Hlavní obsah

Nejúspěšnější štědrovečerní pohádky za posledních 15 let

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Filmové pohádky jsou český fenomén a o Vánocích si jich užijeme dosyta. V posledních letech se stalo tradicí, že každý Štědrý den má premiéru pohádka zbrusu nová. Žádná však zatím v oblíbenosti nepřekonala... No, však víte kterou!

Článek

K českým Vánocům patří pohádky. Mezi klasiky patří samozřejmě S čerty nejsou žerty (1984), Tři oříšky pro Popelku (1973) nebo Pyšná princezna (1952). Ale o těch to tentokrát nebude. Stalo se hezkým pravidlem, že na Štědrý den odvysílá Česká televize novou vlastní nebo koprodukční pohádku. Poprvé se tak stalo roku 1993, kdy měl premiéru film Sedmero krkavců. Dnes si připomeneme ty od roku 2003.

Pohádky často režírují esa z oboru a hlavních rolí se ujímají populární herci a herečky. Hrát v pohádce je totiž výsada. Pojďme se podívat na ty, které za poslední roky získaly od uživatelů Česko-Slovenské filmové databáze (CSFD) nejlepší hodnocení (v procentech). Tipnete si favorita?

Anděl Páně 2 (2016) – 77 %

Rozhodnou-li se tvůrci úspěšného filmu natočit pokračování, jsou všichni ve střehu. Nemusí to dopadnout dobře. Výjimka potvrzující pravidlo je rozhodně druhý díl pohádky Anděl Páně režiséra Jiřího Stracha (46). V kinech měl premiéru 1. prosince 2016, v televizi pak na Štědrý večer roku 2017. K titulkům nazpívali píseň Karel Gott (†80) a jeho dcera Charlotte Ella Gottová (13) a s více než třemi miliony diváků se stal nejsledovanější štědrovečerní pohádkou za posledních 15 let.

Anděl Petronel v podání Ivana Trojana (55) stále pracuje u nebeské brány, ale myslí si, že má na víc. A to by nebyl Uriáš čert  (Jiří Dvořák, 52), aby jej nevyprovokoval k nepravosti. Výsledkem je, že utrhnou jablko ze stromu poznání, které se jim ale skutálí až na Zemi. Čert s andělem k nám spadnou v předvečer svátku svatého Mikuláše. Musí jablíčko najít a tím vlastně sami dospět k poznání.

Foto: Profimedia.cz

Režisér v hereckém nebi aneb Jiří Strach uděluje pokyny. Natáčení s ním je prý opravdu náročné, ale výsledek stojí za toFoto: Profimedia.cz

Anděl páně (2005) – 76 %

První díl z roku 2005 je srdcovka, co si budeme povídat. Roztomilý popleta Petronel zkazí na co sáhne a neumí přiznat chybu. Když si proti sobě poštve všechny svaté včetně nejvyššího šéfa, tak ho Pán Bůh (Jiří Bartoška, 72) konečně potrestá a pošle ho poučit se na zem.

Má za úkol napravit aspoň jednoho jediného hříšníka, jenže on o lidech a jejich přání, láskách, trápení a starostech nic neví. A poťouchlý Uriáš určitě není kamarád, který by mu dobře radil. Ale je to pohádka, takže i on nakonec zmoudří a pomůže lásce hraběte a chudé Dorotky.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní filmové postavy (zleva): Panna Marie (Klára Issová, 40), Uriáš, Dorotka (Zuzana Kajnarová, 37) a Ivan TrojanFoto: Profimedia.cz

Korunní princ (2015) – 68 %

Pohádka Karla Janáka (49) byla dokonce nominována na Českého lva v kategorii Nejlepší televizní film. V Zapovězeném lese žije zlý čaroděj Kruciatus (Josef Abrhám, 80), který se kdysi pokusil zničit království. Tam dnes vládne král Alexandr (Jaromír Hanzlík, 71), který má dva syny.

Následník trůnu, Jan, je kladný hrdina (Patrik Děrgel, 30), ale jeho mladší bratr Karel (Kryštof Hádek, 37) si samozřejmě dělá na korunu a žezlo zálusk a rozhodne se bratra zničit. Podá mu lektvar zapomnění a nechá jej zmizet v Zapovězeném lese. Dramatické i komické situace na sebe nenechají dlouho čekat...

Foto: Profimedia.cz

Karel Janák s manželkou Romanou Goščíkovou (37), ředitelkou Divadla Radka BrzobohatéhoFoto: Profimedia.cz

Peklo s princeznou (2010) – 61 %

Režisér Miloslav Šmídmajer (60) pohádku natáčel například v Dolském mlýně, kde se natáčela i Pyšná princezna, nebo v Adršpašsko-teplických skalách, kde se zase natáčel Třetí princ.

S princeznami to není snadné, mají totiž svoji hlavu a ne vždy jim jde o blaho veřejné a myslí jen na sebe. Princezna Aneta (Tereza Ramba, 30) si nechce vzít nešikovného prince Jeronýma od sousedů (Jiří Mádl, 33), i když to její tatínek už dávno domluvil výměnou za vojenskou ochranu. Táta Leopold (Petr Nárožný, 81) to tedy zkusí vymyslet, aby ji uchránil, ale zároveň neporušil královský slib, a sousedovi nakuká, že o princeznu má zájem sám Lucifer (Martin Stránský, 49). No to bude mela pekelná!

Foto: Profimedia.cz

Princ Jeroným má pověst pěkného kopyta, ale nakonec se ukáže, že to nebude tak horkéFoto: Profimedia.cz

Čert ví proč (2003) – 58 %

Česko-slovensko-německou pohádku natočil režisér Roman Vávra (54) a není to úplně typická malebná česká pohádka. Je velkolepá, dramatická, místy tajemná.

V zemi krále Dobromila (Josef Somr, 86) se přestala cenit poctivost a slušnost, vkrádá se sem moc pekla a nikdo nevěří popletené bylinářce Apoleně (Ivana Janžurová, 78), že nakonec přijde neznámý spasitel a vezme si za ženu královu dceru Aničku (Táňa Pauhofová, 36). Když už bezmoc donutí krále upsat se peklu, objeví se veselý Filip (Štěpán Kubišta, 41) a všechno dobře dopadne.

Foto: Profimedia.cz

Popletená bylinkářka a princezna Anička v objetí režiséra pohádkyFoto: Profimedia.cz

Dvanáct měsíčků (2012) – 55 %

Stejně jako Jiří Strach, je i režisér Karel Janák (49) sázka na jistotu, co se vánočních pohádek týče. Dvanáct měsíčků natáčel ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm a při svém premiérovém uvedení na Štědrý den se na film dívalo 2, 36 milionu diváků, tedy 60 procent všech lidí u televize.

Mladý Karel (Roman Vojtek, 47) se vrací bohatý z ciziny do poklidné podhorské vesnice. Pro dívky ze vsi znamená jediné – parádní partii na ženění, a tak vyrazí holky do boje. Jenže Karel má jiné plány a vdavekchtivým slečnám to trochu zkomplikuje. Uloží jim téměř nesplnitelné úkoly.

A dál už tu o Marušce (Marie Majkusová, 30), znáte, že? Macecha (Veronika Žilková, 58) ji nutí sloužit nevlastní sestře Květě (Ivana Korolová, 31). Marušce ale zase pomáhají tajemní Měsíčci. Díky jejich kouzlu se Karlův bratr zamiluje do protivné Květy. A Karel? Bude se nakonec ženit z lásky, nebo z donucení?

Foto: Profimedia.cz

Maruška musí kvůli šíleným úkolům občas dělat vyloženě psí kusy, ale ono se jí to vyplatíFoto: Profimedia.cz

Tři životy (2007) – 55 %

A zase Jiří Strach, navíc s Vojtěchem Dykem (34) v hlavní roli! Ten hraje jednoho ze zběhlých vojáků vystavených pokušení.

Schovají se totiž ve starém hradu a najdou tam stůl plný laskomin a tři krásné dívky se zakrytou tváří. Kolik z nich odolá a vydrží se celou noc dívek nedotknout a kolik jich nakonec zkamení? Jakub z hradu odchází se třemi životy a bez kamarádů. Jak se s tímhle nevšedním vkladem popere a jak bude dál žít?

Foto: Profimedia.cz

Krásná mlynářova dcera Anna (Lucie Molnárová, 33) okouzlí hodné i zlé kluky (na snímku s dnes už profesionální herečkou Annou Marií Valentovou, 18)Foto: Profimedia.cz

Jestli přemýšlíte, jakými dalšími pohádkami zkrátit čekání na Ježíška, inspirujte se i zde. Ale pohádky o Vánocích můžete také sledovat na Televizeseznam.cz. Už nyní tam ale najdete sbírku celovečerních filmů, tak si to čekání na Ježíška můžete zkrátit. A která z vánočních pohádek je vaším favoritem? Otestujte si, jak dobře pohádky znáte! 

Reklama