Hlavní obsah
3,1
(95)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jaro je konečně tady a teplé slunečné dny jsou hotovým balzámem na duši. A přesně pro takové dny mám ráda svěží pomazánky plné čerstvých surovin a vůní. Jednou z nich je i tahle pomazánka s celerem, mrkví, jablkem a tvarohem.

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1/2 mrkve
  • 1/4 jablka
  • 1 jarní cibulka
  • 150 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Článek

Postup

01.

Celer můžete použít bulvový i řapíkatý, já preferuji řapíkatý, protože miluju jeho svěží vůni a chuť, někomu ale bude víc vyhovovat zemitější chuť klasické bulvy. Řapíky omyjte a nastrouhejte nahrubo. Silná vlákna ze hřbetu řapíku vám zůstanou v ruce, do mísy se dostane víceméně jen šťavnatá dužina.

02.

K celeru nahrubo nastrouhejte kousek mrkve a kousek jablka. Poměr můžete upravit podle svých preferencí, hmota celeru by ale zhruba měla tvořit jednu polovinu, druhou polovinu pak jablko s mrkví. Nakonec přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku i s natí.

03.

Zeleninu promíchejte s tvarohem a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a trochou citronové šťávy, případně i kapkou olivového oleje. Ideálně nechte chvíli odležet, aby se chutě propojily. Pozor ale: pokud pomazánku nesníte všechnu, nesolte ji. Sůl by ze zeleniny vytáhla všechnu vodu a druhý den už by pomazánka nic ze svého kouzla neměla. Podávejte na čerstvém pečivu nebo jako salát.

K dobré pomazánce patří i dobré čerstvé pečivo. Už jste zkoušeli třeba kefírový chleba jen ze 4 surovin? K zahození rozhodně není ani dalamánková veka nebo křupavé tyčky se zelenými olivami.

Reklama