Hlavní obsah

V jakém zaměstnání nejvíc přiberete a proč?

Foto: Thinkstock

Bezmyšlenkovité jedení u počítače v sobě skrývá riziko, že sníte mnohem víc, než jste měli v úmyslu. A ani si jídlo nevychutnáteFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jakém zaměstnání hrozí, že vám začnou být kalhoty malé? Nejhorší je směnný provoz! Své o tom ale vědí i lidé, přilepení celou pracovní dobu k počítači nebo k prodejnímu pultu. Jak se přibírání vyhnout?

Článek

Co mají „riziková“ zaměstnání společného? Nepravidelnost! Výkyvy stravovacího rytmu – půl dne nejíst, pak se přecpat, noční přejídání, vynechávání snídaní – jsou totiž podle výživových poradců stejně nebezpečné prohřešky jako nesprávná skladba stravy. Ohroženým druhem jsou proto všichni, kdo pracují v dvousměnném nebo třísměnném provozu – v továrnách, nemocnicích, dispečincích, pekárnách.

Noční směny: hlavně pozor na snídaně!

Práce v noci je pro tělo nepřirozená, podceňovat stravovací režim se proto nevyplácí.

„Největším omylem je po celou pracovní dobu hladovět, po příchodu ze služby sníst vydatnou snídani, a pak jít spát,“ varuje nutriční terapeutka PhDr. Karolína Hlavatá. I během noci je podle ní třeba pravidelně jíst, ideálně každé 3 až 4 hodiny, ovšem spíš něco lehčího – jogurty, těstovinové saláty nebo zeleninu. Porce by měly odpovídat spíš svačinám, obzvlášť pokud v práci hlavně sedíte. Poslední jídlo si dejte nejpozději 2 hodiny před tím, než ráno zalehnete k zaslouženému spánku.

Pokud vám nejde jen o udržení váhy, ale snažíte se i zhubnout, bez plánování to nepůjde. Tady je příklad celodenního redukčního jídelníčku při směně od 19 hodin do tří ráno (začínáme večeří před prací):

  • Večeře (18.00 hod.): 100 g těstovin, 100 g drůbežího masa, 250 g dušené zeleniny
  • Přesnídávka (21.00 hod.): jablko
  • Druhá přesnídávka (0.30 hod.): kousek celozrnného pečiva, 100 g tvarohové pomazánky, zelenina
  • Oběd (12.30 hod.): 150 g brambor, rybí filé, 250 g zeleninového salátu
  • Svačina (15.30 hod.): 200 ml kefírového mléka, kousek ovoce
Foto: Thinkstock

Aspoň na chvíli ven, na čerstvý vzduch! Využijte polední pauzu nejen k jídlu, ale i ke krátké procházce, protažení a osvěženíFoto: Thinkstock

Kancelářské myšky: živte víc mozek než tělo!

Lidi se sedavým zaměstnáním ohrožují dva extrémy: buď nejedí skoro vůbec, dopují se kávou a všechno si vynahradí až večer, nebo naopak baští pořád. Ta druhá varianta by nemusela být až tak špatná, jde ale o to, co s očima upřenýma na monitor uzobáváte – pokud je to na kousky nakrájená zelenina, je to v pořádku, horší jsou dobroty, které narychlo ulovíte v kantýně nebo automatu – bagety, sušenky, tyčinky.

Důležité je nezaplácnout se v poledne přemírou sacharidů a tuků. Po takovém jídle budete unavení a i váha půjde nahoru. „Správným jídlem lze pozitivně ovlivnit schopnost koncentrace, duševní svěžest a odolnost vůči stresu,“ říká poradkyně po výživu a zdravý životní styl ing. Tereza Masná. „Brain food“ neboli potrava pro mozek by měla obsahovat ořechy a semínky, med, kvalitní maso a dostatek ovoce a zeleniny.

Foto: Thinkstock

Když už obědváte v kanceláři, přestaňte při jídle zírat na monitor a raději si popovídejte s kolegyFoto: Thinkstock

Takhle omezíte tloustnutí v práci:

  • Snídejte doma. Vyhnete se tak nebezpečí, že snídani vypustíte úplně, případně že si cestou koupíte koblihy nebo jinou kalorickou bombu.
  • Vezměte si z domova dobrou a zdravou svačinu, třeba tvaroh s ovocem.
  • Nejezte u počítače! Udělejte si na jídlo pauzu a pomalu si ho vychutnejte.
  • Kdykoli máte příležitost, zvedněte se a projděte. Nepoužívejte výtah a na oběd si raději zajděte ven. I krátká procházka doplněná několika dřepy a protažením vám zrychlí metabolismus.

Ještě jedno rizikové „povolání“ jsme nezmínili: mateřství. Spousta příběhů nadváhy začíná: v těhotenství jsem nabrala patnáct kilo a už jsem je nikdy neshodila. A kolik maminek si v kolotoči kolem miminka najde čas na pravidelnou stravu, nedejbože dokonce na sport? A to nemluvíme o dojídání po dítěti a pocuchaných nervech, které je třeba ukonejšit něčím sladkým.

A jak se na vás podepsalo vaše zaměstnání?

Reklama

Načítám