Hlavní obsah

Dneska sex nebude! Proč ženy nejčastěji odmítají milování?

Foto: Eviled, Shutterstock.com

Foto: Eviled, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemáte na sex vůbec chuť. Představa milování se s partnerem vám rozhodně úsměv na tváři nevykouzlí, naopak spíš přemýšlíte, na co se vymluvit tentokrát. Proč to tak ale je, když žádný zřejmý důvod nemáte? Možná se vás týká něco z následujících bodů.

Článek

Po nějakém čase odezní prvotní zamilovanost, vášeň mírně ochladne, ale neznamená to, že váš milostný život končí. I po letech by partneři měli mít na sex chuť a měli by si ho umět společně užít. Sice už ne třikrát denně, ale třeba jen jednou za týden nebo párkrát za měsíc, ale zcela bez by být neměli.

Jenže co když vy nemáte na milování ani pomyšlení? Netušíte proč, ale prostě se vám nechce. Ženy ztrácejí chuť na sex nejčastěji z následujících důvodů. Ale dobrá zpráva je, že všechny mají řešení.

1. Jsem strašně unavená

Muži sice tuhle větu pokládají za stejně trapnou výmluvu, jako je údajná bolest hlavy, jenže fyzická únava je velmi častým důvodem, proč se ženy nechtějí milovat. Mnohdy totiž jedou takzvaně dvě (leckdy i tři) šichty, protože kromě práce mají na svých bedrech i kompletní péči o domácnost a o děti.

Ráno vstanou, udělají snídaně a svačinky, odvedou děti do školek a škol, spěchají do práce. Po práci opět sotva stíhají vyzvednout děti, doma s nimi napsat úkoly, připravit večeři, uklidit, vyprat, vyžehlit a najednou je deset večer. „Ženy bývají z těchto úkonů opravdu velmi vyčerpané a na muže jim pak nezbývá místo ani energie,“ říká vztahová koučka Hana Wolf.

Přitom řešení je snadné, většinou stačí tři kroky:

  • Požádejte o pomoc - Rozdělte si povinnosti týkající se domácnosti a dětí s partnerem. Poproste ho o pomoc, vysvětlete mu, jak moc jste z toho všeho unavená a k čemu to vede. Málokterý muž odmítne.
  • Stanovte si priority - Jsou věci, které odložit nelze, ale některé ano. „Stanovte si priority tak, abyste měly čas i na partnera. Neprožívejte tolik nepořádek doma a raději buďte chvíli se svým mužem,“ radí Hana Wolf.
  • Veďte děti k samostatnosti - Je jasné, že po ročním capartovi toho moc chtít nemůžete, ale snažte se své děti vést k co největší samostatnosti. Od určitého věku už si mohou třeba svůj pokoj uklízet samy, zapnout pračku také zvládnou a namazat si rohlík ke svačině? To by mělo být snadné, co myslíte?
Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Obyčejná únava a vyčerpání je velmi častým důvodem, proč se ženám do sexu vůbec nechceFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

2. Bere mě jako samozřejmost

Doby, kdy vám jen tak nosil květiny, říkal, že vás miluje a že vám to sluší, děkoval za jídlo, které jste mu s láskou nachystala, a uměl ocenit, co všechno pro něj a rodinu děláte, jsou pryč.

Teď už si ani nepamatujete, kdy naposled vám něco hezkého řekl, kytku nepřinesl ani na váš svátek, a večeři zhltnul, aniž by se na vás podíval. A vás to štve, vnitřně cítíte, že už si vás snad vůbec neváží, spíš máte pocit, že vás bere jako samozřejmost, součást vybavení domácnosti. „Ženy si ale svoji sexualitu užívají až v momentě, když jsou otevřené skrze své srdce. Pokud jsou ve svém srdci vůči muži uzavřené nebo zraněné, na sex prostě nemají chuť a neumí se při milování uvolnit,“ potvrzuje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Tady je řešení v podstatě úplně jednoduché, stačí naprostá upřímnost. Řekněte partnerovi, jak se cítíte, že vás zraňuje, když vše, co se týká vás, bere jako samozřejmost. Řekněte mu, že potřebujete vědět a slyšet, že si vás váží a miluje vás. Většinou se takhle muži chovají, protože netuší, že vás to zraňuje, ne proto, že by vás neměli rádi.

3. Jsem ošklivá

Stává se to například ženám po porodu, nebo po nějaké nemoci, která na nich nechala fyzické stopy. Ve chvíli, kdy ženy například hodně přiberou, nebo jejich tělo „zdobí“ nevzhledné strie po těhotenském bříšku, když třeba kojením utrpěla jejich ňadra, výrazně jim poklesne sebevědomí. Najednou si připadají nehezké, neatraktivní a přepadá je stud. Děsí je, že by je měl partner vidět nahé, dotýkat se jejich nedokonalých těl a podobně.

Co s tím? Můžete samozřejmě hubnout, posilovat, podstupovat nejrůznější plastické zákroky. Ale základ je stejně ve vaší hlavě! Svěřte se partnerovi a uvidíte, že s největší pravděpodobností vytřeští oči nepochopením. Určitě se mu totiž líbíte i s těmi striemi, a když to uslyšíte, pomůže to. Při velkém poklesu sebevědomí ale není od věci vyhledat odborníka.

Foto: Tatyana Dzemileva, Shutterstock.com

Pokud si nepřipadáte atraktivní a trápíte se svým vzhledem, milování vás asi moc bavit nebudeFoto: Tatyana Dzemileva, Shutterstock.com

4. Vztah v krizi

I když vám to doma neklape, prožíváte určitou partnerskou krizi, váš muž má na sex nejspíš pořád chuť. Pánové k milování totiž většinou nepotřebují žádnou speciální atmosféru.

Kdežto ženy reagují na rodinné dusno, nepříjemnou atmosféru, tichou domácnost mnohem citlivěji. Nechuť se milovat je tak velmi často důsledek vztahových problémů a nevyřešených sporů.

Co pomáhá? Pořádný vztahový úklid. Vyříkejte si vše, co vás ve vztahu trápí a hledejte kompromisy a řešení. A jestli toho máte pod postelí naházeno hodně, vyhledejte odborníka, který vám tenhle vztahový nepořádek pomůže zlikvidovat.

5. Když vás zradí tělo

Někdy má nechuť se milovat čistě fyzické příčiny. Premenstruační syndrom, antikoncepce, přechod, nejrůznější léky (některá antidepresiva, sedativa nebo léky na vysoký krevní tlak), nadváha, gynekologické potíže. To vše může způsobit pokles libida. Někdy krátkodobý, jindy dlouhodobý.

A tady si samy opravdu nepomůžete, obrátit se musíte na lékaře. Ten by měl odhalit fyzickou příčinu vaší nechuti k sexu a měl by doporučit léčbu, která vám libido opět probudí k životu.

A jak je na tom vaše chuť na sex? 

Reklama

Související témata:

Načítám