Hlavní obsah

Domácí hořčice, marináda a čatní? Rozhodně je vyzkoušejte!

Foto: Losangela, Shutterstock.com

Foto: Losangela, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chystáte se grilovat? Zkuste si trochu pohrát s oblíbenými chutěmi a překvapit rodinu a hosty třeba domácí marinádou, hořčicí, čatní či vlastní barbecue omáčkou bez éček. Uvidíte, jak bude všem chutnat!

Článek

Nemusíte volit jen mezi kremžskou a plnotučnou hořčicí, ale můžete vyzkoušet třeba ananasovou, citronovou či pikantní s chilli. Meruňky nebo broskve ze zahrádky snadno proměníte v čatní a grilované maso je skvělé, když ho předem naložíte do marinády z piva. A to vše si snadno vyrobíte doma.

Základní recept na domácí hořčici

Vyrobit si doma hořčici je velmi jednoduché. Postačí vám pár surovin a lahodný výrobek bez éček je na světě. Podle základního postupu získáte dobré kvalitní dochucovadlo, ale jestli budete chtít víc originální chuti, vyzkoušejte medovou, citronovou, kari, bylinkovou nebo třeba úplně svou variantu. Vše a ještě víc najdete v základním receptu na domácí hořčici.

Foto: Sunvic, Shutterstock.com

Hořčičné semínko je kromě chuti přínosné i tím, že obsahuje řadu vitaminů a minerálůFoto: Sunvic, Shutterstock.com

Hořčičné semínko pro zdraví

Možná jste doposud používali hořčičné semínko jen při nakládání okurek, ale měli byste ho rozhodně zařadit do jídelníčku častěji – třeba právě v podobě domácí hořčice. Obsahuje totiž řadu vitaminů, ale hlavně důležitý selen, mangan, hořčík, fosfor, omega-3 mastné kyseliny a řadu dalších, velmi prospěšných látek.

Můžete si zvolit variantu bílou (ve skutečnosti je nažloutlá), hnědou nebo černou. Klasickou hořčicovou chuť semínka získají až po rozdrcení a namočení do vody nebo octa. Hořčice je ke grilovaným pokrmům skvělá nejen pro svou chuť, ale i pro schopnost eliminovat karcinogenní látky, které na nich ulpí po nakapání tuku do ohně.

Foto: Archiv firem

Zleva: Bílé hořčičné semínko Labeta, v e-shopu Rohlík je 100 g za 13,90 Kč. Hnědé hořčičné semínko TRS, v e-shopu Top Asian Foods je 100 g za 25 Kč. Černé hořčičné semínko, v e-shopu DNM company je 500 g za 224 KčFoto: Archiv firem

Čatní ze zahrady

Ke grilovanému masu, ale nejen k němu, se naprosto skvěle hodí i další pochutina – domácí čatní, někdy psáno chutney. Jde o hustou výraznou omáčku a při její přípravě se fantazii meze nekladou. Podívejte se na základní recept na čatní, který vážně funguje a můžete si ho upravit podle vlastní chuti.

Právě teď lze obejít zahrádku a z toho, co na ní najdete, vyrobit třeba rebarborové čatní. A až přijde čas, měli byste vyzkoušet i hruškové a švestkové čatní.

Domácí marináda na maso

Grilované maso je výborné samo o sobě, ale ještě lepší bude, když ho před úpravou naložíte. Vhodnou surovinou pro přípravu domácí marinády může být alkohol: vyzkoušejte třeba marinádu z whisky anebo jednoduchou marinádu s pivem, hořčicí a chilli.

Foto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Vyrobit skvělou marinádu není složité, tak se to nebojte vyzkoušetFoto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Domácí BBQ omáčka

Klasikou při grilování je barbecue omáčka – na její výrobu už potřebujete o trochu víc ingrediencí, ale rozhodně se vyplatí to vyzkoušet. Je totiž skvělá! Přinášíme vám recept na výbornou vařenou domácí barbecue omáčku na grilované maso, sýry i zeleninu.

Jste netrpěliví a nechce se vám BBQ omáčka vařit? Tady je recept na rychlou barbecue omáčku zastudena. Jednodušeji už to nejde!

Reklama

Načítám