Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Pomazánka je skvělá věc – hodí se na snídani, i k jednoduché večeři nebo třeba jako svačinka na školním výletě. 

15 min.
Příprava
8 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Pomazánka
  • 6 ks vejce
    3
  • 1 kelímek pomazánkového másla
    7
  • 2 lžíce majonézy
    3
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
K podávání
  • 1/2 bochníku chleba
    1
  • 8 ks ředkviček
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Vejce opatrně vložte do kastrůlku se studenou vodou a dejte vařit.

02.

Za 8 minut od chvíle, kdy voda začne vřít, jsou vejce uvařená. Rychle je zchlaďte pod studenou tekoucí vodou, aby šla snadněji loupat.

03.

Vejce oloupejte a oddělte žloutky od bílků. 

04.

Žloutky utřete s pomazánkovým máslem a majonézou. Bílky nasekejte na kostičky a promíchejte s utřenými žloutky.

05.

Přidejte pažitku, osolte, opepřete, namažte na čerstvý chléb a podávejte s ředkvičkami.

Do pomazánky můžete přidat i avokádo.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 208,38 kJ
Bílkoviny19,67 g
Tuky25,18 g
Sacharidy54,53 g
Sůl2,7 g
SAFA10,8 g
Vláknina4,13 g
Cukry6,64 g
Související témata:

Načítám