Hlavní obsah

Uvolněné záhonky? Tohle do nich vysejte ještě teď!

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci července začínají na záhonech vznikat prázdná místa po sklizených plodinách. Čím je zaplnit? Můžete ještě teď v půlce prázdnin vysévat nějakou zeleninu?

Článek

Nechat uvolněná místa na záhoncích jen tak ležet ladem by byla škoda. Stejně byste museli do podzimu odstraňovat plevel, tak proč už rovnou dál nepěstovat něco jedlého, co vám za pár týdnů obohatí podzimní jídelníček? Zelených kandidátů je celá řada, vybírejte plodiny, které rychle rostou.

Vyzkoušejte asijské saláty

„Během léta je stále vhodná doba na výsev takzvané asijské zeleniny, což je zelenina s krátkou vegetační dobou. Patří sem zejména tolik oblíbená perila zelená či červená, mibuna, mizuna a podobně. Pěstování je podobné běžným salátům,“ radí Zuzana Kalinová, jednatelka společnosti SemenaOnline. Mladé lístky těchto aromatických plodin můžete začít otrhávat již za měsíc po výsevu.

Foto: Profimedia

Mizuna je charakteristická dlouhými střapatými listy a jemnou chutíFoto: Profimedia

Nezapomínejte na klasiku

Pro letní výsevy jsou obecně velmi vhodné listové zeleniny s krátkou vegetační dobou. Mezi klasickými hlávkovými a listovými saláty se poohlédněte po odrůdách pro podzimní sklizeň, které by měly být odolnější vůči teplu a suchu, případně se v červenci a srpnu vysévají běžné rané odrůdy. Salát je nenáročný a vyhovuje mu slunná poloha. „Není citlivý na zařazení do osevního postupu, snáší se i sám po sobě, “ uvádí Radomil Hradil v knize Česká Biozahrada.

Mezi univerzální zahradní plodiny, které můžete vysévat celou sezonu, patří také oblíbená roketa, jejíž mladé aromatické lístky ozvláštní každé jídlo. Pro podzimní sklizeň je také možné v srpnu vysévat špenát. Ale pozor na to, ne všechny plodiny mohou růst vedle sebe.

Ředkvičky, bylinky a spol.

Konzumovat čerstvé zelené výhonky je dnes velmi moderní a doporučované z hlediska zdravotní prospěšnosti. Můžete si je vypěstovat sami prakticky celoročně. V takovém případě vám ani nevadí, že už by rostlina nestačila do konce sezony dorůst. Ke sklizni mladých zelených lístečků vyzkoušejte brokolici, červenou řepu nebo ředkvičky. Poslední jmenované však můžete vysévat i pro sklizeň bulviček až do září.

A co ještě dalšího? „Keříčkové fazole pro pozdní sklizeň zelených lusků můžete sít i během léta,“ radí Radomil Hradil. Nezapomeňte také na různé rychle rostoucí bylinky, jako je například kopr.

Jak pečovat o letní výsev?

Péče o záhony se oproti jarním výsevům nijak neliší. Faktem je, že během vyšších letních teplot se hůře udržuje půdní vlhkost, která je pro vzcházení semen rozhodující. Zkuste oseté plochy zakrýt bílou textilií, která omezí vypařování vody, a pravidelně zalévejte.

Hotová sadba urychlí sklizeň

Alternativu k výsevům představuje výsadba předpěstovaných sazenic. Pokud nemáte vlastní, můžete ještě teď v zahradnictvích sehnat sadbu salátů, kedluben nebo květáku. V tomto případě máte větší jistotu, že vám rostliny stihnou před zimou dorůst do plné velikosti.

Foto: Profimedia

Předpěstovaná sadba hlávkového salátuFoto: Profimedia

Vysejte aspoň zelené hnojení

Pokud už se vám do výsevu nových plodin nechce, můžete zahradnickou sezonu dokončit zeleným hnojením. Pro zachování kvality půdy je to mnohem lepší řešení než nechat záhony holé. Vysévejte na široko pohanku (neloupanou pohanku seženete v půlkilových baleních i v prodejnách zdravé výživy), vikev, svazenku, slunečnici, hořčici, měsíček nebo řepku. Na začátku květu rostliny posečte a zapravte do půdy.

Reklama

Načítám