Hlavní obsah

Vánoce jsou tady! Jak si zkrátit čekání na Ježíška?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Odložte prachovku, schovejte plechy a zbytek nezabalených dárků dejte do taštiček. Je čas na odpočinek, rodinnou pohodu, hezký film nebo pěknou procházku. Vánoční počasí nás sice nečeká, ale o venkovní teplotách to není.

Článek

Do Štědrého dne zbývá už jen chvilka. Ještě než si pochutnáte na kaprovi se salátem a zjistíte, jak moc jste byli během roku hodní, zabavte sebe i děti, aby se počet otázek „kdy už konečně přijde ten Ježíšek“ snížil na minimum. Po celé republice se konají výstavy betlémů i jiné akce s vánoční tématikou, rozváží se Betlémské světlo a nudit se určitě nebudete. (Co takhle zkusit oživit staré vánoční tradice?)

A jak bude o víkendu? Zataženo až oblačno, na většině území čekejte déšť nebo přeháňky, na horách  postupně smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na 7 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 5 až 10 °C. Vánoce na sněhu nečekejte, ale ony i ty na blátě můžou být kouzelné!

Kam pro Betlémské světlo?

Co je Betlémské světlo? Plamínek zapalovaný každoročně před Vánoci v betlémské jeskyni, v které se podle tradice narodil Ježíš Kristus, a rozvážený skauty do celého světa.

Letošní cesta českých skautů pro světlo do Vídně se uskutečnila v sobotu 14. prosince a v sobotu 21. prosince bude posláno vlaky po Česku. Skautští kurýři světlo rozvezou 64 vlaky a vy si pro ně můžete přijít na stovky místních akcí a vlakových stanic. V Praze je to možné třeba na Náměstí Míru, v kanceláři Junáka a v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Foto: Profimedia.cz

Betlémské světlo je symbol míru a přátelství, který k nám letos dorazí již potřicátéFoto: Profimedia.cz

Zimní plavby v Lednici

Vyhlídkové plavby po lednickém zámeckém parku patří k nejkrásnějším zážitkům a vy si je můžete užít i v zimě, tedy pokud řeka nezamrzne. Pluje se zámeckým areálem až k Janohradu. Z vyhřáté lodní kajuty si vychutnáte s pohárkem svařeného vína v ruce pohled na park i lužní les. V době adventu jsou samozřejmostí koledy, no nezní to dokonale? Navíc o prosincových víkendech můžete navštívit i zámek a zámecký skleník.

Foto: plavby-lednice.cz

Nemrzněte při procházce parkem, zahřejte se na lodi u koled a svařákuFoto: plavby-lednice.cz

Vyzdobená kuchyně na Hluboké

Státní zámek Hluboká patří k našim nejromantičtějším a svoje brány nezavírá ani přes zimu, naopak tu na návštěvníky čeká adventní novinka – netradičně vyzdobené prostory zámecké kuchyně a prohlídnout si ji můžete bez průvodce. Nechybí ani vánoční stromeček a cukroví s vánočkami. A na nádvoří zámku si můžete dát punč, teplý jablečný závin nebo horké kaštany.

Foto: zamek-hluboka.eu

Na zdobení zámecké kuchyně pracovali vyhlášení floristéFoto: zamek-hluboka.eu

Vánoce jako od Lady

Ve starobylém Úštěku v Ústeckém kraji se v sobotu koná již tradiční adventní slavnost a město se promění ve vánoční městečko s neopakovatelnou atmosférou. Ani letos nebude chybět hromadný inscenovaný slet andělů z kostelní věže – jedná se o svého času první vystoupení tohoto typu v Evropě.

Těšte se i na řemeslné stánky, kde můžete dokoupit malé radosti pod stromeček z keramiky, od dráteníků nebo svíčkařů, případně vánoční ozdoby. A protože o Vánocích se na diety nehraje, pochutnejte si na medovině, opékaném seleti, staročeských plackách a dalších dobrotách.

Foto: Profimedia.cz

Slet andělů v Úštěku je jedinečný zážitekFoto: Profimedia.cz

Do kina na Šťastný nový rok

K Vánocům neodmyslitelně patří také pohádky, romantické filmy a válení celkově. Na první dávku se můžete těšit už teď o víkendu, stačí si jen vybrat z programu. S velkou pravděpodobností jste ale většinu už viděli mnohokrát. Nicméně pokud byste měli po svátcích už pocit, že je čas na změnu, a chtěli vidět novinku, tak máme tip na filmovou premiéru: Šťastný nový rok. Romantická komedie se odehrává v pohádkově zasněžených Vysokých Tatrách. Na tradiční dovolené se tu sejde parta kamarádek, jejich blízcí i úplní cizinci. Někdo bude zažívat trapasy, jiný čelit výzvám a změnám, a rozhodně nebude nouze o lásky bývalé i budoucí, komické situace a překvapení.

Čtveřici hlavních hrdinek (hraje ji Antónia Lišková, Gabriela Marcinková, Zuzana Norisová a Táňa Pauhofová) jste si už možná oblíbili ve slovenském seriálu Milenky (2018). A zase to má s chlapy každá jinak a opět se na sebe můžou spolehnout. A pak je tu elegantní Emília Vášáryová (77) a švihácký Jiří Bartoška (72), kteří vnášejí do filmu nadhled a noblesu.

Foto: Profimedia.cz

Až budete mít dost pohádek a rodinných návštěv, vyrazte po svátcích do kina na premiéru, zábava zaručena!Foto: Profimedia.cz

Tip na dobrou knížku

Český oscarový režisér Jan Svěrák prý chtěl vždy natočit anglicky mluvený film. Ale nikdy to nedopadlo, protože on odmítal návrhy z Hollywoodu a Hollywood zase ty jeho.

V knize Bohemia popisuje příběh režiséra Ivana s podobnými sny, který se ovšem do velkého světa vydá. „Můj hrdina se pustí do natáčení filmu, do kterého bych já nešel. Jde do toho více na prudko,“ řekl Jan Svěrák (54). Ač se jedná o beletristickou fikci, režisér čerpal z vlastních zkušeností, takže budete mít tendenci hledat v postavách reálné osobnosti z filmového průmyslu.

Foto: Nakladatelství IKAR

Bohemia, Jan Svěrák, nakladatelství Ikar, 216 stranFoto: Nakladatelství IKAR

Užijte si víkend a my se s dalšími tipy přihlásíme v novém roce! Sledujte nás i počasí.

Reklama

Načítám