Hlavní obsah
2,9
(436)
Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Aktualizováno

Pečení bez mouky? Nejen že to jde, ale chutná to výborně. Makový koláč s čokoládou je toho důkazem!

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
Těsto
  • 5 ks vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 ks jablek
  • 180 g máku
  • 1 lžíce citronové šťávy
Na dohotovení
  • 70 g hořké čokolády
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks granátového jablka
  • 1 hrst malin
  • 1 snítka čerstvé máty
Článek

Postup

01.

Jablka rozpulte, zbavte jadřinců a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Zakapejte citronovou šťávou a nechte stranou. Do mísy vyklepněte žloutky, přidejte cukr a šlehejte do nadýchané husté pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.

02.

Do žloutkové směsi vmíchejte mák (zpomaluje stárnutí, předchází infarktu), poté postupně zapracujte nastrouhaná jablka a nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Koláčovou formu o průměru 25 cm vyložte pečicím papírem. Nalejte do ní těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 45 až 50 minut. 

03.

Hotový koláč nechte trochu vychladnout. Mezitím připravte polevu. Čokoládu nalámejte a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Přidejte máslo, nechte ho rozpustit a vše promíchejte. Hotovou polevu nalejte na koláč a rovnoměrně rozetřete. Nakonec zdobte kuličkami granátového jablka, malinami a lístky máty. Koláč nechte chvíli v chladu a poté nakrájejte.  

Jaké jsou vaše oblíbené makové koláče?

Reklama

Načítám