Hlavní obsah

Umělý vánoční stromek se vyplatí. Poradíme vám, jak si vybrat ten pravý

Foto: Westving

Foto: Westving

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej vánočních stromků odstartoval a vám se zdají opět dražší než loni? Vyřešit to můžete umělým. Má své výhody. Jaké konkrétně, to se dozvíte v našem článku.

Článek

Živý, nebo umělý? Toto dilema vždy před Vánocemi řeší mnoho lidí. Některé už stromek z lesa omrzel, protože vyjde na nekřesťanské peníze, musejí uklízet napadané jehličí, případně skvrny od smůly na koberci. Jiní na něj nedají dopustit v přesvědčení, že se postará o tu pravou sváteční atmosféru a že přírodní vůni nějaká aromatická svíčka či olejíček nenahradí.

Favorité mezi umělými

Určitě se největší oblibě těší stromky klasické, které můžou dosahovat různé výšky i hustoty. Ty menší se dají zakoupit v celku, ale větší jsou zpravidla rozkládací. Záleží na tom, zda je skládáte z celých pater, nebo jednotlivých větviček.

„Tradičně se nejlépe prodávají stromečky ve velikosti 180 a 220 cm. Tento rok sledujeme zvýšený zájem o luxusnější provedení ve vyšších cenových relacích,“ uvádí Petr Procházka z e-shopu Můj stromeček.

Trend letošních Vánoc

Pokud si pořídíte klasiku, měli byste mít na paměti radu Delie Fischer, ředitelky společnosti Westwing Home & Living, která doporučuje hustý zelený stromek ozvláštněný přírodními elementy do interiérů v rustikálním stylu. „Aby vynikla jeho hustota a krásná barva, šetřete ozdobami. Vhodné budou jednoduché slaměné nebo dřevěné dekorace, klidně i domácí výroby.“

Trendem letošních Vánoc jsou dále stromečky netradičních barev a tvarů. „Stromky s efektem čerstvě napadaného sněhu domů vnesou pohádkovou atmosféru. Milovníky extravagance zase zaujmou modely s hvězdicově rozloženými větvemi,“ doplňuje Delia Fischer.

Výhody umělého stromku

V první řadě úspora času, protože nemusíte shánět každý rok nový stromek, a také úspora peněz, neboť vám vydrží i desítky let. Mnozí oceňují již zmiňovanou čistotu, že se jehličí neroznáší po celém bytě, a také nemusejí drhnout stojánky či podlahu znečištěné smůlou. Pro menší děti je rovněž plus, že stromečky většinou nepíchají.

„Umělé stromky jsou samozřejmě praktické, stále hezké a neopadávají. Pokud jsou opravdu kvalitní, pak jsou k nerozeznání od těch živých a můžou nám dělat radost dlouhé roky. Samozřejmě, že živý vánoční strom má své kouzlo, ale někdy je potřeba vzít v potaz praktickou stránku věci,“ upřesňuje Lenka Kocourková z obchodu À la Maison.

Na co si dát pozor

Při výběru umělého stromku rozhodně berte v úvahu materiál, ze kterého je vyrobený, neboť existují i nehořlavé modely. To může být velkou výhodou v domácnostech, kde jsou například malé děti a zvířata.

Dále nepodceňujte výběr stojánku, který by měl být hodně stabilní, aby se stromek nepřevrátil. Platí jednoduché pravidlo, čím vyšší a bohatší strom pořídíte, tím větší by měl být stojánek, ideálně vyrobený z kovu.

Klasické stromky

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Některé umělé stromky jsou od živých téměř k nerozeznání. Na foto (zleva): Westwing, 5449 Kč (výška 210 cm), Europalms, od 2199 Kč (výška 180 cm)

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Určité modely zakoupíte rovnou se stojánkem. Jen dávejte pozor, aby byl dost stabilní. Na foto (zleva): Ikea, 999 Kč (výška 180 cm), oneConcept, 3949 Kč (výška 210 cm)

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

A jaký druh jehličnanu preferujete vy? Na foto (zleva): 4Home, 2999 Kč (výška 185 Kč), Westwing, 14 499 Kč (výška 215 cm)

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

V krabici si můžete objednat i tyto jednoduché jehličnany v jutovém obalu. Na foto: oboje Lene Bjerre (prodává À la Maison)‎, 570 Kč (výška 50 cm), 12 900 Kč (výška 180 cm)

Atypické kousky

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

V módě jsou nyní zasněžené vánoční stromky. Ty, které měří přes dva metry, se hodí například do rodinných domů. Na foto (zleva): Hornbach, 2899 Kč (výška 220 cm), Westwing, 6299 Kč (výška 210 cm)

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Umělé modely mají také výhodu v tom, že je zakoupíte klidně už nazdobené či se světýlky. Na foto (zleva): Westwing, 4599 Kč (výška 185 cm), Best Season (prodává Vivre), 2830 Kč (výška 185 cm)

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na výběr jsou i extravagantní stromečky. Černý dokonce hraje a sněží. Na foto (zleva): OneConcept, 4449 Kč (výška 180 cm), Europalms, 2490 Kč (výška 240 cm)

Reklama

Načítám