Hlavní obsah

Utáhněte domácí rozpočet: Na čem můžete ušetřit právě teď?

Foto: thinkstock

Také hledáte, jak ušetřit za zbytečné výdaje v domácnosti?Foto: thinkstock

Reklama

S podzimem přichází i doba, kdy se začnete častěji zdržovat doma. To znamená, že budete více topit i svítit a domácnost vám sebere větší sumy z rodinného rozpočtu. Poradíme vám, jak ušetřit.

Článek

Co dělat, aby náklady na provoz domácnosti neudělaly zbytečný průvan v peněžence?

Rozumné investice

Změnou osobních návyků (stačí třeba jen, že nebudete svítit v místnostech, kde nejste, a netopit při otevřeném okně), ušetříte bez vynakládání dalších finančních výdajů. Pak jsou tu úspory, které vyžadují investice, ale vrátí vám vynaložené prostředky zpět.

Foto: Philips

AquaTrio FC7070 vysává, vytírá i suší. Má oddělené nádoby na čistou a špinavou vodu, každý kousek podlahy se vytírá čistou vodou. Ušetříte až 70 % vody, kterou byste spotřebovali vytíráním. Cena je 11 799 KčFoto: Philips

Můžete začít obyčejným perlátorem do kohoutku, který vodu prosytí vzduchem a ušetří její spotřebu, nebo děleným splachovadlem do toalety (obě sice občas mohou zazlobit, proto sítko perlátoru čistěte – zanáší se nečistotami z vodovodního řadu. Splachovadlo se zase kvůli usazování vodního kamene může občas zadrhnout, a toaleta pak protéká).

Foto: Perlatory

Perlator AFO 1,5 s vnějším závitem M22 x 1 mm je dodáván s propustností 5 litrů/min. Díky konstrukci s vypouklou mřížkou zachytává uprostřed a na krajích nečistoty. Cena 199 KčFoto: Perlatory

Hledejte energeticky úsporné pomocníky

Při nákupu nových domácích spotřebičů se zaměřte na ty, které mají nižší spotřebu (v energetické třídě A+ a více). Pořiďte si LED osvětlení, a budete-li kupovat nový televizor, volte ten s LED obrazovkou.

Vyšší pořizovací náklady se vrátí na úsporách energie. Stejne tak u svícení. Úsporné světelné zdroje spotřebují podle typu o 25–90 % méně elektrické energie v porovnaní se standardní žárovkou. „Vzhledem k poměrně rychlému poklesu ceny LED zdrojů je lidé začínají upřednostňovat před úspornými žárovkami," říká Štěpán Junek, specialista ze společnosti eSvětlo a dodává: „Češi si začínají uvědomovat, že pomocí LED zdrojů mohou výrazně ušetřit a přitom zachovat standard kvality klasických žárovek.“

Foto: Osram

LED pásky (set LEDS Deco Base, blister, flexibilní pásek, 12V stojí okolo 1534 Kč) můžete nalepit na zrcadlo. Ušetříte za energie na osvětleníFoto: Osram

Na řadě je koupelna

Dejte termostatické baterie do sprchy nebo k vaně i k umyvadlu. Například modely v nástěnném provedení lze instalovat kdykoli bez náročného zasekávání do zdi. Stačí odmontovat starou baterii (zkontrolujte, zda má stará i nová stejnou rozteč) a během pár minut ji vyměníte za termostatickou.

Foto: Grohe

K luxusním výrobkům patří Aquadimmer Eco. Šetří vodu při přepínání mezi napouštěním vany a ruční sprchou. K termostatu je polička EasyReach, která zakryje mezeru mezi stěnou a termostatem. Cena od 9240 KčFoto: Grohe

„Baterie je na straně osazena ovládací hlavicí s viditelným označením teploty vody a blokačním tlačítkem. Základní poloha odpovídá 38 °C, voda teče během několika sekund v teplotě, jakou si zvolíte, takže vám zbytečně neutečou litry vody, potřebné k nastavení teploty. A ušetříte i energii na její ohřev,“ upozorňuje Jan Vágner, produktový manager Ravak.

Nejvíc ušetříte na topení

Prostorový termostat a termostatické hlavice na radiátory ušetří až 8 % nákladů za energie ročně za zbytečné vytápění.

Moderní elektronické termostatické ventily měří již s přesností na desetiny stupně. Nedovolí zvýšení teploty oproti nastavení a představují absolutní úsporu energie.

Ušetříte i v případě, že za radiátor nainstalujete odrazné panely nebo fólie, které brání úniku tepla do stěny.

Záporem opět může být vyšší pořizovací cena, ale úspory se markantně projeví při vyúčtování spotřeby energií. A jestli vyměníte starý kotel za kondenzační, ušetříte až 30 % spotřeby plynu a můžete na něj navíc získat státní dotace.

Foto: E.on a Gorenje

Pračka (cena 11 590 Kč) a sušička (cena 18 990 Kč), které při zvoleném programu samy vyčkají na nízký tarif a automaticky se spustíFoto: E.on a Gorenje

Revize šetří náklady (i za pokutu)

A nezapomeňte na revize kotlů. Jen správně vyčištěný a seřízený kotel topí ekonomicky. Stojí vás to několik stokorun (500 a více) a jednu až dvě hodiny času ročně. Předejte tak drobným i vážnějším poruchám a ušetříte až deset procent na protopeném plynu.

Další tipy, jak se dá doma ušetřit, najdete třeba v článku 8 největších žroutů peněz v domácnosti nebo Jak ušetřit tisíce? Začněte v koupelně.

Jaké super tipy na úspory v domácnosti máte vy?

Reklama

Načítám