Hlavní obsah

Proč na zahradu nasypat cukr, sůl nebo sodu? Místo chemie!

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná byste se na zahradě chtěli obejít bez zbytečné chemie, ale nevíte si bez ní moc rady. Je to jednoduché: v mnoha případech by ji mohly zastoupit suroviny, které běžně používáte v domácnosti.

Článek

Ne vždy se rostlinám na zahradě nebo v truhlících daří tak, jak byste rádi. Mohou za to škůdci, nemoci nebo nedostatek živin v půdě, občas se potřebujete zbavit otravného hmyzu... Poradíme vám, jak všechny tyhle trable zvládnout s pomocí surovin, pro které si můžete hned dojít do kuchyně, protože je tam rozhodně máte!

Jak na zahradě využít cukr

Kilovka cukru udělá na zahradě vyložené zázraky: působí proti škůdcům, vyžene nepříjemný hmyz, naopak žádoucím hostům dodá energii. A vyčistí vám ruce.

  1. Zlikviduje háďátka - Háďátka vystrnadíte, když půdu kolem rostliny posypete hrstí cukru. Díky němu se budou v půdě množit prospěšné bakterie a mikroorganismy, které si s háďátky poradí.
  2. Výživná zálivka - Do 10 litrů vody v konvi přidejte hrnek cukru a půl hrnku octa a získáte skvělou výživu pro květiny.
  3. Řezané květiny déle vydrží - Do půllitru vody přidejte polévkovou lžíci cukru a octa a řádně promíchejte. V takové vodě květiny ve váze vydrží déle čerstvé.
  4. Pítko pro včely - Dejte sladkou vodu v mističce třeba ke květinovému záhonu: rády se z ní napijí včely, kterým dodáte vodu i energii.
  5. Past na vosy a na komáry - Komáry zaručeně naláká voda s cukrem a trochou kvasnic, vosám stačí hodně sladká voda. Nalijte je do lahvičky s velmi úzkým hrdlem a postavte tak daleko od místa vašeho pobytu, aby odlákaly hmyz, který by jinak letěl vaším směrem.
  6. Přírodní mucholapka - Když cukr s vodou svaříte na sirup konzistence medu, můžete ho použít jako šikovnou mucholapku na drobné mušky i lezoucí hmyz.
  7. Přípravek proti mravencům faraonům - „Proti mravencům faraonům se doporučuje směs cukru a boraxu, nosí to do hnízda královně a ta pak přestane klást vajíčka,“ radí Helena Vlašínová z Ekologické poradny Veronica.
  8. Prostředek na očištění mastných rukou - Když si na zahradě umastíte a ušpiníte ruce, bude hrstka cukru v dlaních tím nejlepším přípravkem, který vás zbaví barvy nebo i mastné špíny.
Foto: ffolas, Shutterstock.com

Cukr svařený na sirup můžete použít jako mucholapkuFoto: ffolas, Shutterstock.com

Jak na zahradě využít jedlou sodu

Jedlá soda si svým všestranným využitím nezadá s cukrem. Pokud jste ji už vyzkoušeli třeba k čištění varné desky, tak jistě víte, že funguje skvěle. A nezklame vás ani na zahradě či na terase.

  1. Odstraní mech - Smíchejte 10 lžic jedlé sody a 5 litrů vroucí vody, a až roztok trochu vystydne, naneste na mech rozprašovačem nebo kartáčem. Až se mech začne uvolňovat, lze ho odstranit proudem vody z hadice.
  2. Odstraní rez - „Zrezivělé zahradní nářadí omyjte, ještě vlhká místa posypejte sodou a vykartáčujte – odstraníte tak stopy rzi,“ uvádí se v knize Jedlá soda nakladatelství Kazda.
  3. Postřik proti mšicím, červcům a vlnatkám - Z litru vody a 1/2 lžičky jedlé sody vyrobíte postřik proti mšicím. Když přidáte ještě 2 lžičky alkoholu nebo biolihu, bude účinný i na červce a vlnatky.
Foto: Maderla, Shutterstock.com

Soda s vodou pomůže odstranit mšice, když přidáte alkohol, tak i červce a vlnatkyFoto: Maderla, Shutterstock.com

Jak na zahradě využít sůl

Pozor, sůl skvěle funguje jako herbicid, a proto s ní radíme tak zacházet – opatrně! Co posolíte, to zahyne, tak na to myslete, až budete se slánkou obcházet pozemek a bojovat s plevelem.

  • Odstraní plevel ve spárách - Z hrnku soli a 2 hrnků teplé vody udělejte roztok, nalijte ho do rozprašovače a plevel jím postříkejte. Měli byste ho tak spolehlivě zlikvidovat. Sůl můžete na plevel i nasypat a potom zalít, ale tady je nebezpečí, že slaná voda zateče také do trávníku nebo záhonu a zničí i to, co jste nechtěli.

Na slimáky sůl nepoužívejte

Sůl je oblíbená při likvidaci slimáků, ale vy to nedělejte. Sice je pro ně kontakt se solí smrtelný, ale umírají dlouho a bolestivě. A navíc si přitom můžete prosolit zeminu, což nesvědčí rostlinám ani mnoha dalším organismům, které chcete v půdě zachovat.

Reklama

Načítám