Hlavní obsah

Vánoční cukroví: 3 druhy, které zvládne opravdu každý

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Třetí adventní neděle je za námi, a tak už zbývá opravdu jen minimum času na to, abyste zvládli poslední druhy cukroví. Jaké připravit, když jsou svátky už jen za pár dní? Zkuste naše tři snadné tipy!

Článek

Zapomeňte na pracné zdobení perníčků, slepování lineckého nebo tvarování rohlíčků, dnešní recepty jsou opravdu jednoduché na přípravu, stačí vám jen pár ingrediencí, a přitom si luxusně pochutnáte! Není potřeba se těsně před vánočními svátky stresovat, pusťte si koledy a začněte s přípravou kousků, které zvládne i malé dítě! Jaké tipy pro vás máme? Domácí čokoládové bonbony, dokonalá sněhová kolečka a jednoduché slepované piškoty!

Čokoládové bonbony

Na 30 kusů potřebujete: 100 g tmavé čokolády (čím vyšší obsah kakaa, tím lépe), 100 g bílé čokolády, 50 g mandlí nebo jiných drobných ořechů, 2 lžíce másla, cukrářský sáček, párátko

Foto: Greta Blumajerová

Lahodné bonbony můžete naplnit tím, co máte rádi – zkuste třeba ořechy nebo sušené ovoceFoto: Greta Blumajerová

Postup:Na tenhle recept se skvěle hodí silikonové cukrářské formy. Připravte si dva hrnce, vytvořte vodní lázně a v každé z nich rozpusťte postupně nejdříve jeden, a pak druhý druh čokolády spolu se lžící másla (je jedno, jestli začnete bílou nebo tmavou). Když je první čokoláda krásně měkká, začněte pracovat (teď si musíte trochu pospíšit :-) .Cukrářský sáček naplňte rozpuštěnou čokoládou a zhruba do půlky plňte formičky. Pak totéž udělejte s druhým druhem a obě čokolády jemně promíchejte párátkem (vznikne hezký vzorek). Pak do bonbonu vmáčkněte oříšek a dejte je ztuhnout do lednice aspoň na 3 hodiny!

Foto: Archiv firem

Bonbony můžete odlévat v silikonových formičkách!Foto: Archiv firem

Sněhová kolečka

Na 4 plechy potřebujete: 4 bílky, 100 g krupicového cukru, 70 g cukru moučka, 3 lžičky jemného bramborového škrobu, 100 g tmavé čokolády, cukrářský sáček, pečicí papír

Foto: Greta Blumajerová

Křehká kolečka vypadají na pohled opravdu luxusně, a co teprve, když je ochutnáte!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Z bílků pomalu a důkladně vyšlehejte pevný sníh, trvá to asi 15 minut. Během šlehání k němu přisypávejte cukr krupici. Když máte sníh pevný, opatrně k němu přimíchejte prosetý cukr moučka a škrob a směsí naplňte cukrářský sáček. Pak tvořte na plech s pečicím papírem libovolné tvary, my zvolili kolečka, klidně ale můžete dělat tyčinky nebo pusinky.

Pak dejte kolečka zvolna vysušit do trouby, asi na 120 °C je pečte zhruba hodinu a půl, dokud nebudou úplně křehké. Než se kolečka vysuší, můžete se podívat na vaši oblíbenou pohádku :-). Když jsou hotová, ozdobte je čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni a podávejte. Křehká vydrží několik týdnů!

Slepované piškoty

Potřebujete: 1 balení dětských piškotů, 60 g vlašských ořechů, 60 g moučkového cukru, 60 g másla pokojové teploty, 40 ml mléka, 2 lžíce rumu, 100 g čokolády na vaření, 2 lžíce oleje, párátka

Foto: Greta Blumajerová

Piškoty po uležení krásně zvláční, díky párátku se dají snadno uzobávat, a tak se nedivte, když zmizí z talířů jako první!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Tenhle recept je tak jednoduchý, že se do něj klidně můžete pustit se svými dětmi nebo vnoučaty. Nejprve si připravte krém. Do misky dejte ořechy namleté najemno, přidejte k nim cukr, teplé mléko a rum a promíchejte. Pak přidejte změklé máslo a ručně šlehejte, dokud nevznikne hustší krém. Dejte ho na chvíli ztuhnout do lednice a můžete začít slepovat.

Piškot namažte vrstvou krému a slepte s dalším piškotem. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu na vaření a smíchejte ji s olejem. Pak piškoty propíchněte párátkem a namáčejte v čokoládové polevě. Dejte je ztuhnout do chladu a nechte na den odpočinout, aby piškoty nasákly náplň.

Tip: Pokud chcete, můžete piškoty slepovat i marmeládou nebo vaší oblíbenou sladkou pomazánkou či krémem!

Jaké cukroví na poslední chvíli děláte doma vy? A kolik máte nakonec druhů?

Načítám