Hlavní obsah

Tyhle 3 diety nezkoušejte! Jsou nebezpečné

Foto: Thinsktock

Držení diet není úplně šťastná volba. Některé z nich dokážou dokonce zdraví ublížitFoto: Thinsktock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že právě pátráte po nějaké dietě, která by vám pomohla dostat tělo po zimě do formy? Narazili jsme na tři nejnovější, kterým se ale vyhněte obloukem! Proč a o jaké jde? Čtěte, prozradíme vám víc!

Článek

Spousta z vás se možná s prvními slunečními paprsky rozhodla vylepšit své křivky i fyzičku. Jestliže chcete zkusit některou z diet, opatrně.

Atkinsonova dieta: už nikdy chleba, těstoviny, rýži

Je postavená na výrazném omezení sacharidů v potravě. „Drasticky vylučuje sacharidy z jídelníčku a nahrazuje je bílkovinami a tuky, aniž by se omezovala kalorická hodnota stravy,“ objasňuje MUDr. Jan Piťha. Tato dieta má určitý racionální podklad: omezení sacharidů může skutečně vést k úbytku hmotnosti. „Jenže stupeň jejich snížení je zde příliš vysoký, a blíží se tím extrémním dietám. Navíc je tato dieta poměrně monotónní a jednoduchá, což rozhodně není prospěšné našemu zdraví," dodává odborník. Podle něj je v pravidlech Atkinsonovy diety ještě další nesmysl: výrazné omezení ovoce a zeleniny!

Foto: Thinkstock

I při dietách je důležitá vyváženost stravy. Vždyť i zdravé jídlo může být chutné!Foto: Thinkstock

Paleolitická dieta: musíte jen tučné jogurty a maso

Další z řady diet takzvaná paleolitická není podle nutričního specialisty RNDr. Pavla Suchánka vhodná pro běžného člověka. „Zásadním problémem paleo diety je, že doporučuje konzumaci velkého množství tučných mléčných výrobků a masa, rovněž bez ohledu na jeho tučnost,“ uvádí důvody odborník. „Podíl bílkovin na celkovém příjmu energie v rámci této diety přesahuje 35 procent, což je dvakrát více, než se uvádí v doporučeních zaměřených na prevenci civilizačních chorob,“ zveřejňuje fakta.

Uvedené množství bílkovin ve stravě by podle něj bylo možné jen pro zcela zdravé sportovce, kteří se velmi intenzivně hýbají, minimálně 1,5 hodiny denně po většinu dní v týdnu. Zavádějící je i samotné označení ,paleolitická strava'. „Strava skutečného paleolitického lovce měla totiž zcela odlišnou skladbu – obsahovala hlavně rostlinná semena, ořechy – tedy dobré rostlinné tuky a ryby – dobré živočišné tuky!" upozorňuje na rozdíl Pavel Suchánek.

Campbellova dieta: v žádném případě sýry, mléčné výrobky, ryby

Velký současný hit, který ale odborníkům leží v žaludku. Jde o knihu s názvem Čínská studie amerického dietologa dr. Colina Campbella. „Tento dietolog zde doporučuje přísnou veganskou dietu bez jakýchkoliv živočišných produktů, tedy tuků a bílkovin. Podle něj lze tím dosáhnout efektivního způsobu léčby většiny civilizačních chorob i fungovat coby prevence nádorových onemocnění,“ uvádí docent MUDr. Pavel Kohout a dodává, že veganská dieta sice může být jednou z možností, potíž je v tom, že musí být skutečně dobře nutričně složená.

Foto: Thinkstock

Pijte raději vodu, tím nezkazíte nicFoto: Thinkstock

„Nehodí se totiž vždy a pro každého!“ upozorňuje s tím, že je velmi nebezpečná v obdobích zánětlivých onemocnění a v době těsně před či těsně po operacích. Stejně tak může mít její dodržování v době růstu, těhotenství či nemoci dalekosáhlé negativní následky.

Problém Campbellovy diety je však v tom, že spoustu údajů zamlčuje! „Nikdo rozhodně nechce diskutovat o tom, že lenivý životní styl a vysoký kalorický příjem souvisí s vysokým výskytem civilizačních chorob, cukrovky, ischemické choroby srdeční a nádorových onemocnění," podotýká docent Kohout a dodává: „Na druhé straně není pravda, že tyto problémy souvisejí s konzumací živočišných produktů – natož bílkovin – jako takových a že jedinou mantrou a správnou léčbou je veganská dieta,“ uzavírá své hodnocení Campbellovy diety Pavel Kohout.

Jak to dělat správně?

Nenechte se napálit redukčními režimy, které slibují lepší vzhled i zdraví. Ano, některé to dokážou. Jiné vám ale mohou místo radosti přinést spíš zdravotní potíže. „Nevhodné jsou diety, které buď zakazují některou potravinu nebo skupinu potravin, či se naopak striktně orientují jen na jednu nebo několik málo potravin,“ varuje MUDr. Jan Piťha, předseda Fóra zdravé výživy. A míní tím příkazy typu denně jedno vejce, denně 3 jogurty, pouze syrový ananas a jiné.

Podle lékaře byste se měli držet tří základních pravidel a vybírat si diety, které je splňují. „Složení diety musí být pestré a obsahovat všechny živiny, tedy bílkoviny, sacharidy a tuky ve správném poměru a složení,“ radí MUDr. Jan Piťha. Druhým pravidlem je příjem a výdej energie v rovnováze. Třetím, že veškeré změny musí probíhat pomalu a dlouhodobě. Proto je při výčtu nejnovějších diet jasné, proč výše uvedené patří mezi ty neužitečné!

Pokud byste tedy raději zkusili vyzrát na svá kila, a hlavně zdraví, zkuste najít inspiraci v radách našeho exkluzivního projektu Za 9 měsíců shodila 18 kilo. Co myslíte?

Reklama

Související témata:

Načítám