Hlavní obsah

Co symbolizují svíčky na adventním věnci? První naději. Tradiční barvy jsou červená a zlatá

Foto: Denys Kurbatov, Shutterstock.com

Foto: Denys Kurbatov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advent začal a první svíčku už jste letos zapálili. Víte ale, proč by měly nebo mohly mít každá jinou barvu a jaká je jejich symbolika? A kde se vůbec vzala tradice pořizovat si adventní věnec?

Článek

Adventní věnec je dekorace, kterou si většina lidí pořizuje nejen na ozdobu, ale i jako připomínku blížících se Vánoc. Zapálení každé ze čtyř svící je v současné době bráno spíš jako odpočet času do Štědrého dne, ale dřív měl tento rituál přesně danou symboliku. Co která znamenala a jakou barvu by měly svíčky mít?

Kde se vzal adventní věnec?

Když se hledal původ adventního věnce, zavedly historiky prameny do roku 1839 do Hamburku. Pan Johann Hinrich Wichern ho vyrobil jako první, aby zpříjemnil čekání na Štědrý den osiřelým dětem v ústavu. Věnec měl 23 svíček, tedy každý den se zapalovala jedna. Ty na všední den byly červené, ty na neděli bílé.

Evidentně to byl dobrý nápad, protože se ho chopila i církev a dostal se do kostelů - poprvé to bylo v protestantském kostele v Cáchách, kde už měl ale jen čtyři svíčky, ty nedělní. Kromě protestantů ho později začali zdobit i katolíci a zanedlouho zvyk překročil hranice Německa a dostal se do okolních států, odkud pak s emigranty putoval i do Ameriky.

Podoba tradičního adventního věnce

Tradice praví, že adventní věnec má tvar kruhu, protože symbolizuje věčnost, a měl by mít zelený základ z jehličí nebo větviček cesmíny. Zelená je symbolem života. Nemělo by na něm chybět něco červeného – většinou to bývají právě svíčky. Jde o symbol krve Ježíše Krista, kterou prolil za spásu světa. Dřív se na něj dávala červená jablíčka symbolizující nový život.

Jakou barvu by měly mít svíčky na adventním věnci?

Na prvních protestanských věncích byly svíčky červené a zlaté. Červená jako symbol Kristovy krve a zlatá jako symbol nového života a dobra.

Barva svíček se pak lišila podle regionu. U nás to byly často fialová - barva důstojnosti, pokání, rozjímání a znamená pokání a kajícnost. Na adventním věnci pak bývaly tři svíčky fialové a jedna růžová, která se jako barva naděje a zrození zapalovala poslední adventní neděli.

Věřící z luteránské a anglikánské církve zdobili věnce svíčkami modrými, které jsou symbolem královského majestátu, ale i oblohy nebo vody, ve smyslu znovuzrození a nového začátku.

Foto: Maren Winter, Shutterstock.com

Červená barva svíček je nejtradičnější, ale není to přesně danéFoto: Maren Winter, Shutterstock.com

Kolik svíček na adventním věnci?

Někde můžete vidět i věnce s pěti svíčkami. Čtyři jsou určené k zažehnutí právě v době adventní a uprostřed je svíčka, která se zapaluje jako připomínka Kristova narození. Tento zvyk je nejčastější u protestantů ve Velké Británii.

Kdy jakou svíčku zapálit a proč?

Svíčky na adventním věnci by se měly zapalovat směrem proti chodu hodinových ručiček a každá z nich symbolizuje něco jiného.

  • První svíčka na adventním věnci je naděje a říkalo se jí také prorocká.
  • Druhá symbolizuje mír a říkalo se jí betlémská.
  • Třetí svíčka symbolizuje radost a říkalo se jí pastýřská.
  • Poslední, čtvrtá svíčka symbolizuje mír a lásku a říkalo se jí andělská.
  • Pokud je na věnci i ta pátá, pak je Kristova a můžete ji zapálit na Štědrý den a Boží hod vánoční. Nemusíte ji přidávat na věnec a můžete ji zapálit zvlášť – pak by vždy měla být bílá.

Adventní svícen se svíčkami v řadě

I když je adventní věnec nejčastější dekorativní variantou, můžete svíčky postavit i vedle sebe a neuděláte chybu ani se nezpronevěříte zvyklostem. Tak se stavěly svíčky v kostele na obětní stůl a pak se zapalovaly zleva doprava.

Načítám