka tedy zní: Jíst ho, nebo nejíst?

Bohatý zdroj cenných omega-3 mastných kyselin

Ve srovnání s jinými potravinami v konzervě bývá tuňák méně zpracován a obohacen o různá dochucovadla – většina značek používá pouze sůl a olej či vodu. Ve prospěch tuňáka v plechu hovoří také klinické výzkumy: díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin eliminuje záněty a přispívá k správné funkci mozku i imunitního systému.

Málo kalorií, hodně bílkovin

Ačkoliv se množství živin liší podle značky, podstatné zůstává. Velká, přibližně 130gramová konzerva tuňáka ve vlastní šťávě nabízí kolem 20 gramů bílkovin a 191 kilokalorií. Dodá pouze něco přes gram tuku, zato 190 procent doporučené denní dávky selenu. Je významným zdrojem jodu, fosforu, železa, hořčíku, vitaminu D, A a skupiny B.

Tuňák v oleji je s přibližně 200 kcal na 100 gramů výrazně kaloričtější a obsahuje samozřejmě více tuku. Když zvolíte tuto podobu, měli byste vybírat produkty, kde je jen olivový či slunečnicový olej – a lze ho použít při přípravě pokrmu. Raději se vyhněte rybě v „rostlinném oleji“, protože si nemůžete být jistí, zda se nejedná o levnou směs různých tuků.

Chraňte delfíny

Věděli jste, že při lovu tuňáků končí ve velkých sítích často i delfíni? Pohybují se společně s hejny tuňáků a vyskytují-li se na hladině, může to dokonce výskyt ryb odhalit. K ochraně mořských savců přispějete, když budete vybírat produkty s certifikátem Dolphin Safe: slibuje, že tuňáci jsou loveni způsobem, který je pro delfíny bezpečný.

Foto: Oleksii Mishchenko, Shutterstock.com

Rychlý oběd, večeře i svačina – konzervovaný tuňák poslouží ve všech případechFoto: Oleksii Mishchenko, Shutterstock.com

Barevné omáčky raději ne

Nejlepší je tedy tuňák ve vlastní šťávě nebo v slunečnicovém či olivovém oleji, ryby v aromatických a barevných omáčkách mohou být „obohacené“ o různá přidaná dochucovadla. Raději použijte třeba domácí BBQ omáčku, hořčici či čatní.

Foto: Tony Thiethoaly, Shutterstock.com

Konzervy tuňáka se liší složením. I zde je lepší číst etiketyFoto: Tony Thiethoaly, Shutterstock.com

Obsah rtuti v konzervách s tuňákem

Zatím to vypadá, že je tuňák v konzervě něco jako elixír zdraví. Jak je to tedy se zmiňovanou rtutí? Tento kov se v moři vyskytuje přirozeně i jako výsledek znečištění, z vody se dostává do ryb a jejich konzumací i do člověka.

  • Chronická otrava rtutí je nebezpečná, rozmanité výzkumy však ukazují, že uměřená konzumace ryb by škodit neměla.
  • SZÚ radí omezit pojídání větších a starších ryb – v jejich tělech je rtuti víc. A tady je výhoda tuňákové konzervy: bývá vyráběna z menších ryb a nebezpečné látky obsahuje méně než třeba tuňákové steaky z větších kusů.
  • I tak však buďte umírnění a tuňáka si dávejte jen jednou týdně – a platí to jak pro konzervovaného, tak i čerstvého. Tak byste měli přijmout množství rtuti, které pro většinu osob nepředstavuje zdravotní riziko. Výjimkou jsou těhotné ženy a děti do tří let, jimž se doporučuje jíst jen ryby s nízkým obsahem rtuti (treska, mořská štika a pstruh, hejk, losos, sardinka, sleď, šprot a sardel).

Tuňák je přece jen mořská exotika, ale jak se vyznáte v rybách českých vod? Otestujte se.

Reklama

Související témata:
Trvanlivé potraviny
Konzervované potraviny
Zdraví prospěšné látky

Načítám