Hlavní obsah

V posteli naznačovat nestačí! Jak od něj dostanete, co chcete?

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

V posteli možná stejně nestojíte o nějaké moc neobvyklé věci, ale co když chcete cosi normálního? Víc přitlačit, méně kousat… Jde tohle milenci říct tak, aby to pochopil? A máte vůbec pro takovou komunikaci předpoklady?

Článek

V internetových poradnách se to dotazy a připomínkami ohledně „zabedněnosti“ mužů v posteli jen hemží. „Tři roky jsem s ním neměla orgasmus, ač jsem se snažila, vůbec moje náznaky nebral na vědomí,“ popisuje jistá Katrin, které po nějaké době došla trpělivost.

„Donutila jsem ho, aby se mnou šel k sexuologovi. To se ví, že dlouho odmítal, ale nakonec se pod pohrůžkou rozchodu nechal přesvědčit. Když jsem v ordinaci řekla, že jsem s ním orgasmus nikdy neměla, ačkoli nám to jinak klape, vytřeštil oči a byl v šoku. On údajně nikdy nevěděl, že jsem mu tak dlouho naznačovala podobně důležitou věc. Chápete to?“ ptá se Katrin.

Jedná se o chybu v komunikaci, nebo rozdílné nastavení mužů a žen? Dá se říct, že vina jde půl na půl. Jedno pohlaví strašně rádo pouze naznačuje a nemluví jasně a to druhé nemá na chápání takového způsobu vyjadřování „buňky“. Ostatně, názor sexuálního psychologa Petra Weisse, který se na toto téma vyjádřil v knize Weissova navigace sexem, je dost výmluvný.

Výkladový slovník pro muže. Existuje?

„V zásadě platí, že žádoucí je jednoznačnost. Zvláště ženy přicházejí s tím, že svému partnerovi přece dostatečně naznačují, co chtějí a nechtějí. Když pak hovořím s jejich partnery, tak zjišťuji, že často nemají nejmenší tušení, že něco není v pořádku. To, co žena považovala za jasný signál, muž nejenže nepochopil, on si toho vůbec nevšiml,“ objasňuje častou situaci přední český odborník v oblasti sexuologie a psychologie s tím, že když muži něco nedělají podle představ žen, je to možná proto, že ženy nebyly a nejsou dostatečně srozumitelné.

Radši ukázat než kázat

„Muži jsou přece jen většinou schopni vyjádřit se explicitněji. Především jsou ale v sexu mnohem jednodušší a jsou si navzájem velmi podobní. Když totiž poznáte orgasmus jednoho muže, poznáte vlastně orgasmus všech. U žen je to jiné,“ dál popisuje Petr Weiss a dodává, že ženská sexualita je podstatně složitější a ženy se ve svých sexuálních potřebách skutečně hodně liší. Proto je větší nebezpečí, že muž nepochopí ženu, než naopak. Už máte tu zkušenost? Nezbývá než oprostit se od studu a jít do toho naplno.

„Když je žena schopná mužovi například říci, že potřebuje k dosažení orgasmu klitoridální dráždění, může to mít pro jejich partnerský život zcela zásadní význam. Někdy je však nutné pro zprostředkování takové komunikace najít odborníka,“ doporučuje Petr Weiss. Moudrá to rada. Nejdřív se ale přece jen můžete pokusit o výstřel slepými náboji – a to beze svědků.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Naznačování – to je oblíbená ženská komunikační strategie, která nemívá valné výsledky. Naučte se říkat přímo, co se vám líbí a nelíbí, ovšem citlivě a taktněFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Erotické pobídky na počkání

Německý odborník na mužské myšlení Hauke Brost tvrdí, že existují jen dvě možnosti, jak muži přiblížit svá sexuální přání: buď mu to všechno jasně a věcně vysvětlíte, nebo předvedete (beze slov). Je jedno, kterou možnost si vyberete, ale vždy dbejte na to, aby nedošlo k nějakým výčitkám nebo narážkám na jeho neschopnost.

„Jakmile mají pánové pocit, že jim chcete poskytnout doučování v oblasti erotiky, jejich chuť na milování se vytratí. Něco takového může vést k několikaměsíční snížené erekci, a to jen kvůli strašné nejistotě, kterou trpí,“ uvádí zmíněný odborník s tím, že když přece jen zvolíte cestu bezohlednosti, bude si partner přát, aby se o vašich přáních nikdy nedozvěděl. Když už tedy musíte na něco poukazovat a upozorňovat, tak na druhou stranu i chvalte, ať jsou misky vah vyrovnané!

A jak to máte vy? Umíte si v posteli říct, co chcete?

Reklama

Související témata:

Načítám