Hlavní obsah

Zvyšují vonné svíčky a tyčinky riziko rakoviny plic? Záleží na dávce a větrání

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K zimnímu období patří zapalování vonných svíček a tyčinek. Část prodejců přitom varuje, že pro zdraví je lepší používat ty přírodní. Ano, je pravda, že spalováním nevzniká jen příjemná vůně, ale i zplodiny hoření potenciálně škodlivé pro lidské zdraví. Je dávka tak malá, že je pro všechny bezpečná?

Článek

Platí, že spalování jakéhokoliv organického materiálu – ať už to jsou listy tabáku, uhlí, vonné tyčinky či svíčky vznikají polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH). Ty mají spojitost s rizikem rozvoje některých nádorových onemocnění.

Odborné studie, které byly doposud provedeny, potvrzují, že i když vonné svíčky produkují různé výpary a částice, jejichž vdechování ve vysokých dávkách může být nebezpečné, při běžném používání je dávka nebezpečných látek hluboko pod hranicí škodlivosti.

Nelze tedy zjednodušeně říct, že pouhá přítomnost PAH ve vzduchu znamená, že má člověk v místnosti zvýšené riziko rakoviny. U škodlivin ve vzduchu totiž platí, že jed dělá dávka, a ta v případě běžného používání není velká. „Co se týče různých vonných tyčinek – každému, kdo byl někdy v buddhistickém chrámu, kde těchto věcí hoří naráz stovky, je jasné, že zdravá záležitost to nebude. Tam je skutečně míra zamoření kouřem extrémně vysoká a dlouhodobý pobyt v takovém prostředí by byl asi hodnocen jako pasivní kouření na úrovni sezení v zakouřené hospodě,“ vysvětluje MUDr. Libor Havel.

Dodává, že záleží na tom, jak se kouř v interiéru kumuluje, jak často se větrá a jak dlouho se v něm člověk pohybuje. Při pálení vonných substancí je tedy důležité vždy myslet na dobré větrání.

Riziko pro nemocné

Také docent Milan Sova, předseda Česká aliance proti chronickým respiračním onemocněním, uklidňuje: „Co se týká vonných svíček a jejich efektu na zdraví plic, nemáme k dispozici přesvědčivé důkazy, že by jejich použití mělo lidskému zdraví škodit.“

Podle Sovy je ale samozřejmě nutné být opatrný v případě pacientů s chronickými onemocněními plic a průdušek, jako je astma nebo chronická obstrukční plicní nemoc. Tito pacienti mohou být citlivější na přítomnost vonných silic ve vzduchu. Pro ně bude vhodnější používat spíše přírodní produkty, například z včelího vosku.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Aromatické svíčky zútulní celý byt, pozor by si ale měli dát lidé s nemocemi plicFoto: New Africa, Shutterstock.com

Co vzniká při pálení vonné svíčky

V jedné velké a z odborného hlediska respektované studii publikované v roce 2014 například vědci postupně pálili vonnou parafínovou svíčku v místnostech různých velikostí – od ekvivalentu malé koupelny až po velký obývací pokoj.

Zjistili, že i když pálením svíčky vznikly některé potenciálně rakovinotvorné chemikálie, jako je benzen a formaldehyd. I tak ale nejvyšší naměřené úrovně byly po čtyřech hodinách nepřetržitého spalování na méně než polovině doporučených limitů stanovených Světovou zdravotnickou organizací.

Také nejvyšší úrovně koncentrací spadaly do rozmezí toho, co je považováno za běžné množství chemikálií v interiéru. Jinými slovy: množství produkovaných částic způsobujících vůni či zápach se obecně pohybuje v koncentraci odpovídající zředění čajové lžičky chemikálie v olympijském plaveckém bazénu. Každopádně je ale třeba místnosti pravidelně větrat.

Cigarety ve škodlivosti stále vedou

Největším nebezpečím pro plíce stále zůstávají cigarety. Nicméně jak vysvětluje MUDr. Libor Havel, lékař pneumoonkologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze a garant vzdělávací platformy Plice.online, v současnosti je těžké najít člověka, který by neměl žádný rizikový faktor pro rozvoj plicních onemocnění. Kromě kouření, včetně toho pasivního, a znečištění ovzduší smogem, se jedná také o těžko ovlivnitelný výskyt radonu – tedy radioaktivního plynu vznikajícího v půdním podloží. „Paradoxně je tento jev dosti vysoký v jižních Čechách, přestože je považujeme za vzor čisté krajiny,“ vysvětluje lékař.

Foto: fongbeerredhot, Shutterstock.com

Nejvíc plícím škodí kouření, na tom se nic nezměniloFoto: fongbeerredhot, Shutterstock.com

Co škodí plícím?

Hlavním rizikovým faktorem pro rozvoj nemocí dýchacího ústrojí a především rakoviny plic stále zůstává kouření. Proto lékaři apelují na všechny kuřáky, aby se svého lékaře zeptali na program časného záchytu rakoviny plic.

Kdo si má nechat vyšetřit plíce?

Preventivně se mohou vyšetřit se mohou nechat kuřáci (současní či bývalí), jejichž kuřácká minulost představuje alespoň 20 balíčkoroků (tedy 20 cigaret denně po dobu 20 let) a jsou ve věku 55–74 let.

K lékaři by každopádně měl jít každá koho trápí dušnost, kašel a zadýchávají se. Více informací o programu najdete na webu Prevenceproplice.cz

Reklama

Načítám