Hlavní obsah

Tyhle filmové kostýmy inspirovaly módní svět! Jaké kousky nosíte díky nim?

Foto: Profimedia

Pokud umělecký počin Kráska dne od Luise Buñuela neznáte, doplňte si znalosti už kvůli nádhernému oblečení, co v něm uvidíteFoto: Profimedia

Reklama

Snídaně u Tiffanyho, Annie Hall, Kráska dne nebo Bezmocná se zapsaly nejen do dějin kinematografie, ale také módy. Jak kostýmy hrdinek z těchto snímků ovlivnily svět přehlídkových mol?

Článek

To, co mají postavy ve filmu na sobě, je někdy stejně důležité jako děj sám. Dokreslují charakter, a pokud se jim poštěstí, navždy inspirují to, co pak dále navrhují designéři, i to, co se pak objeví v obchodech.

Červená je skvělá

Snímek Kráska dne (1967) proslavil Catherine Deneuve, a Yves Saint Laurenta, který jí kostýmy navrhl, vynesl do přízně nejbohatších lidí po celém světě. Ačkoli v té době nejvíc letěly minisukně, Saint Laurent herečku přesvědčil, aby si vzala delší šaty a kabáty a působila tak nedostupně i naivně zároveň. Červený kabátek z filmu patří doteď k úlovkům, které prostě musíte mít.

Foto: archiv firmy

Červený kabát s dvouřadým zapínáním je velmi výrazným kouskem. Na foto: pietro filipi (prodává Zoot), 8999 KčFoto: archiv firmy

Nad malé černé není

Ačkoli premiéra Snídaně u Tiffanyho se konala už v roce 1961, dodnes trůní kostýmy od návrháře Huberta de Givenchy na pomyslném módním Olympu. Jednoduché černé šaty se staly kultovní záležitostí i základním stavebním kouskem dámského šatníku.

Foto: Profimedia

Film Snídaně u Tiffanyho je dodnes populární hlavně kvůli Audrey Hepburn v malých černýchFoto: Profimedia

Foto: archiv firmy

Malé černé ve stylu Audrey by měly být co nejjednodušší. Na foto: H&M, 599 KčFoto: archiv firmy

Milujeme pánský styl

Kostymérka filmu Annie Hall (1977) se dodnes směje, protože tím, že oblékla titulní postavu Diane Keaton do mužského saka, kalhot, košile a vesty, zadělala na šílenství. Ženy přes noc brakovaly šatníky svých protějšků a nakupovaly v pánském oddělení. Aktuálně je tento dandy styl na dámách velmi trendy a patří také už ke klasickým stylům.

Foto: Profimedia

Romantická komedie od Woodyho Allena Annie Hall způsobila mánii: ženy najednou toužily po pánských oblecíchFoto: Profimedia

Foto: archiv firmy

Jednoduché černé sako à la gentleman se hodí na denní i večerní nošení. Na foto: Zara, 1999 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Široké kalhoty s puky a vysokým pasem rázem prodlouží siluetu. Na foto: Mango, 1999 KčFoto: archiv firmy

Žlutá a černá

Cher Horowitz byla nejoblíbenější dívka ze střední v americkém Beverly Hills. Nejčastěji používaným kouskem šatníku této módemanky, kterou si zahrála Alicia Silverstone, byl žlutý kostkovaný kostýmek, co navrhl sám Jean Paul Gaultier. Po premiéře začaly i ostatní módní domy chrlit podobná okrová sáčka s geometrickými vzory, která před Bezmocnou in vůbec nebyla.

Foto: Five Film/Paris Film/DR, Profimedia

Oblíbená teenage komedie Bezmocná (1995) ovlivnila styl dívek po celém světěFoto: Five Film/Paris Film/DR, Profimedia

Foto: archiv firmy

Parádu jako filmová Cher uděláte i v podobně laděném kabátu. Na foto: Mango, 2999 KčFoto: archiv firmy

Který z filmových kostýmů nejvíc okouzlil vás?

Reklama

Související témata:

Načítám