Hlavní obsah

Jarní čistka šatníku: Víte, co z něj všechno vyházet?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Slýcháte kolem sebe, jak všichni v karanténě vyklízejí šatník a dělají úklid ve skříních, jen vy jste se k tomu ještě nedostaly? Nic si z toho nedělejte, poradíme vám, jak to zvládnete co nejefektivněji.

Článek

Trávíte sice poslední dobou hodně času doma, ale víc vás zaměstnává vaření a péče o děti a práce, takže jarní čistku šatníku stále odsouváte? Už nemusíte! Přečtěte si praktický a efektivní manuál, který vám s tříděním starého oblečení pomůže.

Jak uspořádat a uklidit šatní skříň

Jak zní základní pravidlo? „Všeobecně doporučuju rozdělit šatník na dvě části. V jedné bude kvalitní základ v podobě bílé košile, dobře padnoucích džínů, basic trika či halenky a denimové a kožené bundy, v druhé mějte zajímavé, barevné či vzorované kousky, které základní kousky krásně doplní či oživí,“ radí stylistka Veronika Králová.

1. Vyhoďte vše seprané a vytahané

Ideální je oblečení vytřídit najednou. Ze skříní vyndejte vše, abyste si udělaly představu, kolik svetrů máte, které šaty ještě unosíte a co jste na sobě neměly déle než rok. V první fázi vyhoďte vše seprané, flekaté i vytahané, kousky, které nesedí buď velikostí, nebo střihem. Skříni se uleví a vy se v ní hned lépe vyznáte.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Co vyhodit a co si naopak pořídit? Pokud si na to netroufáte, můžete se obrátit na odborníkaFoto: New Africa, Shutterstock.com

2. Neschovávejte nic „napotom“

„Oblíbená věta, kterou často od klientek slýchávám, je, že tento kus si nechávají na horší časy či až budou hubené. Vždy najdou X důvodů, proč se věcí nezbavit, ale je třeba si uvědomit, že žijeme teď a tady. Chceme být krásné teď, ne až potom,“ vysvětluje stylistka Veronika Králová.

Připadají vám některé kousky ještě nositelné a je vám líto se jich zbavit, protože se možná budou hodit na doma nebo třeba na chalupu? Zapomeňte a dejte je pryč. Na určitý styl byste neměly rezignovat v žádném prostředí. Určitě se najdou i vhodnější pohodlné oblečky, v kterých budete za hvězdu i doma.

3. Začněte u kabátů a bund

Jako první roztřiďte bundy, kabáty a saka. Kvalitní nadčasové kusy vraťte zpět na ramínko. Pokud jste je ještě nestihly dát vyčistit, je nejvyšší čas. Přes čisté zimní kabáty přehoďte igelitový potah, aby se na ně zbytečně neprášilo.

A co vyřadit? Zapomeňte na kožená saka rovného střihu s širšími rukávy nebo kostýmky, které ve skříni visí přes pět let. Jsou pravděpodobně zastaralého střihu. Nyní se nosí verze s kratšími, dole zúženými nohavicemi a k nim delší projmutá sáčka nebo saka v oversized stylu.

Pak roztřiďte kalhoty, sukně a šaty a pověste zpět, co si necháte. Zachovalé svetry složte zpátky do poliček, ty na ramínko nepatří: vytahaly by se. Nakonec se pusťte do probírky topů, halenek a triček, kterých máte asi nejvíc. Právě ty se nejrychleji obnosí: bílá nevydrží dlouho zářivá a černá často po chvíli vybledne.

Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Při jarním třídění nezapomeňte ani na botyFoto: Shift Drive, Shutterstock.com

4. Dejte sbohem starým trendům

A co si nezaslouží slitování? „Bývalé módní výstřelky, kterým již odzvonilo. Zapomeňte na batiku ve stylu 70. let. Také letecké či pracovní kombinézy již nejsou in – zaměňte je za džínový overal. Nelichotivé elastické cyklošortky byly trendem loni, dnes patří zpět jen na kolo,“ doporučuje stylistka Irena Vokrojová.

5. Nezapomeňte na boty 

Patřičnou pozornost věnujte i obuvi – vyřaďte sešlapané, okopané i odřené páry. Rozhodněte, co se ještě vyplatí odnést k ševci na „renovaci“, a pořádně nablýskejte veškeré modely, které si to zaslouží. Některé boty potřebují i speciální péči: Jak vyčistit bílé tenisky?

Můžete využít služeb odborníků

Máte dojem, že je čistka skříně nad vaše síly, a netroufáte si? Obraťte se na stylisty, kteří vám s revizí šatníku rádi pomohou. Za takovou službu zaplatíte sice kolem 5 000 Kč, ovšem odborník s vámi stráví půl dne a ještě vám sestaví outfity na míru a poradí, co by vám nemělo rozhodně chybět. Někteří stylisté tuto službu nabízejí i on-line.

Reklama

Načítám