Hlavní obsah

Účesy podle tvaru obličeje

Foto: Petr Makovička

Kadeřník Petr Noss s našimi modelkamiFoto: Petr Makovička

Reklama

Vysoké čelo, protáhlý hubený obličej, hlava jako pátrací balon nebo tvář do čtverce. Každý z nás svůj obličej proklíná za něco jiného. Je to ale zbytečné! Nedostatky se totiž dají zakrýt správně zvoleným účesem. Nevěříte? Podívejte se na vlasové proměny čtyř křehkých blondýnek, které zakusily varianty „takhle rozhodně ano“ a „takhle ani k popelnicím s odpadky“! Jak se líbí vám?

Článek

Stačí jedna velká vlna, nevhodný culík nebo špatná práce s jemnými vlasy a pohroma je na světě! Jakým účesům se raději vyhnout v případě hranatého, kulatého, oválného nebo trojúhelníkovitého obličeje? I tak zněly otázky pro kadeřníka Petra Nosse z pražského salonu Toni Vzal si do parády naše čtyři blonďaté modelky! A jak to dopadlo? Přišel, viděl a… podívejte se sami!

Dana: Ideální ovál s hrozivou pěšinkou

„Oválné obličeje jsou patrně nejběžnějším, a co se týče účesů nejuniverzálnější tvarem,“ prohlásil vlasový mág Petr Noss při podrobném zkoumání mladé Dany. Sama nejčastěji volí sportovnější styl s rozpuštěnými vlasy a pěšinkou na straně. „Na tu pěšinku pozor,“ varoval ji kadeřník, „měla byste ji čas od času učesat i na druhé straně. Když její polohu nebudete měnit, za dva roky máte z účesu zplihlou katastrofu.“

Foto: Petr Makovička

Oválný obličej zvýraznila pěšinkaFoto: Petr Makovička

Přestože se k oválnému obličeji hodí téměř vše, jsou účesy, kterým byste se stejně vyhnout měli. Dana si vyzkoušela rovnou pěšinku vyčesanou přesně uprostřed hlavy. Ta bohužel celou hlavu opticky protáhla a už tak poměrně úzký obličej ještě zúžila. Nevhodným extrémem pro úzké oválné obličeje jsou například i prameny stažené za uši.

Protipólem byl Danin druhý účes (ten „lepší“), který měl obličej opticky „otevřít“ a vlasy provzdušnit. Dana se nevyhnula mytí a foukání za asistence kulatého kartáče. Ten prý totiž dokáže vytvořit přirozenější vlny než klasická elektrická kulma. Objemu pomohla také silně tužící pěna, zběžné tupírování a nakonec i speciální bílý objemový pudr. Tento spíše slavnostní účes si každé ráno asi Dana česat nebude, ale jako tip do společnosti se hodí vždy!

Míša: Nic než hrany

Hledáte-li ukázkový příklad hranatého obličeje, je jím bezesporu moje kolegyně Míša. Jaký účes se nehodí k její výrazným rysům? Tou nejhorší kombinací je culík a rovné vlasy vyčesané z čela – což je mimochodem i náš „špatný případ“, který dobře vidíte na fotce. Dobrou volbou by nebyla ani rovně střižená ofina, ani pečlivě vyžehlené vlasy bez ofiny, volně rozpuštěné dolů.

Foto: Petr Makovička

Míša má typicky hranatý obličejFoto: Petr Makovička

Ostrým hranatým konturám naopak hraje do karet vše nepravidelné, tedy i Míšiny bujné vlny. „V tomto případě jsme výrazné obličejové rysy opticky rozbili asymetrickou ofinou a bohatými vlnami, které díky svému množství daly tváři výrazně jemnější tvar,“ popisuje kadeřník Petr Noss. Pokud by Míša trvala třeba na vlasech stažených do culíku, neměla by to přehánět se sílou upnutí, měla by nechat vlasy volněji – tak, aby nevytvářely hladký efekt.

Verča: Tváře zvýraznil malý cop

Modelka Verča přišla jako reprezentantka kulatějších obličejů. Tvář jí rozšiřují výraznější uši, na objemu jí rozhodně nepřidají ani velmi jemné pramínky vlasů. Špatná verze „takhle ne“ s vlasy staženými dozadu dává nepříjemně vyniknout kulatějším konturám. Miniaturní cop navíc upozorňuje na mizivý vlasový objem a vytváří dojem obří hlavy.

Foto: Petr Makovička

Kulatému obličeji ublížila ofinaFoto: Petr Makovička

V módních poradnách se často píše, že kulatý tvar obličeje jen umocníte zvětšením objemu a bude vypadat ještě hůř. Není to pravda! Podívejte se na Verču: lehké tupírování a vyfoukání na vršku hlavy (ve stylu 60. let) jí opticky prodloužilo obličej, narovnané delší vlasy přitom skryly uši i výrazné líce. Všem „kulaťačkám" Petr Noss navíc doporučuje střih maximálně po ramena, prostříhané konečky a delší praktickou ofinu.

Thea: Čelo kam až oči dohlédnou

„Miluju svoji patku,“ prohlásila Thea, když se posadila na kadeřnickou stoličku. A dobře dělá! Za dlouhý pramen, který dokonale kryje její jinak výrazné čelo, si vysloužila pochvalu. Že by to bez ní nebyl žádný med, dokazuje první ukázka. Jedna obrovská vyčesaná vlna prodloužila plochu čela a obří mozkovna byla na světě. Dámy, takhle ne!

Foto: Petr Makovička

Velké čelo nejlépe zakryje šikmá ofinaFoto: Petr Makovička

Pro trojúhelníkovitý obličej s výrazným čelem je vedle šikmé delší ofiny nebo patky záchranou i celkově větší objem účesu nebo kudrliny. Petr se v případě They pustil do jemných vln, které zvýraznil mořskou vodou ve spreji. Právě ta dodala kudrlinám stříbrný lesk a lehce je ztužila.

Která z dnešních proměn se líbí nejvíce vám? S jakými problémy jste se při výběrů účesu potýkaly vy? Jaký střih nebo účes vám vyloženě sedí nebo nesedí? Podělte se o zkušenosti s ostatními čtenářkami v diskusi!

Reklama

Související témata:

Načítám