Hlavní obsah

V čem spolu soutěží ženy a co si porovnávají muži?

Foto: InnerVisionPRO, Shutterstock.com

Foto: InnerVisionPRO, Shutterstock.com

Reklama

Je soutěžení s jinými ženami a poměřování se u mužů motorem k pokroku, nebo spíše důvodem k pochybnostem? Proč si vzájemným srovnáváním zaděláváme na deprese jako hrom, místo abychom jej využili k sebemotivování?

Článek

Pokud nejste totální ignorant a do sebe zahleděný narcis a díváte se kolem sebe, pak se neubráníte určitému porovnání s ostatními. Někdo to dělá ze zájmu, někdo se tak hecuje k lepším výkonům. Spousta lidí ale zkoumá, v čem jsou sami horší než okolí. Výsledkem může být až srovnávací úzkost. Díky sociálním sítím není těžké najít si konkurenci a týrat se pohledem na dokonalá těla, cizí děti aspirující na akademiky roku a kaňoury z pornografického průmyslu.

Soutěživost je součástí lidské povahy, ale nic se nesmí přehánět. Neměla by nám kazit dobrou náladu a odrazovat od aktivit jen proto, že lidé v našem okolí jsou v tom lepší. V čem mezi sebou tedy soutěží ženy a v čem muži?

1. Postava a vzhled

Jedna z prvních věcí, kterou žena srovnává při pohledu na ostatní, je vzhled. Tahle je štíhlejší, tamta má větší prsa a sousedka si zase umí lépe udělat vlny. Kdyby vás někdo vzbudil o půlnoci, vysypete ze sebe deset vad na kráse. Proč se ale nesoustředit na to, co je na vás hezké?

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Ten tvůj vosí pas, to je něco!Foto: bbernard, Shutterstock.com

2. Partner a děti

Na začátku vztahu považujete partnera za dokonalého, postupem času se objeví sem tam chybička, ale nic zásadního. A pak kamarádka zveřejní fotku z romantického rande, které pro ni nachystal její partner, a vy se zklamaně otáčíte ke gauči, kde u fotbalu pochrupává ten váš romantik. Váš princ asi není dokonalý, ale ona je dokonalost tak trochu nudná.

Potomci ostatních dříve lezli, lépe spí, jde jim fotbal i šachy? Učíme děti, že každý jsme jedinečný, nikdo neumí všechno a pak to sami popíráme neustálým srovnáváním. Už když se žena stane matkou, pediatr miminko pasuje do tabulek. A stres pokračuje, protože mít skvělé dítě znamená, že jste skvělá matka. Motivujte děti, aby se zlepšovaly, ale ne aby byly lepší než ostatní!

3. Organizace času

V dnešní zrychlené době je třeba být v neustálém poklusu, mít tisíce aktivit a dávat na odiv, kolik toho stíháte. Jinak si o vás budou lidé myslet, že žijete nezajímavě. Jak to dělá, že zvládá rodinu, práci, domácnost a ještě má vždy upravené nehty? Přestaňte mít pocit, že jedině opravdu zaneprázdnění mají plnohodnotný život. Odpočívat, nedělat nic nebo se i nudit, je naprosto legální, zdravé a zábavné!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nechápu, že to ty holky baví lítat z akce na akci. Já až si odpočinu tady na gauči, přesunu se do ložniceFoto: fizkes, Shutterstock.com

A jak jsou na tom muži?

1. Práce a peníze

Muži na to jdou více matematicky, přes čísla. Dobře placená a zajímavá práce definuje jejich postavení ve společnosti víc než cokoli jiného. Plat se sice nesvěřuje ani kamarádům, ale jsou tu i jiné ukazatele - muži srovnávají auta, telefony, ale i plnicí pera nebo dovolenkové destinace. A je pak jedno, že vás práce uspokojuje, když pitomec Petr, který na škole opakoval ročník, vydělává dvakrát větší částku. Jenže on chodí domů hodně po večerníčku a rodinu vídá spíš na fotkách.

2. Syndrom pánských sprch

Délku a vzhled penisů si porovnávají už malí chlapečci a nepřestávají s tím ani dospělí muži. Je to citlivé téma i proto, že na tuto oblast nemá muž žádný vliv - co mu příroda nadělila, s tím musí žít. Syndrom pánských sprch a zkreslené vidění své chlouby se nevyhýbá ani těm, kteří by sebevědomí mohli rozdávat. Pravda je taková, že s vyloženě malým kašpárkem se divadlo hraje hůř, ale většina mužů je na tom dobře a jen málokterá žena si stěžuje. (Porovnávat si penisy, je normální!)

Foto: bezikus, Shutterstock.com

Ne, nepodívám se vlevo dolů, z Lukáše a jeho nářadí mám mindrák už od středníFoto: bezikus, Shutterstock.com

3. Popularita a kontakty

S každým se zdraví, neustále mu někdo volá a na jeho sociální síti je vidět, jak žije akční život. Počet kontaktů je dalším ostře sledovaným faktorem. A čím významnější lidi znáte, tím významněji sami působíte. Vy máte tři dobré kamarády a máte se cítit jako loser? Ono je to právě naopak, povrchní přátelství mají život jepice. Vy víte, kdo vám půjde za svědka a komu odkážete sbírku Playboyů.

V čem se nejčastěji srovnáváte se svým okolím vy? A jak se přestat starat, co si o vás myslí ostatní?

Reklama

Související témata:

Načítám