Hlavní obsah

10 stylů obýváku. Který je ten váš? Může to být scandi, boho, nebo třeba zámecký

Foto: Westwing

Foto: Westwing

Reklama

Máte byt zařízený v duchu minimalismu, scandi, glamour …? Že si nejste jistí? Rozhlédněte se doma kolem sebe, přečtěte si náš článek a podívejte se na fotky v něm. Tak co, najdete se tam? Pokud ne, můžete si jeden typ vybrat a nechat se jím inspirovat.

Článek

Nechcete se podřizovat přesnému diktátu jednotlivých stylů? Raději si zařizujete bydlení podle svého vkusu a při nákupech sázíte spíše na intuici? Přesto to nemusí znamenat, že se vám nepodařilo vytvořit stylový obývák. Možná některá z následujících charakteristik sedí právě na ten váš. A pokud ne, můžete to brát jako inspiraci, ať už vybavujete nový byt, anebo ten svůj chcete jen trochu osvěžit. Přečtěte si nejprve charakteristiku jednotlivých stylů a tipněte si, který je ten váš. Ve fotogalerie si to pak můžete ověřit.

Minimalistický

V posledních letech jsou velmi oblíbené interiéry, pro které jsou charakteristické jednoduché linie, šedobílá nebo šedobéžová kombinace a žádné zbytečné dekorace. Jedná se o minimalistický styl, mezi jehož výhody patří nadčasovost a snadný úklid. Je příjemné, že nemusíte utírat ozdobné vázičky ani žehlit krajkové dečky.

Přírodní

Rádi trávíte hodně času venku? Možná jste se přírodou inspirovali i při zařizování obýváku a kousek si jí přinesli domů. A to se týká nejen barev, ale hlavně materiálů, mezi něž patří především dřevo, ratan, kámen, len a vlna.

Botanical

Zelená barva představuje obnovující sílu přírody, a proto má pozitivní vliv na celkovou regeneraci lidského organismu. Pokud se rádi obklopujete živými rostlinami, zelenými textiliemi a dekoracemi s květinovými motivy, je pro vás botanical styl jako stvořený. Potřebné harmonie docílíte kombinací zelené barvy se dřevem a přírodními odstíny.

Scandi

Pro skandinávský styl jsou typické přírodní materiály, moderní čistý design, praktičnost a především útulnost. Dominují zde neutrální světlé tóny a modré odstíny moře. Kromě dřeva je pro scandi typický také kov, dále pak keramika, sklo, ratan, případně bambus.

Glamour

Béžové odstíny, sytě růžové nebo černé křeslo či taburet a zlacené prvky se postarají o to, aby váš obývák neustrnul ve fádnosti a nudě. Výsledkem je vyvážený, harmonický glamour prostor s nádechem luxusu.

Zámecký 

Pro vyznavače pohodlí a luxusu není zámecký styl ničím novým. Příjemně kontrastuje se současnou uspěchaností a minimalismem. Jako na zámku se budete cítit s křišťálovým lustrem, svícny a velkými zrcadly. A kvalitními textiliemi. Top materiál je především samet.

Romantický

Bydlení romantiků se nese v pastelových barvách, nejčastěji ve světle růžové, champagne a bílé. Nebojte se dekorací, právě v nich kouzlo tohoto stylu připomínajícího dávno zapomenutou vznešenost a eleganci spočívá. Stačí třeba jen obměnit několik polštářků na pohovce a na stůl postavit víceramenné svícny. A rozsvítit co nejvíce svíček. Bez nich se romantická atmosféra přece neobejde.

Boho

Milujete svobodu, volnost a nechcete se nechat svazovat nudnými pravidly? Pak by to asi chtělo zařídit obývák v bohémském stylu. Výrazné barvy, rozličné materiály, pufy a koberečky, které umožňují pohodlné sezení na zemi. A klidně i třásně a korálky. Tady se cení nespoutanost a originalita.

Orientální

Pokud si potrpíte na pestré barvy a orientální motivy jako z pohádek Tisíce a jedné noci, pak se asi u vás doma najdou polštářky s orientálními vzory v různých barevných variacích. Klidně můžete zkombinovat několik tvarů a barev, protože tady platí: čím pestřejší, tím lepší. Exotickou atmosféru také navodíte pomocí nejrůznějších lucerniček a svíček ve svícnech s ornamenty.

Industriální

Pořídili jste si podkrovní či loftový byt? Pak by pro vás mohl být industriální styl jako stvořený. Surové, obnažené zdi, přiznané kabely a kovová svítidla zjemníte koženou sedačkou a měkkým kusovým kobercem.

Podívejte se, jak lze udělat ze staré půdy luxusní bydlení s vintage kuchyní a koupelnou jako ze třicátých let.

Reklama

Načítám