Hlavní obsah

Uniforma vznešených sportů? Polo tričko bude slušet i vám!

Foto: Alones, Shutterstock.com

Foto: Alones, Shutterstock.com

Reklama

Ještě než se stalo součástí dámského šatníku, oblékli tričko s límečkem hráči gentlemanských sportů už v devatenáctém století. Spanilí jezdci na koních byli první, kteří začali psát historii elegantních polokošil, jež se později zařadily i mezi nesmrtelné trendy pro ženy.

Článek

Hodí se k džínám, chino kalhotám i sukni. Zazáříte v něm na důležité poradě, sportovním klání i obyčejném výletě. Tričko s límečkem je zkrátka univerzální top, který si říká o pozornost. Co o něm prozradí jeho zajímavá minulost?

Kolébka vznešeného sportu

Název polokošile nebo také polo tričko, jak mnozí svršku s límečkem říkají, je odvozen z póla. Tomuto jezdeckému sportu se věnovali již staří Peršané dávno před naším letopočtem, moderní podobu mu však vdechla až indická šlechta v padesátých letech devatenáctého století. Centrem urozené zábavy byl stát rozkládající se ve východní Indii – Manípur.

Dokonalý dres

Protože účastníkům při turnajích překážel vlající límec od košile, přišli s originálním řešením. Pomocí knoflíků jej upevnili k látce a límec už se během hry ani nepohnul. S praktickou vychytávkou se britští kolonizátoři svěřili ve své domovině, a když pak v Anglii sledoval hráče póla John E. Brooks, vnuk zakladatele americké značky Brook Brothers, rýsoval se mu v hlavě přelomový plán. Knoflíčky našil i do své kolekce a v roce 1896 představil světu první takzvanou button–down košili.

Upgrade z antukového dvorce

Jenže do dnešního polo trička měla stále ještě daleko. O další vylepšení se postaral jeden ze Čtyř mušketýrů, jak byla označována nejlepší čtveřice tenistů dvacátých a třicátých let minulého století. Hráči tenkrát na kurty oblékali nepohodlné košile s vyhrnutými rukávy, které je dost omezovaly při odpalech i podáních, a tak si René Lacoste (†92), přezdívaný Aligátor, poradil po svém. V roce 1926 stanul před fanoušky bílého sportu v lehkém bavlněném svršku s krátkými rukávy. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. O sedm let později zakládá hvězda antukového dvorce značku Lacoste s ikonickým logem zabijáckého obojživelníka.

Celosvětová senzace 

Kromě hráčů póla a tenistů si polokošili zamilovali i golfisté, popularitu však vzbudila také u studentů prestižních univerzit. Jejich oblečení v preppy stylu nahrává sportovní eleganci a tričko s límečkem se dá jednoduše kombinovat s blejzrem, kraťasy, skládanou sukní i teniskami. Svým nositelům navíc zaručuje mnohem větší komfort než svazující košile. Postupně se tento oděv propsal i do byznys šatníků mužů i žen. Ještě jej nemáte? Pak nastal nejvyšší čas vyrazit na nákupy!

S květovaným potiskem 

Foto: Archiv firem

Zleva: Bonprix, 229 Kč; Springfield (prodává Zalando), 480 Kč Foto: Archiv firem

V námořnickém stylu 

Foto: Archiv firem

Zleva: Gate, 218 Kč; Brax (prodává About You), 1399 KčFoto: Archiv firem

V tmavě modré 

Foto: Archiv firem

Zleva: Brooks Brothers, 2299 Kč; Lindex, 599 Kč Foto: Archiv firem

S žebrováním 

Foto: Archiv firem

Zleva: Pull&Bear, 449 Kč; Asos, 780 KčFoto: Archiv firem

Ve světle modré 

Foto: Archiv firem

Zleva: Lacoste, 1349 Kč; Tommy Jeans (prodává About You), 1479 Kč Foto: Archiv firem

S puntíky 

Foto: Archiv firem

Zleva: Esprit, 849 Kč; Gate, 218 Kč Foto: Archiv firem

 V zářivě žluté 

Foto: Archiv firem

Zleva: Forever 21, 619 Kč; s.Oliver, 799 KčFoto: Archiv firem

Ve světle zelené  

Foto: Archiv firem

Zleva: H&M, 399 Kč; Lindex, 799 Kč Foto: Archiv firem

V khaki tónech 

Foto: Archiv firem

Zleva: Benetton, 1100 Kč; Hollister Co. (prodává Zalando), 600 KčFoto: Archiv firem

Vínové odstíny

Foto: Archiv firem

Zleva: Peak Performance, 1099 Kč; Nike, 1100 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám