Hlavní obsah

Je drahá a má kosti? Omyl! Tyhle ryby vyberte a ušetří vám nervy i peníze: treska, jeseter i pstruh

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Kapr na Vánoce a občas nějaké ty prsty nebo filé. Tak asi vypadá rybí jídelníček průměrného Čecha. Odpovídala by tomu roční spotřeba ryb na osobu, která je u nás jen kolem 6 kilogramů ročně, kdežto ve zbytku Evropy je průměr kolem 11, ve světě dokonce kolem 20 kilo.

Článek

Jsou drahé a mají kosti. To je asi nejčastější zdůvodnění toho, proč se do ryb mnozí nehrnou. Možná by si stačilo vybrat správný druh ryby a vzali byste je na milost i vy. A jak je to s rybami čerstvými versus zamrazenými?

Proč rybu?

Pokud se rozhodujete, jestli připravit k rodinnému obědu rybu, myslete nejen na chuťové buňky, ale i na celkové zdraví. Maso ryb je bohaté na látky, které posilují vaši imunitu, snižují riziko srdečních onemocnění a vzniku krevních sraženin. Pomohou snížit cholesterol, podpoří činnost štítné žlázy, sníží riziko vzniku cukrovky. Jsou skvělé pro vaše oči, nervy i mozek, pomohou se soustředěním i učením.

Rybu si můžete dopřát i během diety, protože zdravé tuky v ní hubnutí podporují. Hodit by se mohla i jejich schopnost ovlivnit příznivě vzhled vaší kůže, vlasů a nehtů.

Kolik ryb sníst?

Abyste těžili ze všech benefitů, které rybí maso rozhodně má, pak byste ho měli sníst alespoň 400 g za týden. A nemusíte se bát ani těch tučnějších, které mají víc zdravých mastných kyselin, k nimž patří například losos, makrela či tuňák.

Ryby z mrazáku

Ideální je samozřejmě konzumovat čerstvé ryby. Lze je uchovávat i chlazené při teplotě 0–2 °C, důkladně omyté, osušené a uzavřené v nádobě (nebo pečlivě zabalené do potravinářské fólie), aby nevysychaly. Takto vydrží maximálně 48 hodin, vakuované pak v chladu až 5 dní.

Ryby můžete nakoupit i mrazené nebo ty čerstvé zamrazit, opět platí, že mají být očištěné, osušené a naporcované. Zásadní je dobře je zabalit po jednotlivých kusech do fólie nebo zavakuovat.

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Rybu byste měli mít na talíři pravidelněFoto: stockcreations, Shutterstock.com

Kvalitu ovlivní mráz

Ryby je dobré mrazit rychle, ideálně šokově či v přihrádce na rychlé mrazení. Doma zamrazené rybí maso si uchová své vlastnosti asi tři týdny, ale časem ztrácí na kvalitě, takže se doporučuje ho v mrazáku nenechávat déle než tři měsíce.

U kupovaných mrazených ryb můžete najít označení o druhu mrazení. Zamrazení hned na rybářské lodi po výlovu se označuje jako seafrozen. Landfrozen znamená, že byla ryba po výlovu uchována v ledu a zamrazena až na pevnině. Doublefrozen znamená dvojí zamrazení – jedno na moři a druhé po zpracování na pevnině. Mezi masem zamrazeným rovnou na moři a tím na pevnině by neměly být zásadní rozdíly v kvalitě, pokud není mezi výlovem a zamrazením dlouhá doba nebo vysoká teplota. Dvojí mrazení je samozřejmě rizikovější pro obsah živin i kvalitu masa.

U mrazených ryb navíc při výběru sledujte na obalu nejen údaj o tom, jak byly mrazeny (není povinný, ale většina výrobců ho uvádí), ale také o čisté hmotnosti. Na rybím mase totiž může být „glazura“, tedy vrstva vody, která ho chrání před vysycháním.

Foto: CGN089, Profimedia.cz

Nebojte se kupovat mrazené rybyFoto: CGN089, Profimedia.cz

Jak rozmrazit rybu

Stejně důležité, jako je mrazení, je i rozmrazování. Rybí maso potřebuje šetrný postup, tedy volné tání v lednici, třeba den předem nebo alespoň přes noc. Po tu dobu je dobré s ní moc nemanipulovat. Rozhodně rybu nerozmrazujte šokem, tedy vložením do horké vody, mikrovlnky nebo rovnou do trouby.

Vadí mi kosti!

Kosti v rybím mase jsou tím, co otravuje většinu strávníků. Můžete se jim vyhnout konzumací konzervovaných ryb, jejichž kostičky už jsou měkké a jedlé (a výborný zdroj vápníku). Lze si také vybrat takový druh ryby nebo naporcování, které je omezí či zcela eliminuje. Obecně mají víc kostí ryby sladkovodní, i mezi nimi jsou ale druhy bez kostí, například jeseter a sumec. Můžete si dát i kapra, lososa nebo aljašskou tresku, u těchto druhů také moc kostí nebývá. Z méně obvyklých druhů to pak je mořský ďas nebo halibut.

Kosti lze odstranit i při filetování pinzetou. U některých ryb zas lze kosti před jídlem velmi snadno najít i vytáhnout – to platí u tresky, candáta, pstruha nebo tilapie.

Reklama

Načítám