Hlavní obsah

V jaké práci jsou lidé nejšťastnější? Vedou hasiči

Foto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Foto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke šťastnému životu patří i pohodová práce. Trávíme v ní příliš mnoho času na to, aby představovala jen nudu nebo stres. Připravili jsme pro vás seznam povolání, v kterých jsou lidé nejšťastnější. Je mezi nimi i to vaše?

Článek

Na volbě zaměstnání hodně záleží. Smysluplná práce nám zajišťuje šťastnější život. A řeč není jen o výši platu. Možná se budete divit, ale žebříčky nejspokojenějších zaměstnání neovládají advokáti nebo ředitelé velkých firem. Naopak! Jasně vyhrávají pomáhající profese. Důležitá však podle odborníků není jen pozice sama o sobě, ale také dobrý tým, příjemné prostředí nebo fajn šéf.

„Atmosféra a vztahy na pracovišti jsou velmi důležité. Že jste v příjemném týmu lidí může kompenzovat fakt, že je vaše práce náročná nebo nudná. Je-li však člověk v práci dlouhodobě nespokojen, může ho to psychicky ničit,“ říká psychoterapeutka Mgr. Michaela Kokešová. Špatná psychika má pak vliv na tělo, takže těšit se do práce je poměrně důležité pro zdravý život. A kdo jsou ti šťastní?

Ti, kteří vidí smysl

Přestože hasiči pracují na směny a jsou často hodně unavení, jejich práce, ve které mnohdy zachraňují lidské životy, jim přináší pocit naplnění a ve statistikách porovnávajících spokojenost v zaměstnání se opakovaně umisťují na předních příčkách. Také psychologové můžou člověka doslova zachránit, i když úplně jinak. Možnost pomáhat druhým je pro ně velmi naplňující. Tito lidé se cítí být potřební, vědí, že jejich zaměstnání má hlubší smysl. Podobně jsou na tom také speciální pedagogové nebo vysokoškolští profesoři.

Foto: possohh, Shutterstock.com

Největší pocit naplnění přináší práce těm, kteří zachraňují životy. Výše platu hraje jen okrajovou roliFoto: possohh, Shutterstock.com

Ti, kdo se cítí důležití

Mezi šťastné povolání patří překvapivě také různí vysoce postavení úředníci, finanční poradci a organizátorské posty. Pravděpodobně je to kvůli jejich moci i pocitu důležitosti a v neposlední řadě také finančnímu ohodnocení. Sekretářky jsou obvykle se svým zaměstnáním spokojené především kvůli jistotě v zaměstnání, pocitu, že jsou potřebné a různorodosti tohoto povolání. Svou práci také milují produkční, jinak se ani dělat nedá. „Dream job je pro každého jiný. Statisticky je ale největší zájem o posty produkčních a event organizátorů,“ potvrzuje Ing. Pavla Hodinková, Managing director z personální Agentury Dream Job s.r.o.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Sekretářky baví, že je šéf potřebuje, a cení si různorodosti práceFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Ti, kdo pomáhají

Také zdravotnictví patří mezi poměrně spokojené obory. Je třeba brát ale v potaz, že jiné podmínky mají zaměstnanci nemocnic a jiné soukromý sektor. Přesto je pro většinu z nich léčení a pomáhání lidem velmi naplňující. A to přesto, že jsou vystaveni velkému stresu i zklamání z neúspěchu. Směny v nemocnicích jsou vyčerpávající a zaměstnanci bývají dost často nedocenění, což je na druhé straně frustrující a právě ve zdravotnictví lidé zažívají nejčastěji syndrom vyhoření.

Foto: Andrei_R, Shutterstock.com

Také lékaři jsou díky smysluplnosti své práce ušetřeni nudy, naopak je naplňuje oprávněný pocit důležitosti. Na druhou stranu bývají přetížení a hrozí jim vyhořeníFoto: Andrei_R, Shutterstock.com

Ti, kdo nesedí v kanceláři

Mezi spokojené jsou zařazeni i zemědělci a řemeslníci, po nichž je stále větší sháňka. Jsou potřební a dělají to, co je baví. U zemědělců to průzkumníci vysvětlují kontaktem se zvířaty a přírodou, která uklidňuje. Navíc pracují fyzicky a pohyb navozuje lepší náladu i zdraví. „Když pominu vyšší riziko vzniku pracovních úrazů, pak je z dlouhodobého hlediska určitě zaměstnání spojené s pohybem zdravější,“ potvrzuje praktický lékař MUDr. Petr Werner.

Foto: mavo, Shutterstock.com

Řemeslníci dělají to, co je baví, a navíc je lidé čím dál víc potřebují. I to přispívá k pocitu uspokojeníFoto: mavo, Shutterstock.com

Nejhůř jsou na tom šéfové

Naopak nejméně lidí spokojených se svou prací najdeme mezi těmi, kteří zastávají vedoucí pozice, mezi manažery a řediteli. Jsou nejméně oblíbení, mají velkou zodpovědnost a neustálý stres. Obecně nejhůř se prý cítí ředitelé IT, šéfové marketingu nebo vývojáři na vyšších pozicích.

Podle psychoterapeutky Michaely Kokešové jsou nespokojeni i ti, kdo něco dělají jen kvůli tlaku svého okolí. „Setkávám se s lidmi, kteří dělají práci, kterou si nevybrali. Pracují v oboru, který si třeba přáli jejich rodiče. Někdo pak v průběhu života dospěje k tomu, že by ho bavilo něco jiného, ale udělat změnu není lehké. Jiný vnímá práci pouze jako prostředek obživy a je nucen přijmout i tu, která mu nevyhovuje. To se samozřejmě podepisuje na celkové životní spokojenosti. Jsem přesvědčena, že dobrá práce je jedním z důležitých faktorů spokojeného prožívání života.“

A jak poznáte, že jste v práci na svém místě? „Někdo je předurčen pro kreativní obory, někdo má rád strukturu a řád. Na to, abyste věděli, do jaké práce patříte, musíte hlavně dobře znát sami sebe,“ uzavírá Michaela Kokešová.

A co vy? Jste ve své práci šťastní?

Reklama

Načítám