Hlavní obsah

Úprava řas napříč historií. Kdy vznikla první řasenka?

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Zvýrazněné řasy jsou středem zájmu už tisíce let. Jakou evolucí si prošla řasenka a jak vypadaly její předchůdkyně? Porovnejte je s těmi trendy, které vévodí 21. století.

Článek

Pokud bychom si měly vybrat jen jeden kosmetický výrobek, který bychom používaly po zbytek života, byla by to řasenka. Se zvýrazněnými řasami jednoduše člověk vypadá hned líp a věděly to ikony jako Marilyn Monroe nebo Audrey Hepburn. Jakou evolucí si prošla nejen tato nepostradatelná věcička, ale celkově úprava řas?

Zvýrazněné řasy jako ochrana

Prapůvod řasenek můžeme najít ve starověkém Egyptě. „O tom, že úprava řas není a nebyla vždy ryze ženskou záležitostí, se dozvídáme z nálezů ze starověkého Egypta, kde si muži upravovali řasy stejným způsobem jako ženy. Používali přitom uhlí a tmavé, navíc afrodiziakální masti, aby řasy co nejvíce začernili a dodali jim tím na objemu. Chránili si tak oči před žhnoucími slunečními paprsky,“ vysvětluje Christine Akbaba, přední rakouská stylistka společnosti GW Cosmetics.

Foto: Profimedia.cz

Portrét Egypťanky z 2. století n. l.Foto: Profimedia.cz

Řasám útrum

Ve starověkém Římě už bylo líčení řas jen výsadou žen a cílem bylo pouze parádění. Římanky si na řasy nanášely uhlí hřebínky vyrobenými ze slonoviny a pro zesílení a ztmavení řas jim sloužil také opálený korek.

Renesance ve 14. až 17 století znamenala útlum v líčení očí, nebo spíš přechod na jiný stupeň estetiky. Cílem bylo mít výrazné čelo a alabastrovou pleť. Zájem o černočerné řasy a jejich zvýraznění upadl v zapomnění a obočí i řasy si ženy nechávaly naopak odstraňovat. Obočí ještě chápeme, ale jak se zbavovaly řas ani nechceme domýšlet.

Foto: Profimedia.cz

Portrét královny Alžběty I., která žila v letech 1533–1603Foto: Profimedia.cz

První řasenky

Romantismus, který se začal rodit koncem 18. století a znamenal odklon od rozumu k citům, zájem o líčení opět vzkřísil. První řasenku má na svědomí Eugène Rimmel, dvorní parfémář královny Viktorie (vládla v letech 1837 až 1901). Řasenka vznikla v první polovině 19. století a hned si podmanila svět. Vyrobili ji smícháním vazelíny a uhelného prachu. Že by to byla sama královna Viktorie, která řasenku vyzkoušela jako první?

Na druhé straně oceánu přišel v roce 1910 se stejnou formulí, obohacenou ještě oleji pro lepší kondici řas, chemik Thomas Lyle Williams. Když jeho sestře Maybel sežehl oheň ze sporáku obočí a řasy, vymyslel pro ni směs, která jí obojí nejen opticky vrátila, ale poškozená místa i uzdravovala. Řasenka se nanášela hřebínkem: tuhá černá hmota byla v krabičce, ze které se hřebínkem seškrabávala. Název Maybelline v sobě spojuje jméno Maybel a vaseline (na co všechno se vám doma hodí vazelína).

Foto: Profimedia.cz

Reklamní leták značky Maybelline z roku 1931, kde můžete na obrázku vidět i tehdejší řasenkuFoto: Profimedia.cz

Natočené řasy jsou in

Jen barva nestačí, chce to i natočit! První kleštičky na řasy se objevily okolo roku 1930. Ve třicátých letech se na trhu poprvé objevuje i voděodolná řasenka a umělé řasy. Do byznysu s mascarou vstupuje Max Factor, původně specialista na make-upy (manuál na umělé řasy).

Další revoluce se odehrála v roce 1939, kdy si Frank L. Engel nechal patentovat kartáček, který se podobá tomu současnému. Kvůli válce byl ale prodej nového balení, do kterého se všichni pustili, odložen.

Za podobu řasenky, jak ji známe dnes, můžeme děkovat Heleně Rubinstein (1872–1965). V roce 1957 vyvinula mnohem lepší, krémovější texturu v tubě a s kartáčkem uvnitř. Už žádná tuhá hmota!

Foto: Profimedia.cz

Rok 1937 a herečka Patricia Ellis, která se líčí řasenkou Max Factor. Tady ji nabírá hřebínkem, ale o dvacet let později se ke kartáčkové revoluci zařadí i tahle americká značkaFoto: Profimedia.cz

Barevné i pavoučí řasy

Šedesátá léta přinesla trend čím výraznější, tím lepší. Jeho nejznámější představitelkou je modelka Twiggy. V roce 1971 přichází Maybelline se svojí Great Lash, nejpodávanější řasenkou na světě. „Tahle řasenka má menší kartáček a lze se sním pohodlně dostat na všechny řasy. Tím pádem je co nejvíc zvýraznit,“ říká vizážistka Soňa Šajdáková, v jejímž kosmetickém kufru tahle řasenka nesmí chybět. Také se poprvé objevil trend barevných řasenek, který se loni vrátil.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Rok 1967, Twiggy; rok 1995, Kate Moss před přehlídkou používá Maybelline Great LashFoto: Profimedia.cz

Kartáčky všeho druhu

V současném světě řasenek je povoleno vše. Na výběr máme z obrovského množství kartáčků spirálovitých, zahnutých i polohovacích. Zároveň tu vedle sebe existují dva protipóly – důraz na přirozenost, nebo umělé zvýraznění (například i pomocí umělých řas).

Velmi populární se stalo zahuštění řas metodou řasa na řasu. Pro ženy, které preferují spíš decentní vzhled, je tu trvalá na řasy, která je na několik týdnů natočí (lash lifting) a není potřeba je tolik líčit.

„Zvýraznit řasy můžete i pomocí malých trsů, které se nalepí například jen do vnějšího koutku. Skvěle to zvýrazní pohled,“ dodává Soňa Šajdáková. Posledním trendem jsou pak séra na podporu růstu, kterými si zajistíte dlouhé a husté vlastní řasy (otestovaly jsme séra na řasy).

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Foto z přehlídek 2019, Giambattista Valli; GucciFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám