Hlavní obsah

Útulný a luxusní: Domem na Hané si majitelka splnila sen

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si celý život něco přejete, pak se to jednou musí splnit. Majitelka domu na Hanácku celý život toužila vytvořit domov, který bude mít všechno, co si s tímto slovem spojuje. Ve spolupráci s architektkou vytvořily bydlení, které je luxusní, útulné a dokonale propojené s okolní přírodou.

Článek

Ve Velké Bystřici, malém městečku kousek od moravské Hané, leží uprostřed půvabné zeleně jeden splněný sen. Majitelka nemovitosti si celý život přála vytvořit osobité bydlení, které bude pro ni a její rodinu opravdovým domovem. S realizací se obrátila na bytovou architektku Evu Heinzovou z Pearl Design.

Jejím úkolem bylo vytvořit útulný rodinný interiér zahalený do majitelčiny oblíbené šedé barvy. Zároveň si ženy jako motto realizace zvolily heslo „dům má sloužit mně, ne já jemu“, proto důraz padl také na praktickou stránku.

Obývák propojený s terasou

Dům na Hanácku má celkovou užitnou plochu 220 m², jeho celkovou podobu ale významně formují exteriéry. Hlavní prostory, jako jsou vstupní a spojovací chodby, kuchyně, jídelna a obývací pokoj, dostaly jednotnou podlahu v podobě velkoformátové dlažby v betonově šedém odstínu. Stejný materiál architektka použila také na terasu. Důvod byl jasný. Když se totiž otevřou všechny tyto prostory, plocha hlavní části domu a terasy se propojí v jeden celek.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Když se otevřou všechna okna, vnitřní prostory s terasou splynou v jeden celekFoto: Archiv Institutu bytového designu

Minimalistický přírodní dekor

Přestože v domě má hlavní slovo šedá, neznamená to, že je zařízen přísně minimalisticky. V celém interiéru se pracuje s decentními a někdy i výraznějšími dekorativní prvky v přírodním duchu. Mezi ně patří třeba zdobné stěrky nebo tapety s jednoduchým květinovým vzorem i živé rostliny. Atmosféru přírody dotváří například venkovní bonsaj, která zpestřuje vstupní chodbu. Podobně je tomu ve dvou ložnicích, které mají za velkým oknem okrasné keře.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Originální nástěnný dekor inspirovaný stromem života je podsvícený, díky tomu ještě více vynikneFoto: Archiv Institutu bytového designu

Prehistorický kámen

Klenotem interiéru je přírodní kámen, který okouzlil majitelku při cestách do Itálie. Jedná se o 800 milionů let starý pegmatit Quarzit Patagonia, který je typický větší velikostí zrn a které mu dodávají 3D efekt.

Na tom, kam jedinečný prvek umístit se majitelka s architektkou jednoznačně shodly – své místo získal ve vstupní chodbě, aby každého hned zaujal. Pro umocnění celkového efektu je kámen opatřen ledkovými světly, díky tomu je v této části bytu neobyčejně teplé světlo v pastelových tónech.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Srdcovou záležitostí a opravdovým klenotem interiéru je 800 milionů let starý kámen, do kterého se majitelka zamilovala při jedné z cest do Itálie Foto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohou do šestého ročníku soutěže hlásit už od 1. listopadu 2020. Vítězové budou oznámeni 18. května 2021. Přihlášku, stejně jako všechny výherce a nominované z předchozích ročníků, najdete na stránkách soutěže.

Reklama

Načítám