Hlavní obsah

Selen posílí imunitu a zdraví štítné žlázy, ale pozor na množství!

Foto: Stacey Green, Shutterstock.com

Foto: Stacey Green, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravé srdce, prevence aterosklerózy, dobře fungující štítná žláza, silnější imunita, ale také nebezpečí, pokud to s ním přeženete. To všechno platí o  selenu, prvku, který hraje důležitou roli hlavně v boji proti volným radikálům.

Článek

Zdravou hladinou selenu pomůžete svému srdci a snížíte riziko vzniku aterosklerózy. Nejen to, díky selenu bude tělo lépe odolávat infekcím a působení volných radikálů. Je tedy vhodné se snažit udržovat jeho ideální hladinu, protože nedostatek i nadbytek škodí.

Na co je dobrý selen?

Selen patří mezi látky, které jsou pro tělo zásadní. Jeho správná hladina udržuje srdce v kondici – pokud je ho nedostatek, pak se riziko kardiovaskulárních chorob zvyšuje. Velmi důležitá je jeho schopnost bránit nežádoucí oxidaci buněk a bojovat proti volným radikálům. Má také vliv na zvyšování odolnosti organismu proti infekcím a zánětům.

Selen ovlivňuje i funkci některých enzymů, což má vliv na imunitu, činnost štítné žlázy, zrání a pohyblivost spermií, kvalitu nehtů a vlasů.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Pokud má tělo dostatek selenu, pak to má blahodárný vliv i na vaše srdceFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

V čem je selen?

Zdrojem selenu jsou běžné potraviny – hovězí maso, kuřecí maso (28 mikrogramů neboli mcg/100 g), vepřové maso (50 mcg/100 g), ústřice (60 mcg /100 g) nebo krevety (40 mcg/100 g). Obsahují ho i ryby – například tuňák (80 mcg/100 g), losos (47 mcg/100 g).

Z rostlinných zdrojů jsou významným zdrojem para ořechy, jeden má přibližně 50-90 mikrogramů. Dále slunečnicová semínka, vejce, ovesné vločky (34 mcg/100 g), houby shiitake. Důležitým zdrojem je hnědá rýže (100 mcg/100 g). Množství selenu ale závisí i na tom, jaké složení má půda, ve které jsou plodiny pěstovány.

Denní doporučená dávka selenu se pohybuje od 55 do 200 mcg (mikrogramů), hravě ji tedy pokryjete jedním para ořechem. Maximální přípustné množství selenu v denní dávce je 200–400 mcg, což znamená, že byste neměli snít více než 5 ořechů za den.

Nadbytek selenu škodí

Dospělí by měli zkonzumovat nejvýše 400 mcg selenu denně. Běžnou stravou nemáte šanci dávku přesáhnout, ale pokud byste užívali nadbytek koncentrovaných doplňků, předávkovat byste se mohli.

Pak by se to mohlo projevit kovovou chutí v ústech a česnekovým zápachem, lámavými nehty, nadměrným vypadáváním vlasů, skvrnami na zubech a jejich vyšší kazivostí, trávicími potížemi a nevolností, podrážděností a únavou, ale i kožními problémy. Vysoké předávkování může vést až k selhání ledvin a srdce, dokonce i ke smrti. Smrtelná dávka selenu je 5 miligramů na kilogram hmotnosti a toxický je dlouhodobý příjem nad 900 mikrogramů selenu denně. Ve vyšších dávkách je selen i rakovinotvorný.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Ořechy, hlavně ty para, jsou skvělým zdrojem selenuFoto: New Africa, Shutterstock.com

Kdy jíst selen?

Vyšší dávky selenu potřebujete při vyšší fyzické zátěži, vyšším příjmu tuku, pokud kouříte nebo se potýkáte momentálně s infekcí. Pokud se ale rozhodnete začít užívat doplněk stravy se selenem, pak to konzultujte s lékařem, protože je třeba hlídat užívané množství.

Příznaky nedostatku selenu

Nedostatek selenu může hrozit tam, kde je ho nedostatek v půdě, tedy i v rostlinné stravě z místních zdrojů – ČR patří mezi země chudé na selen a mnoho lidí tedy jeho nedostatkem trpět může.

Hlavním příznakem dlouhodobého nedostatku selenu jsou především onemocnění srdce, protože kvůli tomu dochází k poškození jeho buněk. Dalším důsledkem nedostatku selenu jsou poruchy nervového systému, potíže se slinivkou, játry, žaludkem a střevy. Projevuje se také na kvalitě vlasů. Jsou to všechno hlavně důsledky toho, že selen tyto tkáně a orgány nechrání před volnými radikály.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Jedním z příznaků nedostatku selenu jsou i potíže se střevy, žlučníkem či slinivkouFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Jak dodat selen do těla

Nejsnazší a přirozená forma doplnění selenu je právě ze stravy. Chutným a zdravým způsobem je třeba konzumace para ořechů. Jestliže se rozhodnete doplnit selen pomocí doplňků stravy, pak lze sáhnout po širokospektrálních multivitaminech, kde je obsažen. Selen může být v různých formách – anorganické nebo organické.

Anorganická forma, to jsou nejčastěji soli, například seleničitan sodný, je pro organismus obtížně využitelná, takže je následně ve větší části vyloučena. Také je vyšší riziko toxicity.

Organická forma vzniká v rostlinách přirozenou cestou z toho, co si rostlina vezme z půdy v podobě selenanu, dojde k přeměně na organický selenomethionin. Ten lze vytvořit i synteticky.

Další organickou formou je selen vázaný na kvasnice. Ty se kultivují v prostředí bohatém na selen, který pak absorbují a přemění do identické podoby, jež se vyskytuje v rostlinách. Organické formy jsou rozhodně těmi vhodnějšími a pro tělo lépe využitelnými.

Selen

V čem je selen: Obsahuje jej maso, hnědá rýže, ryby a ořechy, hlavně ty para.

Doporučená denní dávka selenu: Denní doporučená dávka selenu se pohybuje od 55 do 200 mcg.

Jak se projevuje nedostatek: Dlouhodobý nedostatek zásadně postihuje srdce, ale projeví se i poruchami nervového systému, potížemi se slinivkou, játry, žaludkem a střevy. Projevuje se také na kvalitě vlasů.

Odborná spolupráce: RNDr. Michaela Bebová, biochemička, odbornice na výživu, spolupracovnice AquaLife Institutu, www.biochemicka.cz

Načítám