Hlavní obsah

Unikátní experiment: Jak se mění ženský obličej během dne?

Foto: thinkstock

Vaše tvář rozhodně nevypadá celý den stejněFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Váš obličej není celý den stejný. Za běžného provozu ale nemáte tyto změny čas sledovat. Chcete to vidět? Takhle vypadá jeden den v životě obličeje!

Článek

Podle nedávné studie se lidská tvář v průběhu dne mění. A nejhůř na tom je prý ve středu kolem půl čtvrté odpoledne, kdy se na ní projeví uplynulé pracovní dny a smutek z toho, že víkend je ještě dost daleko. Anna Pursglove, redaktorka britského magazínu Daily Mail, to vyzkoušela na „vlastní tvář“. Celý den (samozřejmě šlo o středu) se nechala v pravidelných intervalech fotit, a následně zkoumala, jak se její obličej změnil.

Dobré ráno (7.00 hodin)

Takhle nějak prý Anna vypadá každé ráno. „Jak je možné, že i když jsem se dobře vyspala, vypadám takhle?“ komentuje svůj první portrét Anna Pursglove. Děsí ji obří pytle pod očima, otoky a nejrůznější skvrny na tváři. A to má před sebou každodenní ranní stres, kdy musí své dvě malé děti probudit, donutit, aby se oblékly, umyly a nasnídaly.

Spěch nepomáhá (10.15 hodin)

Na Annině tváři se nemilosrdně zračí ranní spěch, boj o každou vteřinu i to, že má za sebou i svůj pravidelný ranní jogging. Ranní zácpou se probojovala a děti dovezla do školy včas. Anna se poprvé na chvilku zastavuje a sleduje, jak se tohle podepsalo na jejím obličeji. Především vrásky kolem úst se viditelně prohloubily. Dobrou zprávou ale je, že běháním Anna zvýšila průtok krve, díky čemuž se zmírnily ranní otoky a zmizely pytle pod očima.

Sláva make-upu (11.15 hodin)

V tuto hodinu vypadá Anna velmi dobře, ale z velké části za to vděčí svému make-upu. „Nalíčila jsem se a všechny důkazy o ranním stresu jsem dokonale schovala. Proboha, ale co ten podbradek? Je možné, aby člověk během tří hodin takhle přibral?“ hrozí se Anna. Zatím ale není důvod k výraznější panice, vypadá prý rozhodně lépe, než jak se cítí. A jede se dál!

Smrtící káva (12.30 hodin)

Podle studie by Anna měla pořád vypadat relativně dobře, krize má přijít až za tři hodiny. „Vyprala jsem dvě várky prádla, srovnala hromadu ponožek, vytřela podlahu v kuchyni a obstarala nákupy. Jsem vyčerpaná a pleť mám popelavou,“ říká Anna Pursglove.

Oběd odbyla sendvičem, který do sebe naládovala během hledání baletní sukně své dcery. Rtěnka a tvářenka z jejího obličeje již zmizely, oční linky a řasenka viditelně blednou. Navíc si uvařila silnou kávu. „Ve vteřině jsem na sebe naštvaná, každý ví, že po takové dávce kofeinu budu vypadat jako mumie. Hluboká vráska na čele a nehezké záhyby kolem úst se objevují jako mávnutím kouzelného proutku,“ přiznává Anna.

Krize dorazila (15.30 hodin)

Anna potvrzuje, že vypadá opravdu děsně. „Make-up je dávno pryč, jsem mastná a flekatá, znovu se objevují pytle pod očima,“ popisuje Anna, která má před sebou nejnáročnější část dne. Musí rozvést děti na odpolední kroužky, připravit večeři a následně absolvovat každodenní rituál koupání, čtení pohádek a ukládání dětí ke spánku. „Potřebovala bych si zdřímnout, ale to nejde. Čelo a nos se mi lesknou, vrásky jsou výraznější, veškeré projevy stáří viditelnější,“ vyjmenovává Anna Pursglove.

Večer zlobí vlasy (19.00 hodin)

Konec dne se nezadržitelně blíží. Všechno nádobí po večeři je úspěšně sklizeno, myčka je zapnutá a jede na plné obrátky i děti jsou v posteli a pomalu usínají. „Jsem mnohem méně mastná, ale dost bledá. Vrásky kolem nosu a brady mě trochu děsí, nejhůř jsou na tom ale vlasy,“ uznává Anna, která za chvíli vyráží na výjimečnou večeři se svými dobrými kamarádkami.

Sláva make-upu podruhé (20.00 hodin)

Anna se znovu pečlivě nalíčila a je z ní kočka. „Pořád je patrné, že jsem unavená, ale vypadám zase jako člověk. Najednou se objevilo hodně malých vrásek smíchu kolem očí a úst, ale jinak jsem spokojená,“ raduje se Anna. A jako kompliment bere i strnulý pohled, kterým ji sleduje její dcerka. „Podivuje se nad mými ,zmuchlanými vlasy´, ale já to beru jako pochvalu," říká Anna.

Noční můra (23.00 hodin)

Anna vypila pár skleniček vína, snědla pizzu a nyní je na pokraji sil. Odlíčila se, vyčistila si zuby a s hrůzou hledí na svou fotografii. „Vypadám příšerně. Kolem očí mám nazelenalé kruhy a nad levým okem se objevila obrovská a hluboká vráska. Přísahám, že ráno tam nebyla. Moje dvojitá brada je nyní nechutně zřetelná,“ říká Anna Pursglove a jde raději spát.

Mění se i vaše tvář? Všimly jste si toho někdy?

Načítám