Hlavní obsah

Diety a hubnutí: Zdravý bezlepkový makovec

Hodnocení:
(435)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Abych pravdu řekla, k pečení bez mouky a cukru jsem většinou dost skeptická. O to větší mám radost, že chlebíček jen z máku, vajec, banánů a tvarohu funguje parádně! Je krásně vláčný, plný živin z máku a bílkovin z tvarohu a ještě to je ideální způsob, jak spotřebovat přezrálé banány. Pak už totiž ani není třeba doslazovat!

Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček
  • 4 vejce
  • 2 banány
  • 1 polotučný tvaroh
  • 200 g mletého máku
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 citronu
Dle chuti na případné doslazení
  • agávový sirup
  • datlový sirup
  • datle
  • rozinky
Článek

Postup

Krok 1: Banány vybírejte co nejzralejší, klidně i ty nahnědlé a přezrálé, chlebíček pak bude o to lepší a těsto nebude třeba přislazovat.

Krok 2: Banány rozmixujte (já vše dělala přímo v nádobě mixéru). Postupně přidejte vejce, tvaroh, sůl, citronovou šťávu a kůru, skořici a mletý mák s jedlou sodou. Podle chuti doslaďte agávovým nebo datlovým sirupem či sušeným ovocem (skvělé jsou vypeckované datle a rozinky).

Krok 3: Troubu vyhřejte na 180 °C. Těsto vlijte do vymazané a vysypané nebo pečicím papírem vyložené formy na chlebíček.

Krok 4: Pečte asi 40 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta suchá. Nechte 10 minut vychladnout ve formě a vyklopte.

Krok 5: Podávejte jen tak nebo s obložením dle chuti: čerstvým sýrem, arašídovým máslem, domácím džemem nebo oblíbeným ovocem.

Jestli si dáváte záležet na tom, co snídáte, mrkněte i na recepty na dokonalé vafle na 3 způsoby, barevná zdravá smoothie nebo 3 vydatné snídaně, co vás zasytí na celý den!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama