Hlavní obsah

Domácí mazlíčci vs. zahrada: Jaké jim hrozí nebezpečí?

Foto: Nina Mockovciakova, Shutterstock.com

Foto: Nina Mockovciakova, Shutterstock.com

Reklama

Většina zvířat si pobyt na čerstvém vzduchu vyloženě užívá. Zahrada pro ně ale může ukrývat také mnohá nebezpečí a nástrahy. Na co byste si měli dát obzvlášť velký pozor?

Článek

Společně s domácím mazlíčkem nepřichází jen spousta lásky a radosti, ale také hodně starostí a zodpovědnosti. Snad každý majitel si pro své čtyřnohé přátele přeje jen to nejlepší a nechce je vystavovat nebezpečí. Jenže to se mnohdy může ukrývat i na místě, které běžně považujete za bezpečné, tedy na vlastní zahradě. Co na ní může zvířatům hrozit?

1. Pozor na hnojiva

Pro zvířata jsou obzvlášť nebezpečné všechny pesticidy. Pokud je na zahradě při hnojení používáte, zajistěte, aby k takto ošetřeným rostlinám nebo trávníkům neměli vaši miláčci přístup. Přípravky skladujte mimo jejich dosah, ideální je vzdát se zahradničení s pesticidy úplně. V ohrožení totiž nejsou jen vaši domácí mazlíčci či hospodářská zvířata, ale i ptactvo a užitečný hmyz.

Problémová mohou být také průmyslová a minerální hnojiva. Vsaďte proto raději na přírodní organická hnojiva. Ta více prospějí půdě a zvířátkům neublíží – v nejhorším případě podráždí trávicí ústrojí citlivých psů.

Foto: Luca Foscili, Shutterstock.com

Zvířatům mohou ublížit pesticidy a průmyslová či minerální hnojivaFoto: Luca Foscili, Shutterstock.com

2. Nebezpečný boj s hlodavci a krtky

Hrozbou jsou také granule nebo pelety na hubení krtků či hrabošů, protože zvířata, hlavně psy, snadno nalákají svou chutí a podobností s granulemi. Kočky pak ohrožuje hlavně pozření přiotráveného hlodavce. Lepším řešením je proto prevence proti přemnožení. Nenechávejte nikde volně dostupné potraviny a vhodně, aby k nim nemělo přístup jiné zvíře, umístěte pastičky.

3. Jedovaté rostliny

Přestože si domácí mazlíci zachovávají přirozené instinkty, spoléhat se na ně nedá. Zářným příkladem jsou psi, kteří si zvládnou pochutnat téměř na čemkoliv. Mimo jejich dosah by mělo být hlavně hroznové víno, peckoviny, veškeré cibuloviny, česnek a pažitka, dále pak plody tisu, břečťanu či kustovnice. Kočky držte dál od lilií, nesvědčí jim ani oleandr, skočec, lýkovec nebo náprstník.

Všechny potenciálně nebezpečné rostliny není třeba hned odstraňovat. Záhony, kde je pěstujete, se snažte oplotit nebo překrýt, aby k nim neměla zvířata přístup. Pozor si dejte i na uskladňování cibulovin, které mohou vypadat jako lákavá a zábavná hračka, ale dokážou pořádně podráždit žaludek.

Foto: Mickedin, Shutterstock.com

Psi si práci na zahradě opravdu užívají. Proto dejte pozor, aby neměli přístup k rostlinám, které by jim mohly ublížitFoto: Mickedin, Shutterstock.com

4. Špatný úklid a nekryté díry

Zvířatům mohou snadno ublížit také hromady jehličí, pod kopou trávy ukryté kameny, trčící hřebíky, odložené ostré plechovky, kusy různého nářadí a nástrojů nebo ostnaté dráty. Kdykoliv něco opravujete, předěláváte či vytváříte a po boku vám pobíhá nadšený pejsek nebo přítulná kočička, mějte všechny nástroje pod kontrolou a ty, které zrovna nepoužíváte, ukliďte. To samé platí u všech odpadů a zbytků, které „uklidíte později”. Podobně jsou na tom i nekryté nádrže s vodou, prázdné sudy nebo jámy. Ty raději překryjte poklopem. Jak na úklid na zahradě?

Foto: Przemek Iciak, Shutterstock.com

Přes léto zajistěte zvířatům stinné útočiště a dobrý přístup k čerstvé voděFoto: Przemek Iciak, Shutterstock.com

Co s mazlíčkem v létě?

Přes léto zajistěte zvířecím kamarádům stinné místo, kde se budou moct ukrýt před žhavými slunečními paprsky a hrozícím úpalem či úžehem. Potřebují ho nejen kočky a psi volně pobíhající po zahradě, ale i zvířata v ohradách, kotcích nebo voliérách. Samozřejmostí by měl být dostatek čerstvé pitné vody a jídlo, které by delší dobu nemělo zůstávat na sluníčku.

Nezapomeňte na prohlídky srsti

V neposlední řadě jsou hrozbou parazité jako klíšťata a blechy, kteří na zvířata mohou přinést mnohé nemoci, například klíšťovou paralýzu a boreliózu. Základem je používání preventivních ochranných prostředků a pravidelné prohlídky. Použít můžete třeba speciální tablety proti klíšťatům, hmyz odpuzující obojek nebo antiparazitní sprej.

Příznaky otravy u psa či kočky

Pokud máte podezření na otravu, ať už způsobenou rostlinami, hnojivem, jedem na hlodavce nebo zásahem nevrlého souseda, okamžitě vyhledejte veterinární pomoc. Zvířata mohou nebezpečné látky pozřít, vdechnout či jim mohou ulpět na srsti, odkud je posléze slížou. Mezi nejčastější příznaky otravy patří nechutenství, zvracení, průjem, apatie, špatná koordinace pohybů, nadměrné slinění, dušnost a krvácení z tělních otvorů.

Reklama

Načítám